Първоначално, когато искаха да бъде задължително (без опции) веднага си представих следното - едни познати, живеят в хубаво балканско село, хора с работа , хубав дом и дете на 6 години. Не искаха да се местят в града. Наложи се защото закриха селското училище, а най-близкото е на 16 км. Теглиха кредит купиха си апартамент и отидоха да живеят в града. Мъжа с 300 зора си намери работа, жената - не ... и с ипотека. Представих си че това се случва по същия начин, но още по-рано. В българия има мнооого села без градини и училища. После обаче депутатите размислиха и гласуваха с опция. И какво стана - нещо, като нищо. Който не иска да си пусне детето на "задължителната" детска градина няма да го пусне. И какво гласуваха тогава? И как така от нищото и на бързо (има доста по-сериозни проблеми дето години се дъвчат)решиха, че спешно трябва да се задължат децата - 4 годишните да ходят на ДГ и на мен си ми остана въпросителна. Да, както пита Цигу "Кое продиктува това ?" и аз се питам. Отдавна престанах да приемам като чиста монета чутото. Някъде се говореше, че целта е да се интегрират ромите - дрън, дрън, дрън. Някъде, че все пак става дума за пари, които трябва да се усвоят, защото доста ресурс ще е нужен за да се обезпечи едно такова задължаване, не само база , ами заплати на персонал, тоци, води и куп още. И това трябва да го има за всяко едно дете, защото не се знае колко ще се откажат, а и не би трябвало да има недостиг. А от къде тези пари и кой ще ги харчи, по-точно КАК?
Каквато и да е истинската причина за тази депутатска загриженост да гласуват това нещо като нищо ......все някога от този храст ще изкочи заека, но ще е постфактум. Както обикновено.