magi_st , предполагам, че наистина не са им обяснили това, което си написала понеже... не е вярно.
Такъв газ се добива на много места, едно малко населено място беше замърсено с газ , направиха дори и филм как гори питейната вода, но като цяло на друго място такива проблеми не е имало и се знае как да се предотврати. Като се има предвид, че щатите, в които се прави имат по над 5000 кладенеца всеки, (някои и по над 10 000) смятам, че този единичен случай не може да решава съдбата на цялата индустрия. Цялата технология представлява помпане на вода в скалите, за да се създаде налягане, което да избута газа. Водата, която излиза след това събира в себе си повече соли ( натрий, калции, магнезий), които идва от скалите и съответно като се позлва за поливане в зависимост от типа почва, може да е вредна за нея, както и за растенията, ако се поливат с нея ( от там и „лунните пейзажи“, за които говорят). Те преди просто са си я изсипвали обратно в природата, понеже все пак е вода, не е нещо опасно, но не са направили сметка, че тази сол е пагубна за почвата. Понеже това вече се знае, тази вода не се използлва, а си има регулации, какво да се прави с нея, не съм запозната точно, но има начини да не се връща обратно върху земята с всичката тази сол. .
За всички имащи твърда позиция за шистовия газ - аз не знам вие как си правите изводи за тези неща, но аз като не разбирам от нещо ( а от шистов газ не разбирам) питам някой, който разбира. Не питам еколозите и не питам заинтересуваните от това. Та като си бях в България питах познат геолог и той ми обясни, че тази масова параноя в обществото е безпочвена и че реално начинът по който и сега се добива газа е със същите химикали. Проблема въобще не е в химикалите, а в това, че се ползва голямо налягане и може да се замърси водата с газ както и от солите, във водата, която е употребена за това ( горе съм описала). Обаче понеже подобни оценки вече са правени, знае се вече технически какво може да доведе до това, това е контролируемо. Това е неговото мнение и аз смятам, че докато не започна да разбирам поне толкова от това, нямам основание да вярвам повече на някой друг.