Емайлът по горните зъбки на Ния започна да се руши в края на август. Първо се появиха резки и за 10-на дни едното горно зъбче почти остана без емайл. Тогава горе имаше само 4 предни зъбчета. И другите тръгнаха.
Дотогава миех (но и пропусках от време на време)с вода и силиконов накрайник само. Няма да разказвам как търсих инфо защо се случва и как да се справим. Накрая взехме тези мерки:
- миене с четка и паста сутрин и вечер, ползвам тази
http://apteka.framar.bg/30013526/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5-%D0%B3%D0%B5%D0%BB-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D1%8A%D0%B1%D0%B8-50-%D0%BC%D0%BB-- Мазане с Tooth Mousse след всяко измиване. Никаква храна и течности поне 30 минути след това, желателно е да се направи точно преди заспиване, но Ния е кърмаче и вечерното миене е малко по-рано, за да има повече време да подейства кремът.
- Продължаваме да избягваме сладкиши. Ния не яде нищо сладко освен моят домашен кекс.
- Покълвам различни семена и предлагам. Повечето ги яде.
- Опитвам се да включвам в храненето и суров сусамов тахан.
- По често предлагам да пие вода от чаша, а не от шишето със сламка, защото така по-добре се обливат зъбките.
- по съвет на хомеопата ни пи 1 месец шуслерова сол 1
След 2 седмици приложение на туут мус процеса се стопира. Междувременно направихме кръвни изследнания и започнах да давам по 1-2 капки Вигантол, отново.
Беше трудно да ми позволи да и измия зъбите. В началото ревеше, беше ми непоносимо да ги мия насила. Купих 2-ра четка и докато тя я държи аз мия, после идва нейния ред. Така се споразумяхме.
Отново започна да реве при миене като и растяха кучешките и пред кътниците. Тогава я оставях тя да си ги мие както успее.
При Ния никненето на зъбите винаги (всъщнст като изключа първите 2 предни, долни) са съпроводени с леко разстройство, раздразнителност, отказ от храна и усилено сучене, лека хрема, лош и неспокоен сън, ден-два преди да се покажат и висока температура. В началото я водех на лекар, който все казваше, че е здрава, после престанах, всичко отминава веднага щом зъбчето се покаже.
По въпроса с гелчетата, аз съм ползвала Калгел
http://apteka.framar.bg/11001915/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B3%D0%B5%D0%BB-%D0%B3%D0%B5%D0%BB-10-%D0%B3%D1%80- 2-3 пъти досега, само когато е било най-тежко. Съдържа лидокаин, първо го пробвах аз, направо ми изтръпна езика