Всички знаем че гестационния диабет се нарича така защото може да се появи по време на бременността. Да, но може и да не се появи. Ако нивата на захарта в рутинните изследвания са ниски (най-вече и сравнени с със същите в началните месеци) не виждам ( а и не само аз) кое налага задължителността на обременяването с глюкоза. Т.е. ако се покачи захарта, тогава се налага изследване за гестационен диабет - задължително.
Във никакъв случай не подценявам мнението в конкретен случай на д-р Даскалов. Не подценявам и мнението на също не по- малки капацитети които са преценили, че в частност конкретен случай няма риск от г. диабет.
Медицината не е нормативи, таблици и цифри, а тяхната правилна, точна, и уместна интерпретация за всеки един пациент, както казва моя мъж, който между другото е АГ. Не ми следеше той бременността ...... за безпристрастността иде реч, а за правилната преценка без емоция в случая.
А принципно изследванията за всеки случай, но това е една друга тема.
По едно време ми излезе малко завишена захар, но се хранех изключително с плодове с високо съдържание на захари . Спрях за няколко дни и нивата си слезнаха на долна граница. По този повод коментирах с лекаря, на който се бях доверила. За това не мога да го отчета като пропуск.
П.С. Джам сега погледнах линковете, които си постнала. В първия срещу изследванията за риск от г.диабет като обем на изследвания при бременни с риск пише изследвания същи като при нормална бременност, а това включва стандартните изследвания които включват и захар. А като ДОПЪЛНИТЕЛНИ консултации и изследвания пише глюкозотолерантен тест
. Във втория линк не е конкретизирано какви точно са изследванията за захар, а логиката е първо стандартното изследване, а след това евентуално при данни натоварване с глюкоза. Та от линковете пак не можах да схвана задължителността, за която твърдиш. Без да съм спец.