0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Забременяване на 40+
« Отговор #140 -: Август 25, 2013, 01:12:15 am »
Не знам дали някой действа за осъвременяването на финансирането по Фонда във връзка с постиженията в областта на ЕЦ и изискванията за ин витро, но аз не се движа в тези среди, които даже не подозират, колко много неща има за промяна.
Бих помогнала за осъвременяването на закона с професионална информация.

Като например?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #141 -: Август 25, 2013, 17:56:35 pm »
Здравейте момичета,
съжалявам че в резултат на моя пост така се нажежи форума. Нека бъдем по-толерантни една към друга, всеки има своята лична драма и сме тук да си помагаме. Но от друга страна пък дискусията се пооживи след лятото и наесен с нови сили и нови процедури, дай боже много успешно завършили бременности. Колкото до естествено и изкуствено, т о не случайно си има стандарт в медицината - една година естествени опити под 35 г. и шест месеца - над 35 г. Вярно има и изключения, но те не случайно се наричат така. За себе си мога да кажа, че доста години загубих надявайки се да стане естествено. Всички казваха, че е вероятно, защото вече имам една успешна бременност. Много време не мислех върху проблема, за да не се фиксирам, не исках да лишавам сина си от тези средства, които знаете не са малко и така стигнах до лоши яйцеклетки. Дано имам още някакъв, макар и минимален шанс. Колкото до донорска Я, qui sa като гледам при повечето от нас май това е решението. Знам, че е много лично и много трудно решение, но майчиното чувство започва от усещането на движенията на плода, а при някои майки дори чак след появата на детето. Така, че мисля, че е въпрос на нагласа и все пак е голяма възможност, която дължим на съвременните АРТ методи.
lili2011  кариотипа на мъжа ми също е нормален.
susa9 ние с теб май заедно ще се борим на естествен цикъл, желая ти успех!
« Отговор #142 -: Август 26, 2013, 01:36:55 am »
Не знам дали някой действа за осъвременяването на финансирането по Фонда във връзка с постиженията в областта на ЕЦ и изискванията за ин витро, но аз не се движа в тези среди, които даже не подозират, колко много неща има за промяна.
Бих помогнала за осъвременяването на закона с професионална информация.
Като например?
В България донорите (мъже или жени) не се изследват за наличие на рискови форми на HPV (human papillomavirus, човешки папилома вирус), който е установен в 99% от случаите на рак на маточната шийка. Вирусът може да е в латентно състояние и донорът да няма признаци на активно заболяване, но да заразява други партньор(к)и. Такива донори са животозастрашаващи за реципиентките.
Водещите клиники в чужбина спират от донорство носители на HPV.
В България отсъствието на тест за високорискови HPV за донорите си е игра с огъня.

Obstetrics & Gynecology VOL. 97, NO. 3, MARCH 2001, pages 357-360
Human Papillomavirus DNA Detection in Sperm Using Polymerase Chain Reaction
OLUFEMI OLATUNBOSUN, MD, HARRY DENEER, PhD, AND ROGER PIERSON, MS, PhD

Doc, drsleep, аз не забелязах нажежаване. Просто всеки си казва мнението.

« Последна редакция: Август 26, 2013, 02:09:41 am от mammita2012 »
« Отговор #143 -: Август 26, 2013, 09:14:16 am »
Не ми е идвало наум дори.Мисля,че няма опасност поне при донорство на яйцеклетки и донорство на сперма при инвитро .Папилома вирусът се развива върху шийката и се предава по полов път.За това всъщност мъжете са само механични преносители(от цвят на цвят :D),щото нямат шийка.Той не се изолира в кръвта.Не знам как ще се изследва един мъж :oops: Това не е като кръвопреливане и примерно хепатит или спин.
Не съм чувала за описан такъв случай на заразяване,ама не съм инфекционист.
« Последна редакция: Август 26, 2013, 09:20:26 am от kisela_2000 »

Desunt inopiae multa, avaritiae omnia
*
« Отговор #144 -: Август 26, 2013, 14:13:44 pm »
В България донорите (мъже или жени) не се изследват за наличие на рискови форми на HPV (human papillomavirus, човешки папилома вирус), който е установен в 99% от случаите на рак на маточната шийка. Вирусът може да е в латентно състояние и донорът да няма признаци на активно заболяване, но да заразява други партньор(к)и. Такива донори са животозастрашаващи за реципиентките.
Водещите клиники в чужбина спират от донорство носители на HPV.
В България отсъствието на тест за високорискови HPV за донорите си е игра с огъня.

Това значи ли, че трябва да се правят ДНК тестове на донорите за носителство на рискови форми на HPV (понеже само някои щамове причиняват рак на маточната шийка)? Какви допълнителни изследвания правят клиниките в чужбина? Това, че донорката може да е носител на HPV, предава ли се на яйцеклетките й? И аз знам, че този вирус се предава по полов път.
« Отговор #145 -: Август 26, 2013, 23:12:03 pm »
Какви допълнителни изследвания правят клиниките в чужбина?
Serological testing:
•   HIV-1 and HIV-2 antibody
•   Hepatitis B surface antigen and core antibody
•   Hepatitis C antibody
•   Cytomegalovirus (CMV) antibody
•   Syphilis (RPR)
•   HTLV-I and II antibody* (Human T-lymphotropic virus Type I/II)
Polymerase Chain Reaction (PCR) NAT testing:
•   HIV 1 & 2
•   HTLV I & II
•   HCV *
•   Chlamydia *
•   Gonococcus *
•   Cytomegalovirus*
•   Herpes simplex virus 1 & 2 (HSV)
•   Human papillomavirus (HPV)
•   Adenovirus, trichomonas, candida and actinomyces се тестват по индикация.

Отбелязаните тестове със звездичка се правят по един от методите, но обезателно са включени в изследването.
« Последна редакция: Август 26, 2013, 23:31:34 pm от mammita2012 »
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #146 -: Август 27, 2013, 00:05:37 am »
чакайте малко... какво значи това обобщаващо "клиниките в чужбина"?

в България, например, има Медицински стандарт за асистирана репродукция, въведен с Наредба №28 на МЗ, който регламентира какви изследвания се правят на донорите задължително. отделно, клиниките могат да решат да си правят и други изследвания, но има един задължителен набор. това е нормативната уредба в България.

няма такова понятие като "клиниките в чужбина", много ви се моля! като копирате някакви думички, барем цитирайте източника им и посочете за коя точно клиника и в коя точно чужбина се отнасят.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #147 -: Август 27, 2013, 10:34:45 am »
Да, за да е коректно цитирането, трябва да се посочи кои клиники го правят. От прочетеното ми възниква и още един въпрос. Не съм ровила скоро в наредбите, за да проверя кои са задължителните изследвания по нашето законодателство, но на първо четене ми се струва, че повечето от изброените от mammita2012 изследвания, се правят и у нас - HIV, сифилис, хламидия, хепатит и т.н.

И пак не ми е ясно: Донорката и/или донорът могат ли да предадат човешки папиломен вирус на ембриона или на реципиентката?
« Отговор #148 -: Август 27, 2013, 10:59:15 am »

И пак не ми е ясно: Донорката и/или донорът могат ли да предадат човешки папиломен вирус на ембриона или на реципиентката?

С риск да  ОБЯВЯТ,че пак набивам канчета и говоря,размахвайки показалец...
ХПВ е вирус, който се предава по полов път и по най-нови данни презервативът не пази. Има много щамове като 4 от тях са най-високорисковите за карцином на шийката на матката. Това не значи, че другите са безобиди- има други, които също могат да доведат до карцином, някои водят до образуване на кондиломи във влагалище/малки срамни устни, а други са безобидни и видят до образуване на малки брадавички по кажата. От тези, които някои хора си връзват с косъм, за да им се спре кръвообръщанието и да "паднат".

ХПВ вирусът навлиза в тъканите на шийката на матката през микроцепнатини. Има едно НО. Тази тъкани се възобновяват и според някои проучвания, ако жена заразена с вируса не прави секс около 2 години тя ще се самоочисти от ХПВ-то и ще бъде здрава. Лошото е, че мъжете се заразяват, нямат последици, но връщат вируса на жените си постоянно, защото винаги при правене на секс се получават въпросните микроцепнатинки.

В момента на пазара има имуномодулатори, които имат много добри показатели спрямо ХПВ инфекциите. Пият се от 2мата партньори и показват много голям процес на изчистване.

За цитонамазката- цитонамазката е клетъчен препарат, който се гледа от ХОРА!!! За нещастие не всички патолози са специалисти в тази насока и се правят пропуски.
Мнението на специалистите за колпоскопията е много противоречиво и аз самата не мога да преценя кое е най-реално и некомерсиално. Общувала с много водещи лекари и има 2 лагера. Едните смятат, че колпото е задължително, другите твърдят, че първите мислят за финансовите си облаги. Тъжното е, че почти всеки гинеколог има колпоскоп в частния си кабинет, но не всеки е сертифициран, а още по-малко са тази, които наистина разбират. В София я има 5 можещи, я не. Така че според мен нещата за колпото са много сложни и аз съм недоверчива.
Без да е реклама,разбира се.Всеки има глава да прецени къде да ходи и на кой да се довери.
« Последна редакция: Август 27, 2013, 11:01:40 am от kisela_2000 »

« Отговор #149 -: Август 28, 2013, 00:36:44 am »
Conclusion: HPV is present in sperm cells from infected and apparently healthy subjects, and sperm washing does not eliminate the risk of HPV transmission to recipients. We suggest that HPV DNA testing should be done on the semen of prospective donors, and those with positive tests should be excluded from donation. (Obstet Gynecol 2001;97:357– 60). Human Papillomavirus DNA Detection in Sperm Using Polymerase Chain Reaction OLUFEMI OLATUNBOSUN, MD, HARRY DENEER, PhD, AND ROGER PIERSON, MS, PhD

Превод: HPV присъства в спермата на инфектирани и ЯВНО ЗДРАВИ индивиди, а измиването на спермата не елиминира риска от предаване на HPV на реципиентите. HPV-ДНК-тестът трябва да бъде направен на бъдещи донори и тези с (+) тест трябва да бъдат изключени от донорство.
Подпис: PhD & PhD

Ето линк към банка за генетичен материал, която обслужва множество клиники:
http://www.fairfaxcryobank.com/infecdisease.shtml

Тестовете за животозастрашаващи микроорганизми не могат да бъдат просто думички. В уредбата на България има важни пропуски, един от които е липсата на ДНК-тест (PCR) за високорискови типове HPV при донорите. Тестът не е скъп (63 лв е за високорискови типове HPV без генотипиране), като се има предвид, че го плащат поне 10 жени, т.е. по 6 лв на всяка жена. В замяна на това, с проверени за HPV донор(к)и, се вдига нивото на клиниката и на донор(к)ите, както и се намалява риска за здравето на реципиентките. Като се има предвид смъртоносния рак на маточната шийка, този тест за донор(к)ите трябва да е задължителен, а не по избор. Все едно да избираш, дали да подложиш жената на риск или не. То в България няма избор, защото никоя клиника не прави този тест на донорите си.

Това, че в наредбата на България за IVF няма HPV-тест (високорискови типове) за донор(к)ите, не е основание да си затваряме очите за резултати в професионални публикации (Obstet Gynecol 2001;97:357– 60), подписани от доктори-PhD и още толкова рецензенти. HPV-DNA-PCR е тест от ново поколение, затова говорим за осъвременяване на наредбата. Визуалните методи от миналия век определят заболяването, когато промените станат видими, и не могат да установят външно здрави вирусоносители.

Благодаря на kisela_2000 за подробното тълкуване.

« Последна редакция: Август 28, 2013, 01:24:12 am от mammita2012 »
*
« Отговор #150 -: Август 28, 2013, 09:00:00 am »
Хубави анализи , но мисля, че не са в темата.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
« Отговор #151 -: Август 28, 2013, 10:07:24 am »
В темата са, доколкото засягат онези от нас, които ползваме донорски материал. Макар че в нашия конкретен случай това е "след дъжд - качулка" :). Не, че съм се притеснила, по-скоро проявих научен интерес. От друга страна, ако има сериозно основание да се въведат такива тестове, може да се направи нещо.

Останаха ми някакви резерви по въпроса със заразяването на ембриона и реципиентката, но можем да продължим дискусията в друга тема или на лични. Или пък да я спрем до тук :). Благодаря на mammita2012 и kisela_2000 за разясненията.
« Отговор #152 -: Август 28, 2013, 10:22:32 am »
Da се твърди,че се изследва ЧПВ в серума е все едно да изследваш хламидия в кръвта-пълна глупост!В сайта,който си копирала точно това изследват мъжките донори серумно(т.е.в кръвта)
Не пишете такива неща-имаше такава теория и такива тестове преди 20 години....отдавна са отречени тези тестове.
И в интерес на истината за болница Надежда се прави задължително на донорките на яйцеклетки цитонамазка.Инфото ми е от днес.
Още веднъж пиша,и ще го болдна:няма начин да се зарази реципиентката при инвитро с донорски(сперма или яйцеклетка)материал,освен ако не преспи с донора си :D .
Лек ден и спокойствие за бременните :D

Дописвам се:Сега видях,че статията е от 2005 и става въпрос за криобанка в Испания(някой питаше къде са тези стандарти)
Реакция антитяло(серумно) няма да хване ЧПВ,ПОВЯРВАЙТЕ
« Последна редакция: Август 28, 2013, 10:40:36 am от kisela_2000 »

*

Crystal

« Отговор #153 -: Август 28, 2013, 11:27:39 am »
Da се твърди,че се изследва ЧПВ в серума е все едно да изследваш хламидия в кръвта-пълна глупост!В сайта,който си копирала точно това изследват мъжките донори серумно(т.е.в кръвта)
Не пишете такива неща-имаше такава теория и такива тестове преди 20 години....отдавна са отречени тези тестове.
Реакция антитяло(серумно) няма да хване ЧПВ,ПОВЯРВАЙТЕ
Кисела, нещо не си разбрала. Става въпрос за ДНК тест за HPV. Той не се прави със серум, а се взима натривка и тя се изследва. В България се прави в лаборатория Геника, може и другаде да го правят, но за там знам със сигурност, защото съм се тествала при тях:

"HPV - ДНК ТЕСТ 

Препоръчително е да се използват възможно най-чувствителните техники за детекция на HPV, които могат да установят вирусното присъствие дори и в много ниски концентрации, като в същото време определят конкретния вирусен тип, с който сме заразени.  Към днешна дата, единствения метод с подобни характеристики е Полимеразната верижна реакция (PCR).
Съществуват няколко фирми, разработили диагностични тестове, базирани на Полимеразната верижна реакция( ROCHE diagnostic, Sacace biotechnologist, Amplisens DNA , Quigen и др.), които съчетават уникалната възможност за едновременна детекция и типизация на всички клинично значими типове на вируса, включително и при инфекции с малки количества от вируса. Тези тестове притежават валидни европейски СЕ сертификат, които позволяват приложение на теста във всички европейски държави."
« Отговор #154 -: Август 28, 2013, 13:06:00 pm »
И аз това казвам,Кристал.Само коментирах линка,който е дала мамита2012.Ако искаш отвори го и виж колко глупости пише в него.

А за ДНК теста съм наясно

*

Crystal

« Отговор #155 -: Август 28, 2013, 13:43:14 pm »
Прочетох го много внимателно и затова си позволих да възразя. Никъде не пише, че се правят серологични тестове за HPV, а че се прави PCR тест, което всъщност е ДНК тест (за справка виж текста, който аз съм пейстнала).
« Отговор #156 -: Август 28, 2013, 14:12:57 pm »
Следните инфекциозни заболявания са тествани във всеки донор активен след 05/25/05:

Серологично изследване:

HIV-1 и HIV-2 антитяло
Хепатит В повърхностен антиген и антитяло сърцевина
Хепатит С антитяло
Цитомегаловирус (CMV) антитяло
Сифилис (RPR)
HTLV-I и II антитяло *

Полимеразна верижна реакция (PCR) NAT тестване:
HIV 1 & 2
HTLV I и II
HCV *
Chlamydia *
Gonococcus *
Cytomegalovirus*
Херпес симплекс вирус 1 и 2 (HSV)
Човешкия папиломен вирус (HPV)
Аденовирус, трихомоназа, кандида и Actinomyces се изпитват, когато е посочен.
Поради тестoва наличността в момента на даряване, даден донор може да не са тествани за изпитванията, маркирани с (*) по методологията  но всички донори са тествани за горните заболявания.
Eто ти един бърз превод,че се изгуби в превода,мила.
Обърни внимание на болднатото и на червеното.Виж и звездичките,за да го схванеш.
Прави  се PCR тест,АМА  НЕ.написано е много езуитски,с рекламна цел.
  лек ден
« Последна редакция: Август 28, 2013, 14:16:39 pm от kisela_2000 »

*

Crystal

« Отговор #157 -: Август 28, 2013, 14:16:48 pm »
Цитомегаловирус и човешки папилома вирус са две много различни неща...
« Отговор #158 -: Август 28, 2013, 14:32:12 pm »

osi_12 не са

*

Crystal

« Отговор #159 -: Август 28, 2013, 14:43:07 pm »

osi_12 не са

Е това вече ме остави безмълвна.