0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Какво да приготвим за Никулден
« -: Ноември 27, 2012, 22:04:42 pm »
Ами това е - срам не срам, не мога да приготвям риба, освен да пържа. Давайте идеи всякакви - за морски и за сладководни, простички и засукани. Каквото обичате да приготвяте, каквото сте проверили (или не), каквото смятате да пробвате.

п.п. Може пък някое добро другарче да прикачи и истинска риба към рецептата. :lol:
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #1 -: Ноември 28, 2012, 09:54:05 am »
Веднъж експериментирах с пълнен шаран на фурна. Плънката беше с лук, орехи и не помня още какво - плагиатствах някава рецепта от нет-а. Стана страхотно вкусно, но са съжаление няма да мога да го повторя същото. Присъединявам се към апела на Пешек за препоръки за изпитани рецепти!
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #2 -: Ноември 28, 2012, 10:13:58 am »
И аз пробвах веднъж да пълня шаран. Не питайте :lol:. Той си беше тлъстичък, но аз по непонятни причини го понапълних с разни нещица и ..... масло. Ама много масло. Обещах никога повече да не правя пълнен шаран.
Мисля си обаче, че 8 - 9 години стигат, за да се приеме за никога. :lol:
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #3 -: Ноември 28, 2012, 10:29:37 am »
Така е! Ха дано да не останем двете сами да си разговаряме в тази нова тема :)
*
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #4 -: Ноември 28, 2012, 10:32:59 am »
Ааа, и аз надничам. Ама на готово. :oops:
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #5 -: Ноември 28, 2012, 10:59:43 am »
Аз отново ще пълня шаран по тази рецепта:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45914.msg861706#msg861706
Няколко пъти вече правих, става невероятен.
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #6 -: Ноември 28, 2012, 11:32:07 am »
Мими, на тебе се надявахме душко! Сега нямам време, но задължително ще прочета твоята рецепта и може би - ще пробвам да я приготвя.
*

    mishanta

  • *
  • 7232
  • Не пропускайте профилактика при мамолог! Важно е!
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #7 -: Ноември 28, 2012, 12:23:36 pm »
Ние на Никулден празнуваме именния ден на племенника
и винаги сме у тях на гости, но идея винаги имам!

Пълнен шаран- много вкусен и не трудно Пеше,
но трябва да бъде от 500 до 800 грама, над килограм е тръст и за мен има дъх!
Правила съм, мога да извадя рецептата от главата си.

Другото вкусно нещо което баба правеше е Рибник,
задушаваше ориз със скълцано кисело зеле и
върху него нареждаше скумрия на шайби или на филета с кожата нагоре
за да може ориза да поеме сока от рибата!
Благодарение на Вас съм Майка :flower: :flower:
Димитър 07.11.07 и Калина 21.10.09
:heartbeat: :heartbeat:

* Чувствителните хора живеят върху върха на пръстите си, за да не притесняват никого.
Прекосяват живота без да вдигат шум, защото целият шум е вътре в самите тях *


:eat: Рецептурник на майсторките в Зачатие :)
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #8 -: Ноември 28, 2012, 13:18:35 pm »
има и други вкусни риби, освен шарана, макар той да е емблема на празника
между тях са ципурата, пъстървата, лаврака
ципурата например става страхотно с доматен сос, чесън, босилек и маслини на фурна под фолио
пъстърва- една от любимите ми рецепти е със сметана и лук- отново на фурна под фолио
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #9 -: Ноември 29, 2012, 19:35:00 pm »
Традицията повелява да се пълни шаран, ама аз не го обичам, че много кости много нещо има :)
Затова съм избрала една скумрия, която ще направя солена за разядка и смятам за основното пастърва на скара :D


*
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #10 -: Ноември 29, 2012, 19:52:29 pm »
По принцип за Никулден рибата трябва да е с люспи - колкото повече са те, толкова по-богата ще е годината. Прието е (незнам защо), че шарана е с най-много люспи.
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #11 -: Ноември 30, 2012, 09:48:08 am »
По принцип за Никулден рибата трябва да е с люспи - колкото повече са те, толкова по-богата ще е годината. Прието е (незнам защо), че шарана е с най-много люспи.
:D Да знам, затова писах за традицията :wink: ама за люспите знам, ще измисля нещо и с люспи :P


*
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #12 -: Декември 01, 2012, 12:14:15 pm »
Мими, ще плагиатствам рецептата ти за пълнен шаран тази година :)
Маслините в рецептата ти много ми допаднаха като идея  :)


Аз понеже на Никулден си имам и рожденик-луд рибар  :lol:, та празнуваме два празника  :D
По традиция приготвям пълнен шаран - лук, гъби, малко орехи, ориз, подправки. Посолявам рибата, изцеждам лимонов сок и оставям така около час. През това време правя плънката.Първата година го ших, обаче на втората се изхитрих и не го направих, оказа се че може и без шев и кройка  :lol: Когато слагам да го пека, шпиковам го и нареждам резенчета лимон. Преди сервирането, подменям с нови и така сервирам :)

Понякога, правим и пържена риба, но тази година ще пропуснем този момент. А и аз лично не съм фен на пържената риба, мъжа ми я харесва.

На кумът ни майка му е готвачка в ресторант, и приготвяли пълнен шаран само с лук, орехи и стафиди + подправки, ставал много вкусен, но никога не съм го правила по този начин, не съм и опитвала, за да дам отзиви  :)

Ще се радвам и на други интересни предложения, имам няколко дни да измисля менюто  :)
« Последна редакция: Декември 01, 2012, 12:16:41 pm от Eли:) »
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #13 -: Декември 03, 2012, 10:33:39 am »
А, май моят експеримент преди годин беше пълнен шаран с лук, орехи, малко стафиди и подправки /зелени и сухи/. Бях забравила за стафидите. Това беше плънката, като на тази говачка и стана супер. Може и да опитам отново.
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #14 -: Декември 05, 2012, 13:01:35 pm »
Утре, на Никулден, ще имам чужбински гости и ще им готвя риба. Шаран у белгийско няма :(
Спрях се на пъстърва. Мисля да я правя пълнена, има избор на рецепти, но ме заинтригува и рецептата на mini :) Ако може повече инфо ;)


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #15 -: Декември 06, 2012, 16:01:45 pm »
Така.... Сега и аз да се включа - не че съм добра готвачка, което си е кофти, но просто да споделя. Като се разхождахме през този прекрасен ден в града, тъй като е празник на град Бургас, имаше много мероприятия из центъра - на една улица раздават курбан, на друга улица свирят музиканти, на трета улица - пак курбан, по-надолу по улицата концерт и едни момичета раздават книжки с бургаски рецепти издадени от Общината. И на мен ми дадоха. Така че, тези рецепти са от тази книжка, която раздаваха, а именно: "Вехти Бургашки гозби" като се спирам на Никулденските рецепти с шаран:

Печен шаран с бира
Необходими продукти:
1 по-голям шаран
1-2 връзки праз
300-400 гр. гъби (предварително сварени)
1 бутилка бира (500 мл.)
50 гр.орехи
1 к.ч. олио
черен пипер
магданоз
лимон

Начин на приготвяне: Посолете и овкусете с лимонов сок почистения шаран. Оставете го да престои така 1-2 часа, след което го прехвърлете в тава. Отделно задушете дребно нарязаните лук и гъби в олиото и ги изсипете при шарана. Залейте с малко вода и печете във фурната около 20-25 мин. След това добавете орехите и допечете до готовност. По време на печенето заливайте ястието от време на време с бирата, докато свърши. Поднесете шарана поръсен с магданоз.

Шаран на фурна с бяло винце


Необходими продукти:
1 бр. шаран (около 1.5 кг.)
1 бр. лимон
100 мл. бяло вино
горчица
черен пипер по желание

Начин на приготвяне: Рибата се почиства, като се срязва от към корема. Посолява се и се намазва с горчица от въпрешната страна и с олио от външната страна. Поръсва се със сока на лимона и се оставя да престои около 20 минути. Поставя се в намазана с олио тава, обърнат с кожата надолу (като лодка). Отстрани се налива виното. Пече се на 200 градуса, около 20 минути (докато се зачерви) в предварително загрята фурна. Рибата може да се поръси по желание с малко смлян черен пипер.

Бургаски шаран пълнен с орехи

1500 гр. шаран
170 гр. орехови ядки
60 мл. олио
600 гр. лук кромид стар
350 гр. домати
20 мл. доматено пюре
1/2 бр. лимон
1/2 връзка магданоз пресен

Начин на приготвяне: Шаранът се почиства и посолява отвътре и отвън. За прънката се запържва лука, нарязан на филийки, добавят се счуканите орехи, доматите, пюрето, черен пипер и сол на вкус. Сместа се залива с 250 мл. топла вода и се оставя да поври. Шаранът се пълни с плънката, като се оставя малко от нея. В тава се разстила останалата плънка, върху нея се слага шаранът, а острани се нареждат разанчета лимон. Ястието се пече в умерена фурна (180 градуса) около 40 минути. Поднася се наръсено с магданоз.


Никулденски шаран


Необходими продукти:
2-3 кг. шаран
1/2 кг. лук
100 гр. моркови
100 гр. гъби
консерва домати
девесил
сол
чубрица
чер пипер
малко олио
лимон

Начин на приготвяне: Шаранът се изчиства от вътрешностите и хрилете. Посолява се и се оставя да постои на студено 1 час. Лукът, морковите и гъбите се нарязват, запържват се и се задушават. Накрая се прибавят подправките на вкус и доматите. Оставя се да покъкри на котлона до сгъстяване. След това сместа се слага в коремната кухина на шарана. Може и да не се зашива, по-лесно е. Останалата плънка се поставя около рибата. Лимонът се реже на резенчета и се слага върху шарана. Напръсква се с малко вода около 100 мл. и малко олио, покрива се с алуминиево фолио и се пече около 40 минути във фурна на 200 градуса.


Пълнен шаран на фурна


Необходими продукти:
шаран около 2 кг.
1.5 ч.ч. ориз
1 ч.ч. едро счукани орехи
няколко глави лук
около 250 гр. гъби
1 лимон, магданоз
черен пипер, сол, олио

Начин на приготвяне: Изчистеният шаран се намазва с лимонов сок отвътре и отвън, посолява се и се оставя да стои така около час. През това време се приготвя  плънката по слудния начин: в тенджера се задушава нарязаният кромид лук с олио и малко вода под капак; прибавят се нарязаните гъби, след като се позадушат, се прибавя ориза и се пържи, докато стане прозрачен; подправя се с черен пипер - смлян и на зърна, посолява се на вкус и се долива вода (около 3-4 ч.ч.). След като ориза леко омекне, тенджрата се сваля от котлона, прибавят се орехите и магданоза и сместа се оставя леко да изстине. С нея се пълни шарана и стомаха му се зашива с конец. Слага се в подходяща тава, намазана с олио и около него се разсипва останалата плънка. Шаранът се намазва отгоре с олио, поръсва се с едро смлени орехи, върху тях се нареждат търки разенчета лимон, долива се малко вода и се пече в не много силна фурна. Шаранът е готов, когато след бодване с вилица, месото не пуска кръв и конеца, с който сме го зашили лесно се отделя. Оставя се леко да изстине и се нарязва на порции.

Честит празник на Свети Николай на всички! Весело празнуване!


П.П. и да не забравим, че днес е денят, в който децата трябва да напишат своите писма с пожелания към Свети Николай, който на Рождество Христово ще им донесе чрез своите помощници, ако не дойде сам :) (а помощниците са джуджетата, снежанките, а и самите ние - пазейки завета му да правим хората щастливи, особено тези, които са около нас).
« Последна редакция: Декември 06, 2012, 16:33:20 pm от rosefromstars »
*

    mini

  • *
  • 8160
  • purple addicted
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #16 -: Декември 06, 2012, 16:13:42 pm »
Ани, нямам точна рецепта на око е всичко- почистената риба се осолява, лук режеш на едри шайби, или ако е пресен на едричко, и го постилаш в тавичката, отгоре нареждаш рибата, в коремчето й слагаш резен два лимон, наливаш сметаната и завиваш с фолио
печеш за около 20-30 минути= пъстървата се приготвя много бързо
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #17 -: Декември 06, 2012, 16:54:42 pm »
Ето аз какво успях да "приготвя" за Никулден - на гости на мама и тате по тяхно настояване и там ще ядем някаква пъстърва! За таз година може да ви е късно вече, но за другата, който може - да се възползва от тази моя "рецепта"!
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #18 -: Декември 06, 2012, 23:42:00 pm »
А рецептата е? :wink:
Аз мислих, мислих и направих филе от бяла риба (не ме питайте каква, не мога да го кажа това пан .....), което наръсих със сол, пипер меланж и настъргана кора от лимон и мандарина. Първо за няколко минутки в намазнена тава. После сипах бяло вино, нарязани краставички и 4-5 зелени маслини (акия „почисти хладилника :lol:“) и накрая полях с една течна сметана и поръсих с настърган кашкавал.
Не беше трагично. :P
*
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #19 -: Декември 07, 2012, 00:18:17 am »
Тази година реших да не спазя традицията с шарана и приготвих лаврак в морска сол. Стана уникално вкусен.
Намазах рибата отвън с зехтин, а вътре сложих стрък магданоз, стрък копър и няколко резена лимон. Отдолу в тавата сложих фолио, върху него изсипах половин пакет морска сол, сложих рибата и доизсипах останали пакет сол. Притиснах солта около рибата и запечатах с фолиото. Пекох 30 мин. като към края махнах фолиото.