напълно съм съгласна с чандра и това, мисля, се опитваме да кажем - проблемът не е в етноса, а в бедността, която се възпроизвежда в поколенията. този тип бедност се нарича "millenium poverty". има два начина да се справиш с това - даване на контрола върху репродукцията на жените и образование.
Аз пак питам Елена, защо именно този етнос има проблем с бедността, която се възпроизвежда в поколенията? Защо други етнически групи /не само у нас/ - нямат такъв проблем? Циганите не осъзнават ли, че като си крайно беден, няма да излезеш от това положение раждайки още и още деца? Децата са богатство, да, ама в съвсем друг смисъл. Според теб трябва да приема, че циганите са просто много тъпи и не са в състояние да схващат елементарни причинно-следствени връзки, касаещи собствения им живот, бит, благосъстояние и стандарт? Или по-вероятно същите добре боравят с причини и следствия и следствията просто ги устройват.
Раждам много, неприкосновен съм по почти всички действащи закони по тази причина, издържам се за сметка на родените от мен деца без допълнително усилие и живея при "стандарт", който лично на мен ми стига, ако и да е неразбираемо за околните "защо ми стига".
Приемаш с лекота, че всички хора са различни. Но през ум не ти минава, че "малкото и мизерното" за теб и мен, за някой друг е съвсем "достатъчно и задоволително" и този някой не иска да променя положението, не поради липса на опции за това, а защото няма подобна нужда. Ако етносът им като фактор в ситуацията, има някакво отношение по темата то е тук. Защо на тях им стига това, което за теб и мен е чиста проба мизерия и кофти живот?
Със същия успех можеш да си отговориш на въпроса, защо за индийците не е проблем да пият вода, да перат, да си изхвърлят мръсотиите, да се къпят сред останките от изгорените си мъртъвци - всичко това в една и съща река. И това нито им се вижда странно, нито ги плаши, нито го намират за проблем. За теб и мен би било проблем обаче. Както и Чандра, която е веща по темата е споменавала - никакви програми на правителството, подарък на жилище вкл. - не са успели да накарат мизерстващите по нашите стандарти "индийци край реката", да вземат да раждат по-малко деца и да живеят по някакъв друг начин. Не, защото друг начин - няма, а защото те нямат въпиюща нужда да живеят по друг начин. Може за теб и мен да е непонятно "защо нямат", но аз просто го приемам като факт, а ти - не.
По аналогията за възпитанието на дете с бой и без бой. Не, не смятам, че с бой стават нещата и аз. Конкретно моето дете шамари не яде, но във възрастта около една годинка на няколко пъти съм плясвала през ръката, след 20-я опит да обясня, че "НЕ" и "защо е НЕ". Уточнявам, че под "плясване" - визирам самия жест, който му е странен и го "сепва", не че съм му причинила болка. На онзи етап от развитието си, просто той не можеше да асимилира моите обяснения, поради простия факт, че вербалната му комуникация не беше на нужното ниво, което има сега. Нито разбираше смисъла на обясненията ми, нито думите ми в главата му са имали някакъв конкретен смисъл и значение, които да осъзнава и на които да реагира. Реагираше на интонацията ми предимно, на гримасите ми, изобщо на невербалния спектър. Така, че на онзи етап - да, това беше по-ефективното, смислено и нетравмиращо го по никакъв начин решение, в крайни ситуации т.е. поставящи го в голяма опасност. Беше много кратък период всъщност, сега с обяснения се разбираме прекрасно.
Както е казал и
Рачо - "со кротце, со благо, со малко кютек" е възможното решение на "циганския проблем" у нас. Не само с кютек, не само и с добро обаче. Това си е моето мнение и то е на база досегашни провалени опити да се реши проблема само с добро. Не, защото по принцип си падам по насилието спрямо когото и да било.
Когато те поставят в невъзможност да се издържаш на база броя родени от теб деца - просто ще спреш да раждаш толкова много деца, за които за капак не се и грижиш. Защото няма да имаш сметка да го правиш, както е сега.
Няма смисъл да се правят мезонети за циганите - да. Какво да им направим според теб? Еднофамилни къщички с конюшни?
Имаше апропо по едно време почин, от градските гета да бъдат заселвани в обезлюдени села, та и къщите и дворовете и оборите им налични даже... Ма не щЪЪЪЪт. Искали в града, ама насред града да се живее "по селски и по цигански" едновременно и като очевидно не става - пак ние сме им виновни. Че как иначе?
Лятото докато си бях на село, бях разказала в "безхаберната" тема мисля какво е положението с живеещите в село цигани. Беше по повод теориите, че те като чергарско племе, свързано със земята и неурбанизирания начин на живот, всъщност имат проблем да се интегрират защото са били насилствено откъснати от "селския начин на живот". Нещо, което и ти намекваш в поста си, или поне е в тази посока на мисъл.
Е, ти ще ми обясниш ли по каква причина цигански фамилии разполагащи с къщи с дворове /собствени/ си купуват зеленчуци от магазина? Защо не ги отглеждат в двора си? Откъде като не работят имат пари да си купуват луканки за мезе? И на село е същата картинка като в града Елена. Цял ден се шлянкат по улиците, присядат по пейките, размъкват деца в прилично гнусен вид, невиждали баня от месец и това е... Взимат помощите за хлапетата, потриват се, пият ледени бири на сянка в паркчето и правят още деца. Пак ли аз, ти, всички ние сме виновни за това?
П.П. Елена, според теб това ползотворен и смислен поглед на коя да е ситуация ли е? "Еди кой си не плаща, нарушава законите, да, ама то и другите го правят". Защото за мен - не е и то никак. Всеки, който има възможност да скатае някое плащане - ще го направи. Българин, циганин, марсианец - ще. Идеята е да не можеш да скатаеш плащане все едно какъв си. А да не можеш - не става с добри пожелания, става по репресивен път само. Навсякъде, не само в България. Та тези как циганина можел да не си плаща тока, понеже някои българи не си плащали парното...не може да е никакъв "аргумент" в разговора ни. Отделно, че никой в тази тема никога не е твърдял, че само циганите трябва да не крадат, да си плащат сметките и да спазват законите. Напротив - постоянно казваме, че ВСИЧКИ сме с равни задължения. И не може за циганите специално да се прави изключение и да бъдат оправдавани с "ма те горките...". На мен при неплатена сметка за ток ще ми дръпнат шалтера и не минава никъде "ама аз съм с малко дете, ама безработна съм, ама разведена съм, ама не мога просто да платя...". За мен - просто не може, за циганите обаче - може и то с години. Това ли е демокрацията според теб? И равните права и задължения?