що не спрем за малко с циганската тема? представих ви едни уникални според мен статистически данни - които показват, че България се е сринала до нивото на 10-те най-бедни и изостанали държави в света по отношение на смъртността на населението.
и никой не се заинтересува и не пожела да коментира този факт ни най-малко? много, много интересно...
Аз нещо не съм сигурна, че напълно разбирам как се смята това нещо - колко хора умират на всеки един жив ли - т.е. цифрата е такава, понеже ни е нисък прирастът ли + че хората емигрират?
Понеже много добре знам, че не сме в първата десетка нито по дължината на живота, нити по смъртност при раждане. А това, че ни е нисък прираста не е нищо ново за никого. Прираста във много Европейски държави е нисък и една част се компенсира от притока на имигранти, а у нас става още по-зле от това, че хората напускат.
и предния пост, Bobbie, е написан от целия колектив, който участва в темата, така ли???????????? защото еленка се обърна безлично, в множествено число, на "вие" - което презюмира, че има предвид ВСИЧКИ участници в дискусията.
това вярно ли е? така ли е? тя поне четяла.... и ти четеш... и двете сте страхотни читатели, уникално етични, толератни и водещи дискусията по всички правила.
Не е написан от всички,нито съм казала подобно нещо. Аз въобще не съм следила всичко, което се е изписало в последните 2-3 страници, от както последно писах,нито ме интересува толква живо и не си водя записки кой учасник какво е казал. Видях че е написано, че
никой не бил говорел така и като погледнах видях, че баш на пост, който говори така, е отговорено
. Написаното от мен е точно на място и както вече Стефи правилно е забелязала - аз съм буквалист, буквално на това твърдение, че никой не бил казал това отговорих.
Същият човек, който защитаваш нееднократно ми приписва твърдения на Елена и то директно обърщаки се към мен, но не те видях тогава да говориш за етика, нито те видях да говориш за етика, когато си изказваше мнението за това колко съм глупава. Но сега, ама разбира се, аз съм неетичната, че посочвам когато се пишат измислици. След този твой пост, аз просто не мисля, че някой тук иска да говори или иска да има мир, вие искате групичка от хора, които да сте съгласни един с друг.
Аз знеш ли колко години съм живяла до гетото? Виждаше се от нас. Минаха с булдозери без него и като ги разселиха под процореца ми се пасяха агнета.. които агнета очевидно в апартамента са живяли. По 2-3 дена тупани за сватби слушахме зад блока. Циганетата мръсни, крадливи и прости. Нищо ново не ми казвате. Та много добре знам проблемите, много добре знам какво е това циганска работа, знам въобще, че не е лесно да се справи човек с тях и че докато са накуп няма да има оправия. Но и знам, че България не може да си позволи това да продължава, а от мненията, които чета тук нмисля, че няма да бъде направено така, че да не продължава. Може да не се дават помощи, може други неща да се направят, но това, което е необходимо, за да не останем малцинство няма да бъде направено, имайки предвид масовото противене на хората. Аз не защитавам циганите, както ме изкарвате тук, не съм зашитила никого, който краде и го мързи да работи, не защитавам хора, които ползват деца за просия и ги държат с рани по тях, за да изкарват повече пари. Не защитавам хора, които режат палеца на децата си, че да са по-добри джебчии. Не ги защитавам. Но първо аз не обобщавам че всикчи цигани са така ( и каот играя адвокат на дявола и го посоча, съм обявена за защитничка на всички цигани) и второ и по-важното -къде са службите ни,чиято работа е да не позволят това? Защо когато задам подобен въпрос ми се обяснява, че не било реално да искам от тях да могат да се справят? Една година аз всеки ден минавах покрай 4-5 годишно момиченце, което и в студ и дъжд по една рокличка седеше показвайки гнойна рана на крака си, на Женския пазар. Тази картинка как тя плаче, а те я оставили на земята в дъжда никога няма да ми излезне от главата. Сега бих направила нещо, бих вдигнала шум, тогава аз самата бях още дете. Та къде е гражданското общество, което минаваше покрай това дете всеки ден? Къде са социалните, къде е полицията, къде е прокуратурата? Няма ги. Мили, наши сънародници и служби съставени от етнически българи нехаят за това. Отвратила съм се. А сега тук ги изкараха чак герои. Баси героите и героините. Това са беззащитни деца все пак. И после като кажа нещо за това как не си вършат работата ми се обяснява колко е невъзможно. Какво му е трудното да отнемеш дете, на което родителите не задоволяват медицинските нужди? Закони, които го позволяват това има, не е като да няма. Но не се спазват. Закони, които да позволят прибирането на дете сложено за продан на пазара за булки също има, ама пак не се спазват. Медиите отиват, правят снимки, интервюират, чак аз в Америка чета за това във вестника и гледам снимки на бъдещите булки т.е. не е скрито-покрито, ама момичетата продължават да си се продават. Ама ще кажете те отричат - никой не може да ме убеди, че са толкова интелигентни, че да издържат на разпит на трениран за това полицай. Но не им се занимава, много работа е за едните цигани. Точно както и за другите неща. Ако българин си остави така детето, няма да му се размине, почти съм сигурна.т.е.
те са оставени да живеят в анархия и службите нехаят.
Така че положението е изпуснато да такава степен, че за съжаление няма лесно решение. Те комунистите, които не си поплюваха , не можаха да ги интергират,макар че ги бяха стегнали, та сега няма как просто да стане от раз или лесно. Всяко едно решение ще трябва да е комбинация от строго изпълняване на закона, но и някакви оздравителни мерки, понеж строгите закони няма да изравнят раждаеността на неграмотно население с тази на образованото. Няма дори да я приближат.
П.П. Между другото аз съм „за“ обидите. Сериозно говоря. Напълно съм против осъждането на който и да е за казано каквото и да е. В това отношение, хич не можем да се разберем с Елена
.