Аз пък по принцип съм привърженик на ЯЕ, но конкретно за централа в "Белене" съм против. То неслучайно преформатираха въпроса така общичко и неопределено, та поне ей тези като мен да се хлъзнат и да се изкажат по темата.
Т.е. аз съм против
конкретен проект, не против това да развиваме ядрена енергетика.
"Възмущавам" се от некоректно поставения въпрос. При моята позиция, как би следвало да гласувам според теб? Или ръчно да напиша в бюлетината уточнение, като оцветеното в червено?
Защо няма няколко въпроса да кажем, според теб? Например:
1. За, или против сте за развитието на ядрена енергетика в България?
2. За, или против сте да се строи АЕЦ "Белене"
3. За, или против сте да се рехабилитира и достроява АЕЦ "Козлодуй"?
Може би е изключително непосилно на едно листче, да се разпечатат три изречения с по две празни квадрачета пред всяко, вместо едно изречение с две квадратчета? Или би ни струвало безумно скъпо това? Или тези дето са толкова компетентни да решават подобни въпроси - за едно изречение имат капацитет, ама за три - вече им идва "трудно" и "сложно" и ще вземат да се объркат и да не могат да гласуват, що ли...
Ако беше направено като в моя пример...Донка щеше да гласува и на трите с "не", защото са й такива убежденията, аз щях да гласувам с "не" само на едното. Тогава можеше и да си говорим, че някой наистина ни питал нещо. Това сега е поредната проява на нечестно, некоректно и в крайна сметка унизително отношение към българските граждани от страна на политиците ни. Нищо ново, поне за мен.
Боби, беше питала по-горе за правните последици...Ето:
Приемане или отхвърляне на предложението - предмет на референдума
Чл. 23. (1) Предложението, предмет на рефендума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.
(2) Ако предложението, предмет на референдума, не е прието, национален референдум по същия въпрос може да бъде иницииран не по-рано от две години от датата на произвеждането на референдума.
(3) Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание и се разглежда по реда на чл. 52.Обнародване на решението, прието с национален референдум
Чл. 25. (1) Решението, прието чрез национален референдум, се обнародва в "Държавен вестник" от председателя на Народното събрание в тридневен срок след получаването му от Централната комисия за произвеждане на национален референдум след изтичане на срока за обжалване или след влизането в сила на решението на Върховния административен съд по чл. 24.
(2) Решението, прието чрез национален референдум, влиза в сила от деня на обнародването му.В общи линии - идеята е, или да докарат "да" за Белене", чрез валиден референдум, което едва ли ще се случи, просто няма да излязат толкова хора да гласуват, дори като включа тези с "не"-то пак няма да са толкова си мисля, колкото бяха на последните избори. Но това не им е важно, важно им е да се впишат в т.3 от първия цитиран абзац и да пренесат темата в НС, ползвайки за повод референдума. Т.е. вятър и мъгла как нас някой ни питал за нещо и му пукало какво мислим.
П.П. Това гласи чл.52
Чл. 52. (1) Органите, до които е отправена подписката за национална гражданска инициатива, са длъжни да разгледат направените предложения и в тримесечен срок от връчването на подписката да обявят своето решение и мерките за неговото изпълнение на своите интернет страници, в един национален ежедневник и по обществените електронни медии.