Като чета коментарите, пак опираме до синдром на Хашимото. Излиза, че това е по-големия проблем. Моя приятелка миналата година забременя спонтанно на 43, при това без да го иска. Значи годините и ИЯР нямат отношение. За ИЯР би трябвало да се говори след 50+.
Не мога да разбера защо никой доктор не обръща внимание на това автоимунно заболяване. Според мен, там е разковничето.
С л-тироксина, който се предписва обикновено, се внася в организма изкуствено щитовидния хормон, но това е само част от решението. Щитовидната жлеза има роля да праща сигнали до хипоталамуса, който пък е отговорен за другите хормони ( АМХ, ФСХ, ЛХ и т.н.) Затова един от симпотомите на това заболяване е именно нарушения в МЦ. Аз така разбрах, че съм болна + няколкото кг, които качих за по-малко от месец.
При Хашимото реално тя не функционира = не изпраща никакви сигнали никъде и т.н. Това, че в организма влиза Л-тироксин не променя картината, хормонът сам по себе си не може да изпраща сигнали, както това прави самата жлеза.
Сигурно се изказвам непрофесионално, но все пак не съм лекар. По-скоро се опитвам по пътя на логиката и от това, което съм чела, да стигна да някакво разумно обяснение.
Ето, аз пих Дуфастона 21 дни по схема 2х1 и още чакам цикъл, мина вече една седмица! Ни вест, ни кост
Трябва някак си (сигурно има медицински трактати на тази тема) тази жлеза да заработи. Само с изкуствено внасяне на щитовидни хормони отвън явно не ще да стане работата.
Пак казвам, това е мое мнение, аз не съм медик, но се опитвам да разбера защо повечето проблемни забременявания на 40+ се случват на жени с Хашимото.
Успех на всички момичтеа, които дерзаят по темата! Стискайте палци и на мен