Малко предистория:
През юли Виктор направи отит - с висока температура и гной в ушите. Лекувахме 10 дни с Медоклав и капки за уши Унифлокс.
В средата на октомври отново силно зачервени уши, този път без гной, без температура. Назначен антибиотик Панцеф за 10 дни, капки за уши Гаразон.
И сега, месец и половина след последния антиботик, отново зачервени уши, пак без гной и температура, но предвид лошото състояние през юли, личната се презастрахова и веднага изписва Сумамед и капки Тобрадекс в носа и ушите. Въздържах се от предписаното до прегледа ни при специалист УНГ. Продължих да капя в ушите капки Гаразон.
Днес при прегледа взехме носен секрет, като резултатите ще са готови чак във вторник. Дотогава, вместо Гаразон лекарят ми изписа капки Отипакс (4х2) и впръскване с Олинт в нослето. За антибиотика беше доста колеблив, понеже работата била на кантар - лявото ухо силно зачервено, дясното по-скоро розово, но тъй като от вторник сигурно ще се наложи да пием някакъв антибиотик все пак, не беше твърдо убеден, че трябва да започвам Сумамед.
Да започвам ли този сумамед или да изчакам до вторник и да пием антибиотик, който ще е по антибиограма? Доколкото разбрах, Отипакс са само болкоуспокояващи капки, и ако остана само на тях няма да лекувам зачервяването. А до вторник време много има - предвид това, което преживя детенце през юли, ми е притеснено да не му причиня същото и сега.
Според УНГ-доктора проблема с ушите идва или от неизлекувана хрема, или от наличието на трета сливица. Ако е от третата сливица, каза, че трябва да се махне, за да спрем това повтарящо се възпаление на ушите. Доколкото съм чела, препоръчва се вадене на трета сливица след четвъртата годинка, или греша?
Съжалявам, че стана така дълго, но много въпроси в главата ми - от антибиотика, през ушите, та до третата сливица.