И пак не ми е ясно: Донорката и/или донорът могат ли да предадат човешки папиломен вирус на ембриона или на реципиентката?
С риск да ОБЯВЯТ,че пак набивам канчета и говоря,размахвайки показалец...
ХПВ е вирус, който се предава по полов път и по най-нови данни презервативът не пази. Има много щамове като 4 от тях са най-високорисковите за карцином на шийката на матката. Това не значи, че другите са безобиди- има други, които също могат да доведат до карцином, някои водят до образуване на кондиломи във влагалище/малки срамни устни, а други са безобидни и видят до образуване на малки брадавички по кажата. От тези, които някои хора си връзват с косъм, за да им се спре кръвообръщанието и да "паднат".
ХПВ вирусът навлиза в тъканите на шийката на матката през микроцепнатини. Има едно НО. Тази тъкани се възобновяват и според някои проучвания, ако жена заразена с вируса не прави секс около 2 години тя ще се самоочисти от ХПВ-то и ще бъде здрава. Лошото е, че мъжете се заразяват, нямат последици, но връщат вируса на жените си постоянно, защото винаги при правене на секс се получават въпросните микроцепнатинки.
В момента на пазара има имуномодулатори, които имат много добри показатели спрямо ХПВ инфекциите. Пият се от 2мата партньори и показват много голям процес на изчистване.
За цитонамазката- цитонамазката е клетъчен препарат, който се гледа от ХОРА!!! За нещастие не всички патолози са специалисти в тази насока и се правят пропуски.
Мнението на специалистите за колпоскопията е много противоречиво и аз самата не мога да преценя кое е най-реално и некомерсиално. Общувала с много водещи лекари и има 2 лагера. Едните смятат, че колпото е задължително, другите твърдят, че първите мислят за финансовите си облаги. Тъжното е, че почти всеки гинеколог има колпоскоп в частния си кабинет, но не всеки е сертифициран, а още по-малко са тази, които наистина разбират. В София я има 5 можещи, я не. Така че според мен нещата за колпото са много сложни и аз съм недоверчива.
Без да е реклама,разбира се.Всеки има глава да прецени къде да ходи и на кой да се довери.