0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ок, Стефи! Приятна вечер на всички! Ние започваме семейната киновечер и с мъжо ще гледаме Фантастичната четворка 2. А, за другото - Господ да ни пази и най-вече да пази децата ни и да закриля родината ни - България! Приятна вечер!
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Чудесна препоръка...Само дето не видях никой от обратната страна да я спазва.
Свиквай :-)


  
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Да, от мен също приятна вечер. Както казах по-горе, с мнението на много голяма част от вас се съобразявам, харесвам и уважавам. Вече съжалявам, че се намесих в разговора и си обещавам за в бъдеще да се въздържам. Надявам се, обидени да няма, тъй като не това е била целта ми.
Bobbie :wink: :D
« Последна редакция: Януари 28, 2013, 21:32:12 pm от Бубулина »
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Роуз, моето търпение е на път да се изчерпа.Не обичам хората, когато се правят на ни лук яли, ни лук мирисали. Добре е да имаш някакво уважение към хората, с които всеки ден си пишеш и които на някакъв етап от живота са ти помогнали с информация и съвети.

Не съм яла лук и не съм го мирисала (днес-не, вчера ядох с картофи и предната вечер в салата, ама днес не съм).  
Не знам защо ме иронизираш, при положение, че добре разбираш какво значи употребената от мен фраза. Добре е да четеш думите на хората и да вникваш в тях, а не да ги иронизираш.

Всяка от нас е изказала мнението си свободно в темата. Ти също, Роуз. Просто идват в повече обвиненията и етикетите, които лепваш - казах ти го неведнъж.

Не ми отговори на един въпрос, съвсем кратичко. Защо фразата на Паисий Хилендарски, която всъщност е „О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?“, касае негласувалите българи? Аз не съм гласувала и не се срамувам да се нарека българка.

Бубулина, кой натрапва мнение?
*
Бубулина, аз на три пъти почвах да пиша коментар в темата ти за повишената цена на Вигантола, и се отказах в крайна сметка. Щях да пиша, че държавата ограничава цените на най-критично важните лекарства, че няма кой да застави фарма компаниите да създават и произвеждат лекарства без печалба, че по веригата на ценообразуването има и дистрибутори и аптеки, че цената на това лекарство в България е сред най-ниските в Европа...

И там някои потребители изказаха мнение, различно от твоето, но мнението не се отчете за разумно. Вместо това с rosefromstars постигнахте набързо съгласие кой крив, кой прав и колко е зле положението. Ти винаги ли приемаш непредубедено и с уважение чуждите мнения?

*
Аз пък не разбирам като сме на различни мнения, защо трябва да се сипят обиди!?  Всеки си защитава тезата. Макар че съм За атомна централа и защо тя да не е Белене, внимателно чета аргументите на останалите.
Много ми хареса споделеното от Боби за обединяване на референдумите с най-близките избори, но у нас не е приложимо. Ми те ще се объркат хората  :wink: за кой въпрос кой платил  :lol: Резултата ще бъде неочакван за всички.
Все някой не е доволен. Не гласували, значи не са патриоти, емигриралите и те не са. Обработват земя, значи вземат пари от еврофондовете, не я обработват-ми малко ги стимулирали  :? Всеки си има мнение ама такива са ми странни  :)
Един от Белене(гледах в новините) днес предложи депутатите да намалеят на половина. Е за това съм за, що не ни питат?
*
Май не се изразих правилно. Има по 5-10 въпроиса в смисъл по 5-10 референдума, а не 10 въпроса са едно и също нещо. Обикновено са въпроси от сорта дали да им разрешат да вземат заем или дали да има камери по кръстовищата.Сега на пезидентските имаше мисля около 8 подобни въпроса.
Боби, много правилно се изрази и идеално те разбрахме.

Отнесено към нашата ситуация. Какво пречеше щом е нарочен референдум да има три въпроса, а не един? Ако наистина някой ни искаше мнението, защо толкова гимнастика да се променя въпроса, с който се инициира референдума, до вида в който все пак беше при провеждането?

Втори вариант. Защо сега на парламентарните избори не ни пуснаха и 3,4,5 отделни въпроса /референдума/ и да минава всичко накуп? За АЕЦ, за цигарите, за предучилищната на 4-годишните и каквото там още се сетиш. Аз проблем не виждам да се случи чисто технически. Щом не се случва това, въпреки че съвсем очевидно може и е утвърдена практика /например при вас/ - значи не е да не може, а тия дето уж ни питаха нещо вчера, всъщност - не ни питат. А пак пробваха да ни манипулират.

И явно нямам компетенции да реша за собственото си дете на 4 годинки дали ще си го гледам у дома, или не, ама виж - за АЕЦ имам. Странна работа.  :lol:

НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

а, Цигу, те тези неща са ни ясни на нас с Бубулинка, но ни е яд, че всичко, което е като медикаменти за деца би трябвало, все пак, да е с ниска цена. И при положение, че е бил 3 лв. скача на 8, което си е фрапираща разлика. А, пък за гласуването - то е ясно, че сме на различни мнения, които вече ясно изказахме няколко пъти. Както винаги, Жбрул е права и съм съгласна с нея, но за гласуването - не съм. Ясно е, че пак се опитват да ни манипулират, но няма да се оставя някой да ми налага и манипулира да не упражнявам правото си на вот, за което са се борили много от предците ни. Както каза и преди Жбрул - те, независимо от референдума, пак ще си намерят начин да правят, каквото са си наумили - но, поне да бяхме активни... а, не сега, като говоря с чуждестранните ни приятели да ми казват, че вас българите хич не ви интересува какво става в собствената ви страна, че не отидохте даже на първия си референдум да гласувате.  Това е - на различни мнения сме, но в крайна сметка е важно да се уважаваме. За емигрантите не съм казала, че не са патриоти (то сигурно, ако и аз нямах работа тук и съпругът ми също, щяхме да ходим в чужбина - за някои това е изходът да оцелеят и/или да имат живот с по-висок стандарт). Мецани, казах ти, че е дълго за обяснение, ако някой ден се срещнем, ще ти разкажа. А, с този лук ми стана смешно, защото вчера такива варени картофи бях изкиприла, че имаше повече лук и магданоз от картофи и като го писа не можах да се стърпя.  :oops: Наистина не съм чела постовете на темата по-назад и не знаех, кой е гласувал и кой не. 
А, това пък за едната година майчинство, за задължителните ясли и детски градини - за мен е умопомрачително и се чудя тези хора вече наред ли са с главния мозък?
Лека, спокойна и приятна вечер на всички!  :ballons: :bighug: п.п. ама сме се събрали тук различни като тези балончета - колко красиво :)
« Последна редакция: Януари 29, 2013, 00:34:18 am от rosefromstars »
*
И какво казва вестник "Льо монд" по въпроса (за ползващите френски):

http://www.courrierinternational.com/revue-de-presse/2013/01/28/bulgarie-un-referendum-pour-rien

*
Роуз, първо да "изчистим" въпроса с катерицата в подписа ми, че да не го говорим постоянно. И на мен много ми харесва, точно за това съм я сложила все пак. Радвам се, че и на теб ти харесва, както и на други потребители - радост да има. ;)

Днес не знам колко пъти написа думата "право". "Правото" за това е право Роуз, защото няма задължителен характер, то е опция, от която се възползваш, ако и когато желаеш по своя лична воля и преценка. В този ред на мисли да се пениш, че едни хора не си били упражнили правото на вот и предавали Ботев и Левски така е трагикомично. Свободата осигурява редица права на гражданите, не само правото да гласуват някога за нещо. Ние негласувалите - сме упражнили не по-малко същественото си право - да не правим измислен избор, спуснат отгоре, избор който реално не съществува. Кого предаваме в случая? Тодор Живков и БКП, защото по времето на въпросните - "правото на глас" беше реално задължение да гласуваш, никой нямаше право да не гласува.  :wink:

Някой от хората, които не са гласували на този референдум, позволи ли си да упрекне вас, които сте гласували все едно как за позицията и действията ви? Да ви квалифицира, анализира, упреква...
"Бъдещето на децата ни" Роуз е лозунг, нямащ никакво съдържание всъщност. Бъдещето на твоето дете, ти може да го свързваш с наличието на втора АЕЦ у нас. Други майки тук пък са изцяло срещу ЯЕ и за тях "бъдещето на децата" им е свързано с коренно различни виждания и очаквания. Та недей да обобщаваш така на едро, защото всяка една майка си има свои представи за бъдещето на децата си и за своето собствено и е неуместно да се опитваш да вкарваш всички в един общ кюп на правилност и неправилност.
Няма да опитвам за м'найсти път да ти обяснявам защо и по какви законови механизми негласуването на референдум в България е активно изразена позиция. Направила съм го това обстойно в няколко предишни поста, качила съм текстовете, коментирала съм ги, обосновала съм се от-до. Ако наистина искаш да схванеш - моля, върни се и прочети. Няма нужда да отегчаваме всички потребители на нова сметка с вече изговорени неща.

Като те чета, за пореден път си казвам, че ми е много важно да науча своето дете да мисли. Да мисли самостоятелно, да анализира, да преценя само за себе си всяка една ситуация и да постъпва според личните си виждания и разбирания в нея, а не "да търчи със стадото завладян от всеобща еуфория". Все едно за какво става въпрос. За теб, ако самостоятелното мислене е вид порок - за мен е качество. Няма как да сме на едно мнение и относно "бъдещето на нашите деца" при това положение, в което няма драма. Не разбрах защо, как и откъде я измисли днешната. Честно!

Хайде със здраве и намали патоса малко, че ти се изплъзват доста неуместни реплики като се разпалиш. Съвсем добронамерен съвет.  :D
« Последна редакция: Януари 29, 2013, 01:38:36 am от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Аз пък не разбирам като сме на различни мнения, защо трябва да се сипят обиди!?  Всеки си защитава тезата. Макар че съм За атомна централа и защо тя да не е Белене, внимателно чета аргументите на останалите.
Много ми хареса споделеното от Боби за обединяване на референдумите с най-близките избори, но у нас не е приложимо. Ми те ще се объркат хората  :wink: за кой въпрос кой платил  :lol: Резултата ще бъде неочакван за всички.
Все някой не е доволен. Не гласували, значи не са патриоти, емигриралите и те не са. Обработват земя, значи вземат пари от еврофондовете, не я обработват-ми малко ги стимулирали  :? Всеки си има мнение ама такива са ми странни  :)
Един от Белене(гледах в новините) днес предложи депутатите да намалеят на половина. Е за това съм за, що не ни питат?


м-и, поне за теб съм останала с впечатление, че не живееш във фейсбук, защото аз такъв профил никога не съм имала, считам го за тъпня.

Тук четеш редовно, всеки си каза  мнението за референдума, не виждам нищо объркващо, всеки си има своя позиция.
За селското стопанство темата я падхвана Рачо, после Нина каза, че са мързеливи хората, но не поясни защо, ти правиш тук пък трето обобщение, а навсякъде по света земеделие се прави със субсидии, планиране, модернизиране, а не с мотика на рамо.
Добре, Жбрул. Аз също имам самостоятелно мислене и затова гласувах, така израсих самостоятелното си мислене - явно е въпрос на мислене, но от много мислене може и да си останем на тъмно... Относно енергетиката и източниците на електроенергия и бъдещето на децата ни - бих казала само, че когато спрем единствената ни в момента ядрена електроцентрала, започнем да купуваме ток и въведем в 21 век отново режим на тока, пак ще си говорим. Особено, когато токът поскъпне неимоверно - най-малко два пъти от сегашните цени и когато повечето хора няма да могат да си плащат електроенергията, необходима за един нормален живот. Защото, наистина, всичко ни става европейско, ама заплатите не! Относно хората на село, мога лично да кажа, че много от тях са по-работни от онези, които в града взимат хилядарки. За да кандидастваш за субсидии трябва да имаш земя - ниви примерно, а повечето имат само дворовете на къщите си. Другото е, че трябва да имаш много животни или едри животни, а повечето гледат дребен добътък, колкото да се изхранват от него. Субсидии от еврофондове взимат главно онези, които са крупни земевладелци с техника и хиляди в сметките. В едно село я има по един такъв, я не. Някъде има само застаряващо население, защото младите са отишли в чужбина да работят за да оцелеят. А, тези пенсионери взимат по 70 Евро на месец и се страхуват да не влезе някой да ги обере или убие за тези 70 Евро. Почти всяка къща във всяко българско село е "посещавано" от крадци (най-често от ромски произход), че понякога регулярно. А, тези с хилядите си имат охрана, кучета (които могат да изранват) и лично оръжие - тях хич и не ги е страх - те се оправят и ще се оправят и без евросубсидии, просто последните са им добре дошли. Тези, които произвеждат на село и хвърлят труд се дразнят и негодуват, когато продукцията им се изкупува на безценица (примерно, млякото на 20 ст., а доматите по 40 ст.), а после в мрежата до крайния потребител цената нараства до умопомрачителните 3 лв. за мляко и домати. Затова изливат хората млякото на улицата си, затова и предпочитат да хранят прасетата с домати, отколкото да ги продават на безценица. Затова, мога да кажа, че цените на лекарствата не трябва да са толкова високи до крайния потребител, защото се замислете колко струват суровините за приготвянето на тези лекарства? И защо от принципно 1 лв. на литър произветен вигантол, цената за крайния потребител ще е 8 лв. за 30 мл.?! От това се дразнят нормалните хора. Хората, които са сред народа и част от народа, и които страдат с всички негови неволи!

П.П. Във връзка с електроенергията мога да кажа само, че ние, като построили (мислейки европейски) една модерна европейска кооперация без частни комини, сериозно се замисляме вече за изграждането на такъв - външен (пояснявам - защото няма как да го направим вече вътрешен). Точно заради ситуацията с електроенергията в сраната и бъдещето на децата ни... Вярно - връщаме се 200 години назад, но явно ще стане въпрос просто до оцеляване, както май всичко в нашата държава от край време...
« Последна редакция: Януари 29, 2013, 10:57:16 am от rosefromstars »
Ама Роуз, ти наистина ли смяташ, че като се построи АЕЦ на територията на страната ни, ти си осигурена с ток на ниски цени во век и веков???
Няма да има режижми, цените като в комунизма, живот здравей!!! 8O

Аз не гласувах, защото не желая поредния чужд инвеститор да ми продава скъпия си ток, произведен на "моя" територия с родната евтина работна ръка! Ако си мислиш, че АЕЦ Белене ще е българска централа и ще се строи за доброто на бг народ, значи си в голяма грешка. Когато ние имаме пари като държава да извадим, за да си го построим това чудо, когато можем да се справим с изключително опасните отпадъци на това производство, а не да ги извозваме в чужбина и можем да го построим в несеизмичен район, тогава ще гласувам "за"!

И стига се пеняви вече, чухме те, разбрахме те, многократно ти се повтори, че всеки има право на мнение и всъщност ВСЕКИ го упражни!
« Последна редакция: Януари 29, 2013, 11:40:03 am от Мишле82 »

*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Ние негласувалите - сме упражнили не по-малко същественото си право - да не правим измислен избор, спуснат отгоре, избор който реално не съществува. Кого предаваме в случая? Тодор Живков и БКП, защото по времето на въпросните - "правото на глас" беше реално задължение да гласуваш, никой нямаше право да не гласува.  :wink:

Някой от хората, които не са гласували на този референдум, позволи ли си да упрекне вас, които сте гласували все едно как за позицията и действията ви? Да ви квалифицира, анализира, упреква...


Като те чета, за пореден път си казвам, че ми е много важно да науча своето дете да мисли. Да мисли самостоятелно, да анализира, да преценя само за себе си всяка една ситуация и да постъпва според личните си виждания и разбирания в нея, а не "да търчи със стадото завладян от всеобща еуфория". Все едно за какво става въпрос. За теб, ако самостоятелното мислене е вид порок - за мен е качество.
Само за протокола, и те не трябва да се палиш толкова. Че ти се изплъзват същите определения, за които упрекваш. Не си ти човека, нито който и да е от този форум, който ще ме квалифицира като "част от стадо", "промит мозък", "несамостоятелно мислеща". Разбрахме отдавна мнението ви за тия двайсЕ процента идиоти, които разбрали/неразбрали въпроса, отърчаха да гласуват само за да си упражнят правото на избор. Честно казано, не ми пука какво мислите за мен. АЗ съм преценила за себе си, че така е правилно и стоя зад постъпката си. И въобще не се намирам манипулативна, с промит мозък и прочие...НИто пък смятам, че детето ми ще мисли по-малко самостоятелно от твоето! А да упрекваш другите, да ги поучаваш и да ги определяш по начин, който сам отхвърляш, наричам ЛИЦЕМЕРИЕ.
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Може ли линк към това мнение, че не го намирам в темата.
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
midge

« Отговор #468 -: Януари 28, 2013, 11:09:12 am »
   Отговори с цитат
и аз съм от безхаберниците, които спаха и не гласуваха с оправданието, че не са експерти  Wink много ви се радвам на самочувствието на компетентните
sixsens Отговор #482 -: Януари 28, 2013, 14:19:51 pm »
Бубулина, не съм съгласна. Както и Мецани, и Жбрул, и други момичета в темата няколко пъти натъртиха, този референдум беше просто един театър. Дори и сега, след последните мнения в темата стана ясно, че повечето хора, включително и тук във форума изобщо не са разбрали какво точно ги питат.

avallon
« Отговор #500 -: Януари 28, 2013, 19:40:52 pm »
Ако разсъжденията ти се свеждат до "да" или "не" няма как да разбереш позицията на НЕгласувалите.  Няма как да разбереш, манипулативния момент в подмяната на въпроса. Няма как да разбереш и целия ФАРС, който се разигра и изобщо доста работи не си разбрала явно, това, което 80% разбраха и избраха да не бъдат употребявани. Пък с изконното право си гласувайте за да им подсигурите игрите на онези които създадоха целия този цирк и бъдете горди ако щете от това.
Нямате моралното право (който има морал де)да осъждате и обиждате като размятате (точно размятате) имена на революционери. Точно промития мозък следва това което му се каже и отива да си упражни правото, щото тъй трябвало и нямало значение какво ще гласува ..... Wink
Имам право да гласувам, имам право и да не гласувам, е - упражних си правото във втория му вариант.
Jbrul Отговор #529 -: Днес в 01:24:55 »
    Ние негласувалите - сме упражнили не по-малко същественото си право - да не правим измислен избор, спуснат отгоре, избор който реално не съществува.


Така става ли?
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Чудесна препоръка...Само дето не видях никой от обратната страна да я спазва. И така един обикновен спор, в който обичайно се ражда истината, се превърна в бойно поле с размяна на епитети. StefiZ не съм употребила думата "клика" в негативния и смисъл, а в общия и .Няма ли да е по-лесно, да ми кажете какво МОГА да казвам? :ask:
Та кой употребява епитети тук и обижда Буболина? Моля да цитираш епитетите.

Някой може ли да ме светне кой е общия смисъл (различен от негативния) на "клика" . Ако може мнението да независимо.

Може ли линк към това мнение, че не го намирам в темата.
Това май касае болднатия ти пост.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    Chandra

  • *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Да си призная честно, аз също не разбрах, защо хората не отидоха да гласуват. Разбира се, че не беше задължително, но просто не ми е ясно защо човек не използва даденото му ПРАВО да изрази гражданската си позиция относно зададения въпрос? Не бил зададен коректно въпроса? Винаги можеше да има недоволни. Например, четох в немската преса недоразбрали журналисти да описват, че въпроса не бил зададен коректно спрямо онези, които са ПРОТИВ развитието на ядрена енергетика в България, защото ТЕ отговаряйки на въпрос, дали искат да се строи Белене нямало как да дадат гласа си за това, че НЕ желаят да се строи КАКЪВТО И ДА Е реактор, където и да е в страната... А онези, които са против строенето на Белене, но по принцип са "ЗА" изграждането на атомна централа в България - не биха ли могли да дадат гласа си, пък щом са против дадени конкретни стъпки да стачкуват и т.н... Те утре може да са недоволни и от други действия и решения на правителството, няма гаранции, че ако гласуват "ПРОТИВ БЕЛЕНЕ" политиката на правителството в тази област ще тръгне според техните разбирания и очаквания... Затова според мене просто нямаше да е лошо да разберем, колко от гражданите в страната са "ЗА" развитието на ЯЕ и колко са "ПРОТИВ". Лично мнение.

Темата е изключително важна, винаги можем да се поинтересуваме от мнението на експертите (не от позицията на заинтересованите)... Защото ЯЕ далеч не е толкова безопасна и често, когато е имало проблеми, правителствата са държали подобни инциденти в тайна. За любителите на статистиката, които попитаха колко са били техническите неизправности в АЕЦ, има една страничка с изброени значителните инциденти от последните години, но за съжаление далече не са всички: http://www.guardian.co.uk/news/datablog/2011/mar/14/nuclear-power-plant-accidents-list-rank Например, не е спомената важна катастрофа със степен на  поражение 5 от 1957г.  Sellafield/Windschale. През 1978г. в  Brunnsbüttel също е имало сериозна авария, за 2 часа са се изсипали 100 тона радиоактивна пара,  но хората няколко дена не са били информирани, а това се е случило, като системите за защита от радиация са били манипулирани и са давали грешни резултати...  и т.н. и т.н... Вярно, това са стари неща, но ги споменавам само във връзка с цитираната непълна табличка. По принцип при всяко производство на ЯЕ се отделят радиоактивни вещества във въздуха и водите, но се смята, че те са в граници (емисиите). Аз лично не бих желала да живея в близост до АЕЦ, пък ако ще и най-доброто работно място да ми предлагат...  Жбрул, понеже ти се обявяваш "ЗА" развитието на ядрената енергетика в България, имаш ли идея, как точно ще си депонираме радиоактивния отпадък?

За говорещите немски – интересно филмче: http://www.youtube.com/watch?v=bgUd500eL3k
Освен това попаднах на трейлър за филм по култовата книга на Holgel Strohm: Friedrich in die Katastrophe. Видя ми се интересно...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Чудесна препоръка...Само дето не видях никой от обратната страна да я спазва. И така един обикновен спор, в който обичайно се ражда истината, се превърна в бойно поле с размяна на епитети. StefiZ не съм употребила думата "клика" в негативния и смисъл, а в общия и .Няма ли да е по-лесно, да ми кажете какво МОГА да казвам? :ask:
Та кой употребява епитети тук и обижда Буболина? Моля да цитираш епитетите.

Някой може ли да ме светне кой е общия смисъл (различен от негативния) на "клика" . Ако може мнението да независимо.

Може ли линк към това мнение, че не го намирам в темата.
Това май касае болднатия ти пост.
Ми не мога специално теб, във всяко второ мнение да те цитирам. "Промит" е епитет на мозък, употребяваш го в пост №500 към тия, дето са отишли да гласуват. Прочети го пак. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0 определение на Уикипедия за клика...ако разбира се, е достатъчно независимо за теб. Ще изчакам cygnus да уточни кое точно мнение има предвид.
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Цитат
Прочети го пак. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0
И? Не виждам тук да се разграничват двата смисъла "общ" от "негативен". В поста си 500 съм употребила в "общ" смисъл и в контекста на серията обиди с главни букви на Роуз. И това ли е всичко за въпросните епитети и кой към кого е отправял .

Chandra последни siksens и  jbrul  положиха труд в дълги и напоителни постове да обяснят казуса с ДА-то.
« Последна редакция: Януари 29, 2013, 13:40:42 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.