Аз също съм по принцип ЗА ЯЕ, защото още от училище си спомням, че ни учеха, че това е най-ефтиния за сега начин да се произвежда електричество, освен най-ефтиния в повечето случаи е и най-чистия - няма ТЕЦ, наяма ВЕЦ, няма фотосолари и ветрогенератори. Понеже съм учила за възобновяемите енергийни източници - цената на изграждане на ветрогенератор не е никак малка, ако се съпостави за колко години ще произвежда ел.енергия и колко ще струва това. Фотоволтаиците заринаха държавата ни, и куцо и съкато запонча да прави полета, докато не им резнаха квитанцията с цената, сега вече се поокопитиха и започнаха по-леко да строят.
За мен нещата са доста по-сложни, отколкото ни обясняват, както скоро някой коментираше по въпроса - да излезе експерт и да каже: ако има АЕЦ - цената ще е еди каква си, ако няма - цената ще е еди каква си при запазени други условия, в смисъл от към данъци такси и т.н. Само тогава евентуално някой може да каже какво иска. Докато седят всички да се дърлят като махленски клюкари кой за, кой против и да се надцакват предизборно. Въпроса не е принципен и е тъпо да изкарват цялата държава бунаци, защото повече от половин България въобще не разбират за какво аджеба ги питат, а другата половина вярвайте ми даже не знаят че ще има избори идната неделя и за какво са тия избори.
По отношение на валидността на референдума - подозирам че ще са поредните 12млн., аз бях чула за 30 - хвърлени на вятъра.
Честно казано считам че зад това да има или да няма АЕЦ тук на Балканите са скрити много повече интереси освен политическите такива на управляващата партия и на тази, която се бори за власт. Още със затварянето на блоковете на Козлодуй стана ясно, че цяла Европа няма интерес България да има ЯЕ, защото ще станем богати от износа на ел.енергия, което означава автоматично, че ще станем частично независими от Евросъюза, Русия и т.н.
Сега се сещам и че вероятността ББ да се откаже от АЕЦ след посещението на Хиларито, както казва Авалон, може да е свързана с разработките за проучванията за шистовия газ, които забележете бяха оферирани от американски фирми. Само дето не знам дали сте гледали видеа от американски щати, в които се добива шистовия газ - там нещата са много страшни.
Така че интереси най-различни са засегнати тук. По-лошото е че използват народа за постигане на никому неизвестни цели
После ще си избършат задниците с "решението на народа" и ще ни трият носовете с години - виждате ли вие си го избрахте и решихте.
Лично аз смятам, че референдума всъщност няма да събере необходимия брой гласове за валидност, което автоматично означава, че ще си решат както си искат, само че ще се покажат пред света, че видите ли все пак са се допитали до народа.