Мише, а можеше да се направи ето така:
Тук пък референдумите се правят само заедно с другите избори и така не се харчат допълнително пари, освен за отпечатване ( а сега с компютърното гласуване и това дори не е разход). И на изборите винаги има по около 5-10 въприса за нещо. Мисля, че е добра идея.
Ето тази практика трябва да заимстваме от Щатите и да приложим у нас. Ако референдумът беше проведен заедно с парламентарните избори и бяха поставени правилните въпроси ( да, въпроси, няколко при това), резултатът може би щеше да е много различен.
Не "може би" - щеше да е различен резултатът. И да, ако се бяха задали въпросИ, коректно. Не като сега - "мижи да те лажем"
Боби, предвид, че мислиш практично, наистина не разбирам кое не ти е ясно в моята позиция. За разлика от системата на всичките ни други избори, при законите по които се провеждат у нас референдумите НЕгласуването - също е валидна позиция и метод да повлияеш пряко на резултатите.
Ако за референдума беше оставен оригиналния въпрос, с който въпросния беше иницииран - щях да отида и да гласувам с "не", защото съм против строежа на АЕЦ "Белене" конкретно. При въпроса, който преформатираха и оставиха накрая - нямаше как да гласувам. Едно мое "не" за "Белене" би могло да се окаже накрая "не" за развитието на ЯЕ в България изобщо, което пък аз не желая да се случи.
Поне засега ББ твърди, че не ще да строим точно "Белене". Съответно, при провален референдум - тази позиция си остава и поддръжниците на проекта нямат механизъм да вкарат за обсъждане дори този проект. Сега, като влезе по чл.52 в НС все пак - ще има обсъждане, да. Ама ГЕРБ имат мнозинство и ако не се извъртят - ще отхвърлят и там това начинание. Та моето негласуване в конкретния случай - изрази и защити моята лична позиция, аз нямам от какво да се оплаквам в случая. Аз съм се информирала, изчела съм законите, запознала съм се с всички възможни варианти и така съм преценила за себе си, според своята ЛИЧНА позиция по темата. Мисля, че е мое неприкосновено право все пак да си имам лична позиция.
Тук някои хора ми били обидени, че не съм гласувала.
Ами съжалявам, но не може някой да ми бъде обиден затова, че имам различно мнение от неговото. Не, че не може, но е нелепо просто. Все едно аз да се "обидя" на хората искащи да се строи АЕЦ "Белене" и гласували за това вчера. Ами не съм им обидена, това е тяхно право, това са техните позиции по темата, аз ги уважавам и през ум не ми минава да ги упреквам, че са на мнение различно от моето. Не е моя работа да ги разпитвам защо са на такива позиции, на каква база са направили своите изводи, защо са на дадено мнение... Това си е тяхна работа, тяхно право, тяхно право е да си изразят мнението както намерят за добре, както е и мое право да постъпя по същия начин.
Да не споменавам, че просто ми смешно да чета как аз, която съм гласувала на всички възможни избори и балотажи откакто имам право на глас, на абсолютно всички... Аз, дето с корема съм чакала на опашка половин час, насред грипна епидемия, че да гласувам... Та видиш ли ти, вчера не съм отишла да гласувам от мързел и щото съм тъпа и явно не схващам какво е референдум. Мда, баш това ще да са били причините.
Доста хора приеха този референдум сега като "новопокръстени католици" - с ентусиазъм, без да му мислят по-дълбоко, тръпнейки да направят нещо ново за тях самите. И затова не ги упреквам, тяхна си работа. Ама нещо взеха да преиграват последните страници ми се струва...
Роуз - мента, глог и валериан. Без рецепта се продава.