0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #20 -: Декември 07, 2012, 11:03:19 am »
Тази година реших да не спазя традицията с шарана и приготвих лаврак в морска сол. Стана уникално вкусен.
Намазах рибата отвън с зехтин, а вътре сложих стрък магданоз, стрък копър и няколко резена лимон. Отдолу в тавата сложих фолио, върху него изсипах половин пакет морска сол, сложих рибата и доизсипах останали пакет сол. Притиснах солта около рибата и запечатах с фолиото. Пекох 30 мин. като към края махнах фолиото.

Мецани, не стана ли много солено - какво стана със солта като я пече така - втечни ли се? питам, защото ми е интересна рецептата и никога не съм я правила така рибата...
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #21 -: Декември 07, 2012, 12:08:08 pm »
Пекла съм пиле върху едра морска сол - месото не поема от солта и ставя супр вкясно. Явно, че има начин да се пригови така и вкусна риба. Бих опитала някой път.
*
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #22 -: Декември 07, 2012, 13:01:09 pm »
rosefromstars, рибата не стана солена, беше идеална на вкус. След печенето солта се втвърди около рибата. Махнах я като леко я почуквах с дървено чукче.
Пробвай много ще ти хареса.

hope-love, пилето го пека върху йодирана сол, като преди това го оставям да съхне няколко часа. Получава се много хубава коричка, предполагам така става и с морската сол.
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #23 -: Декември 07, 2012, 16:42:25 pm »
Супер! Благодаря Ви! Обезателно ще пробвам някой път!  :kiss:
*
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #24 -: Декември 07, 2012, 16:45:17 pm »
Тази година реших да не спазя традицията с шарана и приготвих лаврак в морска сол. Стана уникално вкусен.
Намазах рибата отвън с зехтин, а вътре сложих стрък магданоз, стрък копър и няколко резена лимон. Отдолу в тавата сложих фолио, върху него изсипах половин пакет морска сол, сложих рибата и доизсипах останали пакет сол. Притиснах солта около рибата и запечатах с фолиото. Пекох 30 мин. като към края махнах фолиото.

Мецани, не стана ли много солено - какво стана със солта като я пече така - втечни ли се? питам, защото ми е интересна рецептата и никога не съм я правила така рибата...
Такова нещо видях в Рим, рибата беше по-голяма  ... и много театрално разчупваха кората от сол, която се бе образувала.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    ultra

  • Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Какво да приготвим за Никулден
« Отговор #25 -: Декември 07, 2012, 17:31:18 pm »
Ани, нямам точна рецепта на око е всичко- почистената риба се осолява, лук режеш на едри шайби, или ако е пресен на едричко, и го постилаш в тавичката, отгоре нареждаш рибата, в коремчето й слагаш резен два лимон, наливаш сметаната и завиваш с фолио
печеш за около 20-30 минути= пъстървата се приготвя много бързо

Мерси много, ще пробвам и твоя вариант :)
Иначе вчера приготвих по тази рецепта:
http://kulinaria.bg/recipes/palnena-pastarva
Стана страхотно, чужбинските гости бяха доволни ;)
Само намалих топеното сирене наполовина и добавих сметана.


“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde