Темата от последните дни...ясно коя е тя де - Ахмед Доган, конференция, пистолет, батални сценки, извънредни студиа, политици опитващи да употребят случая някак, ако може в тяхна полза да е, все пак избори идват...
Не ми е интересна самата случка лично на мен. По-интересни са ми реакциите на същата и какво показват те, вкл. моите собствени. Интересно ми е как цялата ни политическа "класа" не осъзна, дори не регистрира сигнала подаден й от обществото, което уж управлява... Несъзнаването докъде са стигнали нещата в това същото общество вече. Роботизираните реакции, припяването на заклинания за "езика на омразата", за "етническа нетолерантност" всички тези служебни, кухи и неадекватни коментари на "покушението"... И нито един коментар по въпроса: "Как реагира обществото на случая и защо?"
Обществото т.е всички ние с вас - не реагирахме нито "етнически", нито "нетолерантно". Реагирахме по начин, показващ какъв
огромен дефицит на законност и справедливост изпитваме като общество. Всички ние, тук и сега! Без оглед на етнос, образование, професия, социален статус... Ако дотук изброените ни разделят в някаква степен, то "дефицитите на законност и нормалност" в които живеем не от онзи ден са ни "общ знаменател". Те са общ повод за отчаяние и обезвереност. И това си пролича от ясно по-ясно, ама пак нямаше кой да го забележи...
Какво имам предвид точно. Ахмед Доган беше атакуван с пистолет /бил той газов, бил той незареден/ - все тая. Можеше да не е газов, можеше и да е зареден, можеше и да му попилее главата по подиума и пред обективите на камерите... Докато НСО го "охранява персонално"
Ба....и персоналната охрана, да ме извиняват. Случката е стряскаща сама по себе си, все едно дали се е случила на някой когото харесваме, или не харесваме. Ахмед Доган го нападна човек от неговата етническа група. При това не някой маргинал, а студент в 5-и курс във ВИАС. Дали е било "сценарий", дали е било "солова акция" на въпросния Октай - пак няма значение. Има значение до степен, че е абсурдно в политическите коментари по случая после да се чуват фрази за "езика на омразата" и "етническата толерантност", които били довели "до тук".
Ама те сериозно ли?!!! Етническите турци в България "етнически са нетолерантни сами към себе си" значи и се опитват да се сплашват и убиват по политически конфернции, вероятно поради "езика на омразата", който води до всички беди у нас. Т.е. пречи на замазването на всички проблеми, затова така красноречиво е формулирано това пречене - "език на омразата". Мда.
Ние всички "мразещите и нетолерантните" в тази държава обаче сме по-загрижени в този случай за нападателя Октай, който беше линчуван почти, пред безучастния поглед на охранители от всякакъв ранг, депутати и медии. Не за Ахмед Доган, към чиято глава все пак беше насочен пистолет, при това два пъти. И не сме загрижени за Октай, защото обичаме "тероряги" и мразим Ахмед. Ако е до етноси - ми да ги мразим и двамата и да се радваме, че единият си изкарал акъла, пък другия ял хубав бой, а всички ние "сме гледали сеир" за тяхна сметка. Не знам във вашите ФБ-страници и по другите социални мрежи, които ползвате какви са мнозинството реакции по темата, но поне на моята "стена" - все немюсюлмански са имената постващи материали с въпроса: "А за тези дето биха Октай - закони и мерки няма ли?". Не защото се радват, че посегнал на Доган. Не. Никой не казва, че Октай е герой и никой не му се радва на "бабаитлъка". Най-малко аз. Става дума за елементарна справедливост, елементарен ред, елементарно зачитане на правата на ВСИЧКИ. Това, което у нас просто не се случва, на никого, от десетилетия и затова всички сме все по-нихелистично настроени и безразлични и към държавата си и към околните. Тази случка и реакциите на случката - не са причина за процеси и състояния. Те са илюстрация на същите - остра, цветна, страшна. Неразбрана от тези, които трябва да я разбират най-много и най-бързо - нашата политическа "класа".
Тази случка, обществените и политическите реакции на същата са и едно добро обяснение за някои пишещи тук хора на неща които са им вечно необясними, неразбираеми и в графа: "ма не може да бъде". Може, може и още как. Нито ние сме расисти и идиоти мразещи някого, нито имаме държава и държавници с мозък и усет какво и защо се случва край тях. И ето ви на пореден пример на цялото малоумие в което живеем. Октай напада Ахмед на етнически партиен форум - изводът е, че "тя етническата нетолерантност, пък омразата", това в устите на етнически българи "политици" и в устата на г-н Станишев управляващ партията наследила онази другата партия спретанала "възродителния процес"...
Наглост, безочие, беззаконие до дупка! Етнически турци бият до кръв и оставят без гащи друг етнически турчин, нападнал трети етнически турчин и никой не знае защо се е случило това нападение...ма пак са виновни кои? Точно така онези етнически нетолерантните и мразещите. Дето пак в тази се роля се згрижиха дали биячите на нападателя няма да бъдат наказани по същите правила, както и нападателя нападнал Доган. Може никой да не харесва Доган, но аз не чух/прочетох мнение одобряващо тази атака, само защото била към Доган.
Та така мили дами и Рачо
Беззаконието и липсата на нормалност са причината и за това дето го пиша сега и за онова дето съм писла и по-напред. Но колко по-лесно е да има един "винаги виновен Октай". Не на вас лесно, на т.нар. ни държава.