Екологични спорове по темата за ЯЕ и коя да е друга тема, имат две основни характеристики - безкрайни са и са безплодни в крайна сметка.
Елена т.нар. "зелена енергия" която считаш за чудесна и безопасна алтернатива си има безкрайно много противници. Знаеш ли кои са те? Други еколози.
Просто пример: Един голям фотоволтаичен парк така променил средата в която е построен, че н'ам колко вида дребни животни, прелетни птици и няколко вида растения взели да зачезват. Популацията на птиците намаляла, защото в този район гнездели, пък те били застрашен вид тези птици... И аз не се съмнявам, че еколозите критикуващи "зелената енергия" са по-малко прави и загрижени за света от еколозите критикуващи ЯЕ и прокламиращи "зелената енергия". Всеки може да е прав за всичко "по принцип" в желанието си за един идеален и чист свят и няма нищо лошо в такова желание, само че то е утопия. Светът никога не е бил идеален, отдавна не е чист, няма и да бъде повече.
ЯЕ е наистина най-чистата, която сме способни да добием за момента при правилна експлоатация на централите. Всички досегащни сакатлъци и особено големите аварии, все пак са ни научили на нещо по темата. В този смисъл - ЯЕ в бъдеще може да става само по-чиста и безопасна, а не обратното. Подчертавам - при съвестен и отговорен подход по въпроса.
Лично аз съм против строителството на "Белене" конкретно, а не против ЯЕ като цяло поради две основни причини. За "Белене" - няма грам прозрачност както е модерно да се казва сега - какво и как ще се случва. Причина две - са "местните ни особености", които ме изпълват с дълбоки съмнения, че строителството и експлоатацията ще бъдат извършени по всички правила, които именно осигуряват безопасността на подобно съоръжение.
Преди 3 часа т.е. в навечерието на самия реферндум по въпроса, стоически изгледах поредно предаване в което двама "важни люде" защитаваха тезите "за" и "против" строеж на Белене конкретно. Нали щото той бил принципен въпроса уж, но пък иначе навсякъде си спорим конкретно за "Белене"...
За пореден път от ГОДИНИ насам, никой не можа да каже колко ще струва този строеж. И говоря за драстични разминавания в цифрите. Единият казва, че не повече от 4 млрд. евро, другият казва почти 12 млрд. евро /това цена без лихвите по заема/. Колко ще струват електропреносните съоръжения? Единият казва 400млн., другият 5 млрд. какви ще са реакторите - пак един върл спор по въпроса естествено. Дали ще са последно поколение, или такова дето сме си ги заръчали още за 86-а година... И двамата цитират мастити учени и консултантски оргазнизации /световно признати/ за подкрепа на тезите си.
Това същото нещо, аз го гледам и слушам от години, когато се заговори по темата "Белене", при това слушам внимателно и не е чак толкова да не разбирам /по случайно стечение на обстоятелствата/. И от години, та до ден днешен - няма
нито един ясен и категоричен отговор на елементарни въпроси, като гореспоменатите. Това вас не ви ли притеснява? Питам поддръжниците на този строеж и то поддръжници нямащи отговорите, които аз също нямам. На това му се казва "да си купуваш котка в чувал".
Ще отиде ли някоя от вас да си купи кола, за която не знае дали като й я доставят ще има работещ двигател, дали й се отварят еърбеците, пък за капак и при поръчката - не знаете дали ще ви струва 100 000лв., или 10 млн. лева накрая. Ама все пак ще си я поръчате тази кола? Сериозно?
Защото съседът ви да кажем е в затруднено финансово положение, ама има там едно гаражче, което дава под наем, че да изкрета и вие искате да му помогнете като си купите въпросната кола и да си я паркирате там плащайки му наем... Понеже идеята да се съживи икономиката на един закъсал регион по тази схема и тези същите неясни параметри на въпросния проект - звучи толкова "логично и разумно", колкото и хипотетичният ми пример.
Друг популярен аргумент да се строи "Белене", който винаги ме изумява е: "Ама то да плащаме по-евтин ток". Такаааа. В момента България е износител на ел. енергия. Ако някой иска да плащаме по-евтин ток - то и сега може да плащаме по-малко, понеже произвеждаме енергия доста над личните ни нужди. Ама производството на ел. енергия е бизнес момичета, не е гише "социално подпомагане" както ни се иска на нас, вкл. и на мен де... Може за нас токът да струва много по-малко отколкото го плащаме в момента, а излишъкът да се продава на цените които и сега се продава, ама така печалбите на някои хора са по-малки. Всички централи, които сега работят на територията на страната ни са създадени с нашите собствени пари /на родителите, на бабите и дядовците ни/. В процеса на приватизация на някои от тези мощности - пари взеха редица хора, не някой от вас. Приватизаторите сега са собственици на мощностите строени с "нашите пари" и продават ток на нас дето сме им ги строили. Някоя от вас да получи дивидент от тези сделки, или да взе да плаща по-малки сметки за ток? Не. Сега, ако си построим "Белене" пак за наша сметка и то съвсем неясна като стойност накрая какво ще стане мислите? Цената на ел. енергията поне за домакинствата ще спадне?
Ами не - просто ще изнасяме повече ел. енергия от новите мощности, пак ще си плащаме дебелите сметки за ток + изплащането на масрафа по тази централа. Постъпленията от продажбата на ел. енергия /износът и/ - няма да се влеят нито в моя семеен бюджет, нито във вашия. Дори по косвен път няма да се случи. Е, "Де е Киро на кирия?" както се казва? А да! За известен период от време, в един регион 3000 мизерстващи сега български граждани ще имат работа, а след приключване на строежа и пускането в експлоатация на същия - 2500 от тях поне ще са пак безработни. Ама си заслужава да опитаме, "да видим какво ще стане".