Вероятно ми се е паднало "по-малко инатливо" дете, давам си сметка като ви чета. Но пък забелязах и друго. Откакто се е родил, та до ден днешен - не се налагам за нищо, поне на тази му възраст - не михрумва нещо, което влиза в категорията "трябва", че оттам да го натискам, пък да си късаме взаимно нервите с малкия и пр.
Допускам /не твърдя/, че понеже не го притискам и не се опитвам да му се налагам за почти нищо в ежедневието ни, в редките случаи когато просто се налага да кажа "не", "не може" - не получавам отпор, а разбиране от негова страна. Помня като проходи и се опита да отваря чекмеджета и шкафове и да вади де що има из вътре - "проблемът" приключи точно за два дни. Докато разглеждах в нета всички възможни заключалки за шкафове и правех списък кои и колко ще ми трябват /сметката беше над 100 кинта/, реагирах на всеки опит да отваря и да вади с "не" и отивах да затворя съответния шкаф. Ден 3-и, казах "не, мама каза НЕ, затвори" и той затвори
и с това приключи въпроса, беше на около 12 месеца човека, не е гений някакъв, нито пък аз съм "велик педагог". Просто при толкова много други позволени неща - това явно не беше най-интересното, а и реакцията ми му беше странна и "притеснителна", защото рядко я вижда, поради което по някаква негова си логика предполагам - прецени, че е по-добре да не я предизвиква. Не му хареса определено тонът ми, ако и да не съм викала, нито изражението, нито позицията на тялото ми в този момент. Те много "дълбоко" възприемат тези неща "вкупом" на тази възраст, понеже възможностите им за вербална комуникация са ограничени все още - реагират на други неща в поведението ни.
Вероятно и аз позволявам повече отколкото други майки, но за себе си съм преценила, че такова "позволяване" - не ми е проблем. Разхвърлял, цапал, пипал неща които не са за него /но не са опасни/, искал да си играе с нещо което не е играчка, не му се спи в точен час, който аз съм решила...еми ще легне час по-късно, когато му се спи пък, голяма работа. То голямата файда в този час вместо да играе, аз да късам нерви в опити "да го приспя", пък той да се нервира, че го карам да прави нещо, което не желае и от което няма физиологична потребност в момента. В крайна сметка и "драмата със спането" се разреши сама, като дойде време за това. Сега между 21.30-22.00 ч., ако не се сетя аз да го подканя да спи, награбва си мечката, шишето и биберона, отваря вратата и сам си заминава там където ще спи - не търпи възражения никакви.
Баш както не ги търпи, ако не му се спи, а аз настоявам. Или ако не е гладен, или ако иска конкретно нещо да яде в конкретен момент. Веднъж закусва картофена салата с лук по този повод. Ами не е драма, не му е навик, това му се ядяло на човека - това е ял. Сега върти всякакви копчета - сушилня, пералня, печка - де що има да свети и да пиука. Като поцъка 2-3 мин. - минава на друго забавление. Ако взема да обръщам внимание - ще го прави мнооого по-дълго. С безопасните неща - така. С опасните - имаме "позивни". При работеща фурна, сам ходи да ме уведомява, че "пари", ако не работи - даже я отваря и затваря. Не са малоумни те
С контактите - още са си затапени и всеки път казвах "не, там хапе", от месеци не е опитвал да бърка, но за сметка на това ходи да ги сочи и да ми каже "хапе".
При всички случаи - колкото "по-лежерно" се отнеса към нещо маловажно и безопасно, по-добре ми се получава. Само споделям опит, наясно съм че има просто "друг вид" деца, където моите методи са безплодни. Знам как майките със спящи бебета просто не проумяваха как така моето не спи, ама нъц - не спеше и толкова. Явно всичко се израства, че да дойде нещо ново на негово място. Живи и здрави да са ни само!