0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Жбрул, а защо си против точно Белене?

Сикс
, те си взимат квотата при всяко положение,независимо как са разпределени нашите гласове, но ако нашите гласове се разпръснат, никоя партия няма да има квота дори и близка до необходимата за съставяне на правителство и може дори и само с една коалиция да не се отърве.


  
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted


някъде около Стара Загора, града в който отглеждам моите деца
разговор под снимката-
ето това го дишаме всекидневно
отговор на страничен наблюдател- е, то не може хем това да не дими, хем АЕЦ да няма, така няма да има ток
така, така- отговарям аз
добре,че дими, че да има ток, да може да върви инхалатора с урбазон и вентолин, та да овладея спазмите на Стефания

имаме толкова ветровити места- защо не се инвестира в изграждането на пропелери
имаме уникална природа, която съхранявайки я можем да ползваме за енергия- море, планини ...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!

някъде около Стара Загора, града в който отглеждам моите деца
разговор под снимката-
ето това го дишаме всекидневно
отговор на страничен наблюдател- е, то не може хем това да не дими, хем АЕЦ да няма, така няма да има ток
така, така- отговарям аз
добре,че дими, че да има ток, да може да върви инхалатора с урбазон и вентолин, та да овладея спазмите на Стефания

имаме толкова ветровити места- защо не се инвестира в изграждането на пропелери
имаме уникална природа, която съхранявайки я можем да ползваме за енергия- море, планини ...

Не може мини или по-скоро може,но като допълнение, но не само на това да разчитаме. Много бих искала да можеше,знаеш и Ивана има пристъпи от време на време, искам също и биогоривата да напреднат, но за сега каквото и да прави е допълнение на каквото вече има и няма възможност да се замени 100%. Но съм съгласна, трябва да се инвестира в чисти технологии, това е бъдешето. Но на този етап човекът е прав - няма как хем да не дими, хем да няма АЕЦ... за съжаление.


  
*
Не е необходимо да е финансов или какъвто и да е експерт, за да знае, какво се случва в Япония, какво беше някога в Чернобил и т.н. или да се информира за ползите/вредите и рисковете от атомните централи.
Това е част от манипулацията на противниците. Ако, не дай Боже, се случи в Румъния или Турция няма да е проблем за нас, така ли? Това е проблем изобщо на ядренета енергетика, а не дали ще е от тази или онази срана на Дунав или Черно море.
Ти беше в Германия, нали? Ако не греша там има 19 реактора.
*
Малко извън темата съм, но... Това на снимката, "някъде около СЗ", е водна кула, от която излиза пара  :wink:. А всички ние в района дишаме разни други неща, които не идват точно от това "някъде"  :).
     
Гледам бистрите референдума, та и аз да си кажа мнението...

Принципно съм ЗА атомната електроенергия, но съм против Белене и предпочитам да се рехабилитира Козлодуй.
Против Белене съм, защото там е една безкрайна финансова гробница. Първото нещо, което нашите "мили" политици не споменават е факта, че този строеж е започнал преди намсиколкоси години и поне от 20 години е замразен, т.е. изоставен. Следователно, за да се построи там АЕЦ трябва първо да се разруши напълно вече съществуващото и после да се построи наново. Та в този ред на мисли изобщо не се знае колко точно ще глътне строежа на това пусто Белене.
Отделно, не вярвам в качеството на строителството, и нямам абсолютно никакво доверие, че фирмите изпълнители няма да правят драстични икономии от материалите, с които ще се строи тази АЕЦ - говоря за бетон, арматура и пр. А всяка икономия и неспазване на строителните стандартни ни води директно към нов Чернобил.
После - ние вече нямаме необходимите специалисти, които да се заемат със строеж и управление на тази АЕЦ. Закрити специалности, терминал 2... мила родна картинка.
И последно - но не и последно по важност - да не забравяме, че и Козлодуй и Белене са на един .... място от Вранча. Е, Козлодуй доказа, че не го е "страх" от Вранча, образно казано.
Та всички тези фактори взети предвид, ще си спестя разкарването до урните.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Жбрул, те не са казали, че конкретно Белене ще правят  :wink: може и на тях да им минава на ум да обновят Козлодуй. И да, аз също смятам, че се политизира референдума и едва ли не те сега искат да се тестват как ще са на изборите. Има много изградени ветрогенераторни паркове, има и доста слънчеви, но някой е подписал да изкупува енергията от тях на невъобразимо висока цена за следващите 20г. Верно, че Белене ще се плаща много години, но ако мислим само за бъдещето ще излезе, че нямаме настояще. Никой не знае утре дали ще ни има и какво ще е, та да мислим за след пет поколения. Аз все още не съм решила да гласувам и ви чета доводите против, но то си има две страни (като всяко нещо де).
Да, rally_pat и на мен тук са ми съмненията.
*
Може ли и аз като човек от района да кажа какво става тук, пък после го мислете.

Белене отдавна не е гьол, както казва Бойко.Там още по време на тройната коалиция, се разруши всичко старо и започна строителството на новата площаска за централата.Честно да си кажа, изказването на господин премиера е много обидно за всички, който работят по площадката, защото това е много работа.Да премахнеш старите съоръжения, да започнеш да правиш новите, да изливаш основи.И ако той не вижда сграда, това е защото и под земята се строи, но дали може да го разбере, това той, че под земята е по-важната част?

В Белене има направена инфраструктура, казвала съм го 100 пъти, там има бетонови възли, има от къде да се взима качествен камък, има арматурни дворове, има места за правене на заготовки, всичко това в Козлодуй го няма, т.е. ще трябва да се изгражда наново т.е. пари.В същност до началото на лятото в Белене се работеше на 100%, видях го с очите си, там строителството не беше спряло, напротив, всеки ден някъде се изливаше бетон, всеки ден работниците хвърчаха, инженерите си бяха по площадката и работата кипяше.

За мен всичко е раделяне на един проценти, който предните са взели, а тез сега не могат да докопат.И не мислете, че сме вложили малко там, а за КОзлодуй ще замине по-малко.За мен и там е страшно, но нека Донка ме поправи.Не трябва ли първо да се види дали площадката е пригодена и за нови блокове?Наново да се правят проучвания и там?Наново да се изгражда строителна инфраструктура?Е всичко това дали ще ни стъпе по-малко от Белене?

Ветропарковете и соларите мен ме дразнят жестоко.Тук покрай нас има много и масово се изграждат на прекрасна за обработване земя, на чист чернозем.В един момент земята за жито отива за ветропаркове, защото е по-рентабилно.Е какво ще ядем аджеба?

*
Малко извън темата съм, но... Това на снимката, "някъде около СЗ", е водна кула, от която излиза пара  :wink:. А всички ние в района дишаме разни други неща, които не идват точно от това "някъде"  :).
тъкмо тръгнах да пиша и аз това за водната кула :) Не, че комините не димят де.

Маги, нямам наблюдения за обектите във вашия район - проектираме предимно в нашия. Но ти вярвам напълно, в промишлените инвестиционни обекти нещата са сериозни. И въпреки всичко това имам резерви по отношение на референдума.
« Последна редакция: Януари 25, 2013, 10:09:39 am от cygnus »
*
Маги и какво правим със съхранението на радиоактивните отпадъци? По-добре да има ветропаркове и солари дори изградени на чист чернозем, отколкото още централи и замърсена почва. Тогава язък ти за обработваемата земя и житото.

Абсолютно се съмнявам в качеството на стоежа, примери бол. Маги, ти поне си наясно как се " усвояват" пари от асфалтиране и правене на пътища. Та така хубаво ще се усвоят и за въпросното Белене. Ма нЕма проблем бе, нали са държавни пари, българинът безпроблемно се изцежда.
« Последна редакция: Януари 25, 2013, 09:59:19 am от Мецани »
Мецани, все си мисля, че има и неплодородни земи, на които да могат да се правят ветро- и фотоволтаични паркове.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Мецани, все си мисля, че има и неплодородни земи, на които да могат да се правят ветро- и фотоволтаични паркове.

Разбира се, Рали.
Мъжът ми много се интересува от източници на електроенергия. Беше чел, че данъците, с които се облагат са много високи. Ще го помоля да ми даде линкове и ще ги постна в темата.

*
Меци, каквото правим и до сега, нали при нови блокове на Козлодуй пак трябва някъде да ходят тия отпадъци.А и все си мисля, че не сме ние най-простите, при положение, че страни като Швеция, който добиват половината си електричество чрез ВЕЦ-ове(там реки да искаш), а другата половина с АЕЦ-и то ние ще можем да добием всичко с ветрогенератори и солари.Не мисля.И цялата земя да е в тях все тая, не стигат.Към момента голяма част от електричеството в страната се добива от ТЕЦ-овете.В един момент обаче ще спрат, тези ТЕЦове тогава какво правим е въпроса.

Колкото до ветро и фотоволтаиците избират се определени места не ги слагат навсякъде, за ветрото се гледат ветровете в самия регион, защо ли ги сложиха на СОмовит до Дунав, а не тук до Плевен?За фотоволтаиците също има изисквания, не се слагат ей така някъде си.

В същност аз не искам да се противопоставям на никой, исках да ви кажа, че не ни казват цялата истина нито за Козлодуй, нито за Белен, нищо не е толкова лесно и толкова мръсно колкото го изкарват.Мисля, че всеки от нас има формираномнение по един или друг начин и това мнение ще изиграе роля на референдума.Аз ще гласувам, не заради ядрената енергетика, а някой там горе си мисли, че може да ми казва какво да правя!

*
Маги, не казвам, че само ветрогенераторите и соларите са достатъчни, а че са допълнение.

Ми като ни питат за ЯЕ, да ни бяха попитали и за приватизацията! От нея икономиката ни достатъчно пострада и продължава да страда  :wink:

Съвсем спокойно референдумът можеше да се направи в един ден с предстоящите избори. Кощунство е е 12 млн. да бъдат похарчени в момент на криза. Можеше тези пари да се използват нещо наистина полезно - пенсии, майчинство или детски градини, изплащане на дължимите заплати на ВМЗ. Това е на първо четене, за което се сещам.
*
Не мога да твърдя дали трябва или не трябва да има Белене , но от така зададения въпрос на референдума ще гласуваме изобщо дали да имаме ядрена енергетика. Така го извъртяха, за да си получат своето.
Правителството на Костов затвори 1, 2, 3 и 4 реактор на Козлодуй (той започна а онова нещо Кунева - Пръмова довърши), при Костов се заробихме с двата частни Марица изтог - години напред , да им изкупуваме тока на 18 ст. при положение и сравнение , че цената на АЕЦ е 4 ст. Апропо третия - държавен при едни и същи условия и цени на суровина продава на в пъти по ниска цена..... що така ? Интереси дами и господа , а нас ни направиха на говеда. И сега същия тоя има наглостта да се появи в Козлодуй - както казват хората там от енергетици ги превърна в скрападжии. Как не го убиха с камъни не знам . Съсипването на енергетиката не е от днес за утре а процес - подмолен и дълъг, ама ние не го виждаме и няма как,, щото никой не ни показва детайли. Както меморандума, който точно ББ е одписал ЗА Белене непосредствено след посещението на Путин тук , пък сега след посещението на Хилъри се изврътка на 180 градуса и Белене тутакси стана гьол. Много добре, просто прекрасно ни манипулират. Все още имаме някаква енергетика след 20 години обаче няма да имаме. Така ни настройват, че ако гласуваме с НЕ на референдума няма да си имаме Белене, но видиш ли ще ни спретнат , ъпгрейднат Козлодуй - ха ха ха . Кога т'ва - на мукавей. Първо да поискаме ЕК да ни разреши... колко години ще чакаме разрешението. После да си получим линцензиите - още 6,7 години , после поне 5,6 години да си ги построим. Това , така между другото , докато доизживяваме к'вото имаме към момента и минем на свещи. И това без пари ....някой ще ни подари реакторче. Да не говорим и за зелената енергия как сме заробени с цифри.
Прочетете за "Каулин" и  гарантираните му договори за 15 г. напред с частните тецове на какви цени , прочетете за Ковачки (ооооо - по едно време и подсъдим беше, ама и това се забрави), "Брикел". Прочетете вецовете как душат хората в райна ..... ама кучетата си лаят , а кервана си върви (престъпно и необезпокояван) 20 години до сега , как да вярвам че нещо ще се промени. И това ще продължи докато действащите лица си остават все така едни и същи. Все някой на някой (политик)"цака" за да си запази статуктвото, а те "милите" се "разтварят" и раздават с цялата си душа.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Маги, вярвам на доводите ти като човек живеещ в близост до района.
Аз още не съм решила дали си струва да се разкарвам до урните, ако отида то ще бъде "не". Защото нищо не разбирам от ЯЕ, но пък както е написала авалон, ние постоянно бяхме лъгани и всеки от управниците си гледаше личната далавера за сто години напред, никой не е мислил за народа, никога.
Снощи гледах ББ, ами, същата увереност за "не" на АЕЦ, както когато беше за "да".
От противоборство на лобистки интереси ни въвличат и нас народа и харчат излишни пари.
През годините всички видяхме как се усвояват пари, как нищо съществено не се прави и аз не им вярвам, че всичко ще бъде честно, пак  ще си напълнат джобовете някои хора за стотици години напред, а ние ще плащаме.
*
[През годините всички видяхме как се усвояват пари, как нищо съществено не се прави и аз не им вярвам, че всичко ще бъде честно, пак  ще си напълнат джобовете някои хора за стотици години напред, а ние ще плащаме.

Ей това е истината и за това е цялата патаклама!

*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Аз също съм по принцип ЗА ЯЕ, защото още от училище си спомням, че ни учеха, че това е най-ефтиния за сега начин да се произвежда електричество, освен най-ефтиния в повечето случаи е и най-чистия - няма ТЕЦ, наяма ВЕЦ, няма фотосолари и ветрогенератори. Понеже съм учила за възобновяемите енергийни източници - цената на изграждане на ветрогенератор не е никак малка, ако се съпостави за колко години ще произвежда ел.енергия и колко ще струва това. Фотоволтаиците заринаха държавата ни, и куцо и съкато запонча да прави полета, докато не им резнаха квитанцията с цената, сега вече се поокопитиха и започнаха по-леко да строят.
За мен нещата са доста по-сложни, отколкото ни обясняват, както скоро някой коментираше по въпроса - да излезе експерт и да каже: ако има АЕЦ - цената ще е еди каква си, ако няма - цената ще е еди каква си при запазени други условия, в смисъл от към данъци такси и т.н. Само тогава евентуално някой може да каже какво иска. Докато седят всички да се дърлят като махленски клюкари кой за, кой против и да се надцакват предизборно. Въпроса не е принципен и е тъпо да изкарват цялата държава бунаци, защото повече от половин България въобще не разбират за какво аджеба ги питат, а другата половина вярвайте ми даже не знаят че ще има избори идната неделя и за какво са тия избори.
По отношение на валидността на референдума - подозирам че ще са поредните 12млн., аз бях чула за 30 - хвърлени на вятъра.
Честно казано считам че зад това да има или да няма АЕЦ тук на Балканите са скрити много повече интереси освен политическите такива на управляващата партия и на тази, която се бори за власт. Още със затварянето на блоковете на Козлодуй стана ясно, че цяла Европа няма интерес България да има ЯЕ, защото ще станем богати от износа на ел.енергия, което означава автоматично, че ще станем частично независими от Евросъюза, Русия и т.н.
Сега се сещам и че вероятността ББ да се откаже от АЕЦ след посещението на Хиларито, както казва Авалон, може да е свързана с разработките за проучванията за шистовия газ, които забележете бяха оферирани от американски фирми. Само дето не знам дали сте гледали видеа от американски щати, в които се добива шистовия газ - там нещата са много страшни.
Така че интереси най-различни са засегнати тук. По-лошото е че използват народа за постигане на никому неизвестни цели :? После ще си избършат задниците с "решението на народа" и ще ни трият носовете с години - виждате ли вие си го избрахте и решихте.
Лично аз смятам, че референдума всъщност няма да събере необходимия брой гласове за валидност, което автоматично означава, че ще си решат както си искат, само че ще се покажат пред света, че видите ли все пак са се допитали до народа.
*
Честно казано считам че зад това да има или да няма АЕЦ тук на Балканите са скрити много повече интереси освен политическите такива на управляващата партия и на тази, която се бори за власт.
и аз мисля, че това е истината
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
P.S: Далеч съм от мисълта, че ако се вземе все пак решение за ъпгрейдване на Козлодуй - някой от Европа ще се счупи да ни дава разрешителни. Все пак затворихме 1-4блок точно заради Евросъюза, а по мои спомени те си бяха разботещи и в техническа изправност. Та кой според ва ще си подритене предишното решение и ще каже сега: "да може да си построите нови блокове" ?