0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Страхотен текст

http://kodinova.wordpress.com/2013/02/05/chalga-mutri/

Отидоха следващите пет страници... :lol:

Фусинда, прекрасно резюме на чалга ситуацията.
Най-странното в цялата история е че чужденците харесват чалгата. Без майтап. Но за тях това си е екзотика, така че евентуално бихме могли и да им простим.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Оф, чалгата е виновна за всичко, разбира се  :lol:
За наркотиците коя музика беше?
А за тези млади момичета, които се обвързват с финансово красиви чичковци, но не слушат чалга? М?
Но път е толкова "елитно" да оплюеш чалгата, мдаа...
*
На мен ми се струва, че чалгата /като музика/ е отражение на състоянието на обществото, не е първопричина то да изпадне в това си състояние.

Ако помислим малко и други музикални стилове са доминирали по различно време, на различни места по света и техният разцвет се е дължал на промени в това същото общество, които са възниквали по разлини причини. Не можем да кажем например, че "Доорс" са създали хипитата и наркоманите, а по-скоро можем да кажем обратното.
Също така, много от групите и изпълнителите, които ние днес на по 30-40 и нагоре години приемаме като "класика" и един вид признак на "класа", че ги слушаме и харесваме - са предизвиквали възмущение и потрес у тогавашните 30-40 и нагоре годишни люде, в обществата от които са започнали пътя си. Те - същите, великите, феноменалните... "Ролинг стоунс", "Металика", "Меноар", да не говорим за "Нирвана". Тогавашните родители хич не са се съмнявали, че това не е музика, че тези хора носят морален упадък за обществото и отрочетата им конкретно...и, "че от тези деца нищо не става и няма да стане като не ходят на опера и не танцуват фокстрот" да кажем. Дори да си спомним, че на старта на своето величие "Металика" са се казвали "Алкохолика", което говори съвсем достатъчно, как са били приемани и те и творчеството им.  :lol:

Разбира се, че в горепосочените примери е ясно, че говорим за хора и с талант, и с глас, за виртуозни музиканти..., но това е според мен. За някой друг "слушател" ред чалга-звезди /местни и чужди/ са изключително добре звучащи и талантливи певци и певици. Това по чисто музикалната част го казвам. Кое как ти звучи и дали ти харесва, или не ти харесва е егати субективното усещане!
Аз например се омъжих на фона на "Metallica" - "Nothing Else Matters", но не защото е една просто популярна мелодия, която ми харесва. Помислих си...какво бих искала да кажа, как бих го казала, как бих могла в една песен да опиша онова, което е в мен и което изпитвам към мъжа на когото казвам "да". И то беше в този текст, в тази песен, по ред причини...това беше и групата. Но това е моята лична емоционалност, моите възприятия за света, моят начин да ги изразявам. И те с нищо не превъзхождат емоциите и начина на изразяване на същите неща, при който и да било друг, предпочитащ друга песен, друг стил, други думи...за да каже на някого същото.
Та да си кажа честно - на мен ми е много неприятно да се делят хората на харесващи чалга, харесващи опера, харесващи рок, рап, техно, народна музика и оттам да се правят егати генералните изводи защо държавата вървяла на зле. Кой е по-виновен, кой е по-тъп, кой е "елит", кой е "плебес"...

Хората и обществата като цяло - преминават през всякакви периоди и кризи. И този техен път се отразява от музиката, филмите, книгите и поезията която се пише в тези времена дори. Но се отразява там, не се поражда от това упадъка, както не се поражда и възхода. Иначе е доста странно защо челите до вчера руска класика поради липса на други опции дори, на следващия ден запяха "тигре, тигре"... Запяха не защото преди това нямаше опция да пеят подобни неща на домашните си купони. Просто нямаше разпад на държавата, икономиката й и мегдан от контингент на ТВУ, да се превърнеш в герой и "егати пича". Пък като се появи опцията, появиха се и "героите на новото време", появиха се и техните трубадури... Откакто свят светува - все е било така. Ама у нас по стара традисия все бъркаме връзката "причина-следствие" и кое след кое идва и кое на кое се дължи.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
фузи, много хубав текст, благодаря.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Жбрул, Металика никога не са се казвали Алкохолика, но са им викали така .. познай защо :-)

Аз също не харесвам това делене по музика и не деля хората, макр да познавам доволно много хора, предимно от слушащите мой тип музика, които го правят. С възрастта това се променя.

Елфи, браво!


  
Боби, няма как хората да не се делят на музикален принцип. Най-малкото, дори и да ти е приятно да комуникираш и говориш с даден човек, слушащ стил музика, който не е твоя, то ти например не можеш да отидеш с него на нощно заведение.
Нали се сещаш как върл рокаджия ще се озове в чалготека или обратното? Просто няма как да се получи... Единственият вариант рокаджия да се озове в чалготека е търсене на шушета за one night stand - цитирам колеги.

Елфова, знаеш ми мнението - в определено настроение слушам всичко. И все пак дай да сравним достойнствата на текстово ниво на "Радка Пиратка" или "Ах Банана" с ... ами да кажем "По първи петли" на Кеца, или пък Civil War на Гънс, или пък, говорейки за хипарска музика - People are strange на Doors. Разликата на стилистично ниво е доста фрапантна.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Ако искаме да спорим, винаги можем да намерим текстове и на рок групи, който са меко казано абсурдни.(не съм изпила кафето и не мога да се сетя)Също така ако се върнем назад във времето и погледнем по-леките рок групи и им видим клиповечете с разголени мацки, за времето са си били скандални.Макар да слушам точно рок, съм реалист.Не казвам на хората около мен какво да слушат, не съм заклет противник на каквото и да е.Имам познати който щракат с пръсти в чалготеката, но са страхотни хора, приятели и мога да разчитам на тях, не се обличат ала Галена и компания.

Децата това са друга бира.По мое време навлизаше рапа и хип хопа(по спомен) и всички се влачеха с едни къси блузки и полички, като излезли от клип на МТВ.Сега е модерна тази музика, ами какво да ви кажа, така ще ги гледаме облечени.Но вкус се възпитава и в къщи.Ние със сестра ми като израснали с Пърпъл слушахме Нирвана и ходехме с раздърпани дрехи.

*
На мен ми се струва, че чалгата /като музика/ е отражение на състоянието на обществото, не е първопричина то да изпадне в това си състояние.
Така мисля и аз.
В добавка само мога да кажа, че между слушане и слушане на музика (в т.ч. и чалга) има огромна разлика. Едно е да слушаш музика каквато ти се поднася към даден момент , на дадено място - било то заведение, офиса (с множество хора и предпочитания), по телевизия (нещо на което си попаднал и загледал, не само заради самата музика)... или въобще всичко, което ти минава покрай ушите просто като фон. Съвсем друго е обаче, когато човек посяга за собствен избор от фонотеката си, интернет или да си купи диск - тогава нещата са са съвсем, ама съвсем различни.
Та в преобладаващия й вид музиката е отражение на състоянието на обществото (болшинството), а личния избор е отражение на състоянието и предпочитанията на отделния индивид (който може да няма нищо общо с болшинството).
За мен музиката е и начин на мислене - категорично.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Изкуството, което лично на мен въздейства най-силно е музиката. Аз си имам любим стил, естествено, сълзи са ми потичали на концерт от удоволствие, ако и да не минавам за мекушава. Невъзможно е да се опише тази емоция! Ако някой друг не я споделя, трябва ли да го смятам за идиот?

И друго - да ограничаваш крайно мирогледа си  в определена област, пък ако ще да е най-елитната, добре ли е? И понеже аз го смятам за признак на нисък интелект, да го набивам ли на хората в главите постоянно. Ами, не е възпитано.

Аз, като всеки нормален човек, общувам с хора с различни интереси. Да изолирам себе си от тях, наслаждавайки се самотно на собствената си елитарност, смятам за глупаво. Избрала съм да не меря хората по този начин. И да, смятам такива изказвания за префърцунени, да ме прощава авторката на статията.
« Последна редакция: Февруари 07, 2013, 17:04:10 pm от Елфи »
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Доста често се налага да обяснявам, защо не харесвам чалгата. Ми не пия, не обичам да си кълча ханша в гюбек на Софи Маринова, дори по-зле, не обичам да ми крещи на ухото в комбинация с разни там оркестърни инструменти. Азис го слушах по едно време, преди да се изруси и да започне да ми се повръща от него. Та често въпроса към мен е: На интелигенция ли се правиш, на кво ли, та на кръчма със Софка на живо не щеш да дойдеш? Какво искаш да кажеш с това, че не обичаш да слушаш чалга? Ние селяни ли сме като я слушаме и къркаме или какво?
Ами искам да кажа, че не обичам да слушам чалга и когато пия ми става лошо и толкоз.  :lol: А аз искам да ви водя на пияно бар с метъл музика.
Ми ние не слушаме метъл. Аха, обикновено казвам аз. С това какво точно искате да кажете, че аз съм зле музикално ориентирана или че нямам вкус?  :lol:
Та вече се отказаха да ме канят на кръчма със Софчето и Азис и спряха да коментират моите музикални предпочитания. Дори ми пускат радио Витоша понякога и прекъсват серията от сръбско и кръшните танци на Анелия  :lol:

Същото е и с училището за 1 клас на девойката.
От 5 месеца всеки срещнал ме ми задава въпроса, къде ще я запиша. Казвам, подали сме документи в 3 училища и изреждам в кои. Аха. Казват те. А защо не в училището в квартала? Защото кратко и ясно, не желая детето ми да учи в кварталното училище. Аха! Продължава отсрещната страна. Какво искаш да кажеш? Че училището не е достойно за детето ти, или учителките не са достойни, или вие сте от хората, дет децата им спортуват и ходят в елитно училище и също на уроци по английски. Е наще деца какво сега, като от малки не ги правят тия работи, пък ходят в кварталното училище, по малко деца ли са от твоето. И тук кратко обясних може би 120 пъти, че с това, че не искам детето ми да ходи в кварталното училище искам да кажа, че не искам детето ми да ходи в кварталното училище. Това е мое решение и право на избор. И на въпроса с кое мое изречение или жест се разбра долуизброеното естествено не ми се отговори. В крайна сметка всеки сам решава какво му е приятно и какво обича да прави. Моят съпруг пък ме забиваше едно време с хитовете на Софито.  :lol: И сега обича да пийне ракиика със салатка и да се полюбува на русокоса и дългокрака, макар и не с толкова завидни певчески способности  :lol:.
Ще взема да му се скарам, че ми разваля имиджа на интелигенция значи  :lol:


Нали се сещаш как върл рокаджия ще се озове в чалготека или обратното? Просто няма как да се получи...
:lol: Тука направо си ти казвам, че аз съм върл рокаджия, ама покрай мъж ми чалгар се завирам в кръчмите и изтърпявам геройски вечерта, защото и не пия отгоре на всичкото  :lol:. Плюс това хората взеха да ме обичат много, откакто станах и шофьор.  :lol: Спестявам разходите за такси  :)
Когато си сменим местата обикновено ме пита как точно да си мята косата, на ляво на дясно или нагоре и надолу  :lol:.
Така е, в името на семейството трябва да има компромиси.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
Лиде, радваш ме.Апропо и моя мъж ме забиваше с песни на Софито, тогава беше още в един оркестър по спомен.Покрай мен слуша и друга музика, но обича да отиде на кръчма човека, а аз няма да го спра никога :)

Ааа, Лиде, в името на семейното спокойствие много неща се правят, това тема на друг разговор :lol: :lol: :lol:
И пак зависи от характера... моите наблюдения са тук от едни магарета програмисти... тееежък случай  :lol: :lol: :lol:

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Ааа, Лиде, в името на семейното спокойствие много неща се правят, това тема на друг разговор :lol: :lol: :lol:
И пак зависи от характера... моите наблюдения са тук от едни магарета програмисти... тееежък случай  :lol: :lol: :lol:
Предвид, че и аз се изживявам като такъв напоследък, случая наистина е тежък  :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Лиде, радваш ме.Апропо и моя мъж ме забиваше с песни на Софито, тогава беше още в един оркестър по спомен.Покрай мен слуша и друга музика, но обича да отиде на кръчма човека, а аз няма да го спра никога :)
Е как, Софи си беше класика   :lol:. Имаше една касетка с нейните хитове тогава, имах чувството че ако вземе да се обърне, ще я изгриза от яд на парченца по 1 милиметър. Така де, да съм сигурна, че няма да тръгне отново  :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
Аз, като всеки нормален човек, общувам с хора с различни интереси. Да изолирам себе си от тях, наслаждавайки се самотно на собствената си елитарност, смятам за глупаво. Избрала съм да не меря хората по този начин. И да, смятам такива изказвания за префърцунени, да ме прощава авторката на статията.
Ами ето това е краткото интелигентно коментиране на темата.
Обикновено много скачам на тази тема и ме влудяват тия псевдоинтелигентите, които първи се качват на масата на втората чашка, но този път и тук точно няма да го правя. Може би вече има по-важни неща, за коикто да хабя емоции, пък всеки да прави, мисли и слуша това, което го кара да се чувства щастлив!

*
интелигент - псевдоинтелигент е въпрос и на самоопределение и на това как те определят околните.
Слава богу времето на цензурата отмина, така че всеки има право да си слуша каквото намери за добре. Но и право на всеки е да коментира и свободно да изразява мнението си за определен продукт.

В статията нито се коментират, нито се дава оценка на хората, които слушат поп фолк.В текста се коментира продукта поп фолк. Постнах статията тук, не за да дразня, хората, които потребяват въпросния продукт, а за да споделя моето мнение за него.

Поп фолка не е просто лека музика - това е естетика, която ни залива отвред и добива чудовищни размери просто. Това е естетика, която обхваща външния вид, начина на говорене, поведение и ценности, които аз лично не харесвам и ще го казвам и показвам когато и както си поискам. Именно защото няма цензура.

Да се говори на диалект стана нормално, който не харесва въпросната музика стана префърцунен. А най-смешното е, че ако кажеш, че не я харесваш, поклонниците не ти вярват - Ааааа сигурно я слушаш тайно в къщи  :lol:. В смисъл - който казва, че не харесва поп фолк - сто процента лъже!



« Последна редакция: Февруари 07, 2013, 13:49:39 pm от Fussii »
В очакване ....
*
мисля, че около 6ти клас спряхме да делим хората по това каква музика слушат. сигурна съм, обаче, че не това е предмет на статията


"чалгата е осъдителна не по естетически, а по етични причини".

същото може и се говори и за ганста рап-а например. това са културални феномени, които си заслужават дискутиране.
фузи, писали сме заедно, напълно съм съгласна с написаното от теб.
*
Да се говори на диалект стана нормално, който не харесва въпросната музика стана префърцунен. А най-смешното е, че ако кажеш, че не я харесваш, поклонниците не ти вярват - Ааааа сигурно я слушаш тайно в къщи  :lol:. В смисъл - който казва, че не харесва поп фолк - сто процента лъже!
:good_post:

интересно ми е тези, които правят компромис, ходят на места с такава музика и не им пречи, така ли мислят и ако са с децата си? Позволявате ли децата ви да слушат/чуват чалга?
Аз искам да помоля Фуси да поясни какво има предвид с "да се гогвори на диалект стана нормално"?
Винаги е било нормално да се говори на диалект по местата, където се говори на диалект. Ако трябва да задълбая оше повече, сигурно ше стане ясно, че Фуси сигурно всъщност има предвид не диалект, а "мякане"-то, което пак е нормално за местата, където се говори така и няма нищо общо с диалекта. Ако с хора, говорещи на диалект оприличава втора категория хора, то значи вече обижда и категоризира. Та кажи, Фуси, против диалекта ли си, против хората, говорещи меко (понеже едното няма нищо общо с другото) или с някакви твои вътрешни противоречия, които държиш да ни споделиш, за да не си помислят половината потребителки от този форум, че като не са от София нещо им има? :lol:
От всички възможни деления на хората на по- и най-, това е възможно най-комплексарското и елементарно такова.