жбрул, напълно си права, уморително е, но все пак - ако под "добро и зло" разбираш "етично, хуманно, с уважение към факта, че всички на тази земя сме хора и имаме еднакви права и ако се отнасяме към хората с презрение и агресия няма как те да се отнасят с нас по друг начин", да напълно си права за това говоря.
Знам, че за това говориш и затова ти казах, че виждаш/коментираш само едната страна на монетата. А тя има и друга. Другата е кофти. Неприятна, ръждива, тя не е в сферата на възвишеното, философското, желаното /вкл. и от мен за твоя изненада/. Другата страна е в реалността. Какво може и какво не може да се случи, а не какво би ни се искало на нас /всички/ да бъде.
Да "забием поглед в небесата" пренебрегвайки реалния свят е също толкова безплодно начинание, колкото вопълът "циганите на сапун". И също толкова неосновано на нищо. Разликата е само, че едното звучи много по-грозно и брутално и възмущава. Другата позиция е също толкова "ялова" /ах каква "чудна" дума/, само дето е по-смилаема, защото не е толкова грозна и плашеща. Полза от нея - нула. Доказано при това. Не на едно място, в некратки периоди.
Аз предпочитам нещо да работи, без да е много красиво дори, но пък да има файда от него. Затова ползвам немска електродомакинска техника.
Грозна, ръбата, скъпа и безотказно осигуряваща ми каквото искам.
Приемането на някои факти, дава поглед за търсене на реални и работещи решения. Неприемането им - води до въртене в кръг от "добри намерения". Твое право е да предпочиташ второто, аз предпочитам първото. Свят - шарен. За мен няма проблем в това.
П.П. Нещо над което да помислиш. Нашите цигани...виж произволни материали от сайтовете, от новинарски емисии, предавания с техни изказвания. Има един общ рефрен при тях - "бай Тошо". И то в смисъл колко по-добре бяхме при бай Тошо. Ако има общност в нашата държава искрено тъгуваща по онова време с всичките му кусури - това са именно те. Разбира се по-възрастните, че там поколенията бързо се въртят и младите не помнят, не знаят, нямат база за сравнения. Та все пак помисли си, защо те дето са били много натискани, репресирани, тормозени, бити и пр. по тоталитарно - все пак предпочитат онова, пред сегашната си съдба.
Не изказвам свое мнение "защо", казвам ти да си помислиш по въпроса...
П.П. Глобализация и интеграция не са едни и същи процеси и не се случват по идентичен механизъм...
Напълно съм съгласна. Просто казах, че емигранти не са били приемани в дадена държава ей така от желание да "се осиновят" бедните и слабите и с наивното схващане, че "сега като им покажем на тези хора що е то европейска цивилизация, култура и начин на живот и на тях няма как да не им хареса и веднага ще попият и ще започнат да правят като нас, така е логично, все пак нашето е много по-хубаво от тяхното"...
Населението по света така или иначе се смесва...
Както казах - от алчност е било колонизирането, от алчност е било и допускането на емигранти от бившите колонии.
Във втория случай обаче, направих аналогия с "осиновяването на дете от някой напълно несхващащ за какво става дума" по една основна причина.
При колонизирането - говорим за насилие, окупация, принуда. Нормално.
При "обратния процес" - има очакване на "благодарност", "старание", "желание да се впишеш", защото тогава е доброволно, лично твое решение и избор, има предположение за позитивна настройка към процеса и съдействие той да се случи. Погрешни предположения. И сама го знаеш.
Неслучайно в преден пост написах "гузната съвест" на колонизаторите, поставяйки кавички. Нямах предвид буквално "гузна", беше метафорично и уж за кратко. Ама когато да съм си позволила "за кратко" - все е било грешка.
Моя разбира се, ще гледам да я избягвам.
Чандра, в бившето циганско гето, дето сега с усилия на общината и частни инвеститори е преустроено в "топ-район" с космически наеми /по твои думи/...та дали там все още живеят циганите от онзи катун? Купили са си безбожно скъпите жилищни площи, или търговски обекти там и въртят бизнес, или докато вървял строежа са се образовали на топ ниво и са изкарали луди пари, за да продължат да живеят там? Или между новите лукс-билдинги пак са си разпънали шатрите?
Или просто са били изритани оттам в друго гето, да не грозят централния градски пейзаж? Ни са се интегрирали, ни са успели, ни са станали нещо по-различно от това, което са били преди да им разтурят гетото по достатъчно рафиниран начин, че немската общественост да "ахне възхитено", не да се възмути за "горките цигани".
Залагам на втори вариант. А ти понеже имаш възможност, ако искаш проучи в детайли каква е била съдбата на циганите населявали споменатото гето.
Скъп район е бил разчистен, за да се инвестират пари в него и да се изкарат още повече пари после. Циганите са пречели на това с гетото си и са ги разкарали оттам. Не са ги интегрирали грам. Просто са ги наритали на друго място.