Така.... Сега и аз да се включа - не че съм добра готвачка, което си е кофти, но просто да споделя. Като се разхождахме през този прекрасен ден в града, тъй като е празник на град Бургас, имаше много мероприятия из центъра - на една улица раздават курбан, на друга улица свирят музиканти, на трета улица - пак курбан, по-надолу по улицата концерт и едни момичета раздават книжки с бургаски рецепти издадени от Общината. И на мен ми дадоха. Така че, тези рецепти са от тази книжка, която раздаваха, а именно: "Вехти Бургашки гозби" като се спирам на Никулденските рецепти с шаран:
Печен шаран с бираНеобходими продукти:
1 по-голям шаран
1-2 връзки праз
300-400 гр. гъби (предварително сварени)
1 бутилка бира (500 мл.)
50 гр.орехи
1 к.ч. олио
черен пипер
магданоз
лимон
Начин на приготвяне: Посолете и овкусете с лимонов сок почистения шаран. Оставете го да престои така 1-2 часа, след което го прехвърлете в тава. Отделно задушете дребно нарязаните лук и гъби в олиото и ги изсипете при шарана. Залейте с малко вода и печете във фурната около 20-25 мин. След това добавете орехите и допечете до готовност. По време на печенето заливайте ястието от време на време с бирата, докато свърши. Поднесете шарана поръсен с магданоз.
Шаран на фурна с бяло винце
Необходими продукти:
1 бр. шаран (около 1.5 кг.)
1 бр. лимон
100 мл. бяло вино
горчица
черен пипер по желание
Начин на приготвяне: Рибата се почиства, като се срязва от към корема. Посолява се и се намазва с горчица от въпрешната страна и с олио от външната страна. Поръсва се със сока на лимона и се оставя да престои около 20 минути. Поставя се в намазана с олио тава, обърнат с кожата надолу (като лодка). Отстрани се налива виното. Пече се на 200 градуса, около 20 минути (докато се зачерви) в предварително загрята фурна. Рибата може да се поръси по желание с малко смлян черен пипер.
Бургаски шаран пълнен с орехи1500 гр. шаран
170 гр. орехови ядки
60 мл. олио
600 гр. лук кромид стар
350 гр. домати
20 мл. доматено пюре
1/2 бр. лимон
1/2 връзка магданоз пресен
Начин на приготвяне: Шаранът се почиства и посолява отвътре и отвън. За прънката се запържва лука, нарязан на филийки, добавят се счуканите орехи, доматите, пюрето, черен пипер и сол на вкус. Сместа се залива с 250 мл. топла вода и се оставя да поври. Шаранът се пълни с плънката, като се оставя малко от нея. В тава се разстила останалата плънка, върху нея се слага шаранът, а острани се нареждат разанчета лимон. Ястието се пече в умерена фурна (180 градуса) около 40 минути. Поднася се наръсено с магданоз.
Никулденски шаранНеобходими продукти:
2-3 кг. шаран
1/2 кг. лук
100 гр. моркови
100 гр. гъби
консерва домати
девесил
сол
чубрица
чер пипер
малко олио
лимон
Начин на приготвяне: Шаранът се изчиства от вътрешностите и хрилете. Посолява се и се оставя да постои на студено 1 час. Лукът, морковите и гъбите се нарязват, запържват се и се задушават. Накрая се прибавят подправките на вкус и доматите. Оставя се да покъкри на котлона до сгъстяване. След това сместа се слага в коремната кухина на шарана. Може и да не се зашива, по-лесно е. Останалата плънка се поставя около рибата. Лимонът се реже на резенчета и се слага върху шарана. Напръсква се с малко вода около 100 мл. и малко олио, покрива се с алуминиево фолио и се пече около 40 минути във фурна на 200 градуса.
Пълнен шаран на фурна Необходими продукти:
шаран около 2 кг.
1.5 ч.ч. ориз
1 ч.ч. едро счукани орехи
няколко глави лук
около 250 гр. гъби
1 лимон, магданоз
черен пипер, сол, олио
Начин на приготвяне: Изчистеният шаран се намазва с лимонов сок отвътре и отвън, посолява се и се оставя да стои така около час. През това време се приготвя плънката по слудния начин: в тенджера се задушава нарязаният кромид лук с олио и малко вода под капак; прибавят се нарязаните гъби, след като се позадушат, се прибавя ориза и се пържи, докато стане прозрачен; подправя се с черен пипер - смлян и на зърна, посолява се на вкус и се долива вода (около 3-4 ч.ч.). След като ориза леко омекне, тенджрата се сваля от котлона, прибавят се орехите и магданоза и сместа се оставя леко да изстине. С нея се пълни шарана и стомаха му се зашива с конец. Слага се в подходяща тава, намазана с олио и около него се разсипва останалата плънка. Шаранът се намазва отгоре с олио, поръсва се с едро смлени орехи, върху тях се нареждат търки разенчета лимон, долива се малко вода и се пече в не много силна фурна. Шаранът е готов, когато след бодване с вилица, месото не пуска кръв и конеца, с който сме го зашили лесно се отделя. Оставя се леко да изстине и се нарязва на порции.
Честит празник на Свети Николай на всички! Весело празнуване! П.П. и да не забравим, че днес е денят, в който децата трябва да напишат своите писма с пожелания към Свети Николай, който на Рождество Христово ще им донесе чрез своите помощници, ако не дойде сам
(а помощниците са джуджетата, снежанките, а и самите ние - пазейки завета му да правим хората щастливи, особено тези, които са около нас).