rtfrtf, когато се разглежда едно дете на Съвета по осиновяванията доколкото ми е известно се определят 3 кандидат-осиновители по ред. Детето се предлага на първите, ако те се откажат писмено или не дадат такъв отказ в рамките на 1 месец от предложението, детето се предлага на следващия и така. Твоят случай е такъв. Причините са разни, не съм убедена, че социалния работник би ти дал такава информация.
На информационната среща ще те запознаят с историята на детето (заболявания, при какви обстоятелства е родено и настанено в институция). Ще ти покажат и снимка. На този етап би могла да се откажеш и да не направиш среща с детето. Моя съвет е, ако няма нещо съществено, което да те притеснява от информацията, която ти дадат, да отидеш и да видиш детето. Контактът с него и персонала на социалното заведение дава доста по-голяма яснота.
Предполагам, че можеш да си водиш записки. Личната карта мисля, че е достатъчна. Ние направихме срещата в деня, в който ни се обадиха и нямах никаква подготовка за нещо допълнително. За снимането също не знам как стои въпроса. Ние снимахме нашето дете чак като потвърдихме, че ще го осиновим и предварително попитахме директорката на дома. Преди това ми се струваше най-малкото неетично.
Ако решиш да осиновиш детенцето, което ти го пожелавам от сърце
, социалните от съответното РДСП ще ти обяснят какви документи да подготвиш. В общи линии почти всичко от това, което си подала при кандидатстването и още няколко декларации. В случай, че това не е твоето детенце, направи писмен и мотивиран отказ възможно най-скоро, за да може детето да бъде предложено на следващите кандидати. Мотивираният отказ е важен, за да е видно, че имаш конкретни причини да не осиновиш предложеното ти дете (несъответствие в твоите изисквания, ако щеш и липса на емоционална връзка), а не просто прищявка.
Ако имаш колебания относно здравословното състояние на детето би могла да поискаш преглед от лекар. При първото осиновяване признавам не се бяхме замисляли върху това, но и персонала на дома беше достатъчно коректен и отзивчив да ни обясни всичко, за което сме питали. Сега се готвим за второ детенце и социалната ни каза, че имаме право да искаме медицински преглед, но на въпроса ми къде е регламентирано това, тя не можа да ми даде отговор. Аз също не съм срещала подобно нещо в наредбите.
Стискам много палци срещата да мине добре и това да е твоето детенце и пиши как е минало!
Ако имаш още въпроси питай, ще се радвам да съм полезна!