Излагането на децата на глутен преди 10-11 м възраст
докторе, това го опровергаха. Вече казват, че по-късното е опасно, вижте новите препоръки. Въобше за много неща говореха това и онова и сега се оказа, че са празни приказси и по-ранният достъп до алергени ( оше от майчината кърма всъщност, което е едно от предимстствата на къменето, щото всичко отива там) всъщност допринася за по-малко алергии, а не обратното.
Изобщо не е задължително да давате инхалаторните КС с "години"- както това моного обичат да правят в САЩ. Всъщност- кратките курсове са много по-ефективни, и едва ли повече от 5% от децата имат нужда от дълги КС ( инхалаторни) курсове.
От друга страна, ако пушите у дома, колкото и Сингюлер да даваме- полза няма ( минимална).
Ако мислите че "Сингюлер" действа само на едно ниво- заблуждавате се.
На мини детето не беше ли на Флексотид до скоро? Може пък да бъркам, но мисля, че на това беше. Или на някакъв друг КС.
Не мисля нищо, мен и от двете ме е страх да давам дълго време, но като детето ти е с астма какво да правиш, избираш по-малката злина.
1. това, че "сос = топене на хляб" е лично твое виждане. нищо не презюмира това.
2. не мога да повярвам, че не си чувала за мастно-разтворими витамини. даже аз знам, че някои зеленчуци са по-полезни и по-усвояеми в сготвен, а не в суров вид. не е вярно, че всеки зеленчук е най-полезен суров.
3. сготвено не значи изкуствено. а и не можеш да ядеш суров картоф, грах, боб, цвекло и куп други продукти.
4. хранителна стойност не е равно на витамини.
5. как си представяш прехранването с варена мръвка, гарнирана със суров карфиол, например? ще ти дам пример с моя син. той отказва категорично да яде месо под формата на задушена или печена пържола (цяло парче месо), гарнирано със зеленчук - било сварен или суров. последният опит беше от снощи - типично ястие по твой вкус - задушено телешко, доста крехко, гарнирано с бейби морковчета. детето категорично отказа, след много молби поне да опита, направи физиономия на погнуса, която бих искала да видиш. попитах го - е как така ядеш телешко варено тогава? а той каза - ами там има сосче!
1. Така е, но просто не знам много хора, които си пият соса, поне от лични наблюдения. Вероятно не пречи да си го хапнеш с лъжица, аз лично не обичам, но обичам да топя. Освен това много хора го сгърстяват с брашно. Е, какво толкова полезно има в това не мога да разбера.
2.Аз пък не мога да повярвам, че не си наясно, че не само съм чувала ми и изпит съм взимала на тема витамини и още няколко на тема хранителни вещества
(има предмет наречен nutrition) . Няма витамин, за който да се налага да добавиш мазно. Той щом се намира в дадената храна, значи има къде да се разтвори, че да ти стигне до червата.
Кой е този зеленчук, който може да се яде суров, ама става по-полезен като се сготви? Моля кажи.
3. Но каквото можеш винаги е по-добре да е. Нещата, които си описала нямат кой знае каква витаминозна стойност, техните приноси към храненето са други. Не ми казвай, че не си чувала, че витамините се скапват от температурата.
4. Официалното определение за хранителна стойност ( nutritional value ако нещо бъркам в превода) е съвокупността от макро ( протеини, въглехидрати и мазнини ) и микро ( витамини и минерали) вещества. Така че от тази гледна точнка си права, може би не съм се изразила специфично - поправка , намалява им се витаминозната стойност,така става ли
?
5. Не мога да разбера какво общо има това какво обича твоят син. Ми давай му както обича, аз не съм казала да не му даваш, вие сте ме заубеждавали, че обратното е грешно, не аз вас. Аз казах само за топенето. Аз на моите деца готвя и манджи и други неща, ми сосовете не ги ядат с лъжица, ако не им натъпкаш хляб, нещо, което аз невероятно много мразя, но мъжът ми го прави. Сега да седна да им ги наливам в гърлото ли? Аз просто казвам, че от хранителна гледна точка нямаш
нужда от сосове, това е вкус. Имаш нужда от вода и храна, а дали ще ти се смесят 20 см по-надолу от устата, от това червата ти не разбират нищо и в това съм напълно убедена, че е така, въпреки разпространеното у нас мнение, че било еди как си.
П.П. Карфиол и броколи тук ядат и сурови, аз лично много обичам. дори и целина дават сурова на децата и полезна ( нея я мразя
).