13_th_knight, аз също имам инсулинова резистност и пия метформин от години. Глюкофажа, сиофора, метфогамата всички са метформинови препарати с едно и също предназначение, но на различни фирми. Ако не ти е понасял глюкофажа е трябвало лекарят да ти назначи някои от другите препарати, а не да спираш лечението. Това, че кръвната ти захар е в норма не означава, че нямаш инсулинова резистентност, а че все още нямаш диабет. Именно затова инсулиновата резистеност е преддиабетно състояние, защото панкреасът все още смогва със свръхпроизводството на инсулин, за да държи кръвната захар в норма. Когато вече не може да се справи се стига до диабает. Така че говори с ендокринолога си. Аз лично съм пила няколко различни препарата, от глюкофажа и на мен ми е зле, но метфогамата ми понася доста добре и нямам оплаквания. Същото се отнася и за Хашимотото. То трябва да се следи, като е добре преди опит ТСХ да е под 2,5, така че приемът на еутирокс/л-тироксин се започва още преди да замбременееш по принцип. Аз като бях бременна за кратко веднага ми увеличиха дозата еутирокса. Това е моят опит и което знам от моя ендокринолог. Твоята лекарка е най-добре запозната с твоя случай и тя си знае защо така е преценила. Ти в коя клиника ще правиш опит?