За мен това не е вредно за децата, не го виждам като проблем и не смятам, че е намеса на държавата във възпитанието на децата ни. За мен това е начин да социализират децата, да ги научат на нещо, но наистина трябва да се направи сериозно и добре издържано, за да има ефект.
Гане, аз никъде не казвам, че това е вредно за децата бе.
Просто ми е абсурдно да се приема, че има само едно "полезно". На какво основание да го приема? Ако Дани не ходи на ДГ ще е асоциален, ненаучен на нищо /примерно да рисува човече с пръсти/ и не моЙ тръгна в първи клас успешно? Това са пълни абсурди. ДГ е опция, не може да е задължителна институционалната грижа за деца. Този избор е на родителите и нищо не може да ме убеди, че не е.
По същата логика, може да се реши, че децата в гимназиална възраст не просто ще ходят на училище, ами задължително ще посещават училища под формата на пансиони през седмицата например. Понеже иначе висят по компютрите, играят игри с насилие, поради слаб родителски контрол се мотат по паркове и градинки, пият нелегално алкохол, друсат се и правят секс. Все кофти неща, значи ако ги позатворим някъде под режим - ще им се отрази благотворно на бъдещото справяне с живота и евентуален прием във ВУЗ да кажем. И на подобна идея мисля, че ще се намерят поддръжници апропо, все пак има родители, които плащат немалко пари, за да бъдат обучавани отрочетата им точно под тази форма в чужбински пансиони. Ама това все пак е опция и се ядва, не е като да е задължително за всички.
По тази причина са ми възраженията за формулировката "задължително" точно за такива неща. Да е опция - да. Да има условия, които детето трябва да покрива все едно дали е било на ДГ, или не е било - да. Родителите да си решават и преценят дали имат нужда от помощта на ДГ, за да покрие детето им съответни критерии, или нямат и в този ред. Ако дете не покрие подобен "тест", а все пак му предстои скорошно тръгване на училище, тогава мога да се съглася, да има задължителна форма за подготовка. Защото тогава ще е доказано "черно на бяло" несправяне на родителя и щета за детето. Ама априори да приемем всички родители за некадърни и несправящи се - не ми се вързва на мен.
Аз нямам принципно несъгласие за посещение на ДГ все пак. Щом смятам след година да си запиша и моето дете, пък при това и ще плащам за ДГ.
Но ако по някаква причина "не му понесе ходене" на ДГ, мое право си е да прекратя това ходене и точка. Другото смешно за мен е, че мога и да реша в училищна възраст да провеждам т.нар. домашно обучение и детето ми никога да не прекрачи прага на класна стая, а да се явява на изпити по предметите. Ама в същото време не можело да не ходи на предучилищна и да бъде подготвяно за нещо, което изобщо няма да му се случи. Просто пример, че нещо е яко недомислено с тези текстове.