0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #900 -: Март 29, 2013, 20:10:46 pm »
което мен лично ме учудва, че можеш дори да си зададеш подобни въпроси в резултат на написаното от мен по-горе :wink:
Кой е сега буквалиста :-)?  Иронично зададен въпрос с цел защита на аргумента ми беше това.



  
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #901 -: Март 29, 2013, 20:25:56 pm »
Да припомним някои хранителни грехове в БГ:

* БГ "олио" е убийствено за здравето на децата. И Вашето. Ползваме зехтин, или качествено слънчогледово. Абсолютно убийственото Бг "олио" е причина за тежки гастрити, упорит рефлукс, и плеяда свързани с това симптоми - от лош апетит, лош дъх, до проблеми със съня нощем и упорито безапетитие.
* храним децата 3 до 4 пъти дневно над 1-2 годишна възраст. НЕ даваме нищо помежду. Сервираме логични порции. От малки приучваме децата да се хранят в точно определени часове, и не разстройваме храненето им с НЕНУЖНИ междинни "подхранвания", храна в детските колички, богати "закуски" в 10 сутрин и подобно. Децата извеждаме в супермаркет, или навън- нахранени. Забраняваме на случайни, или баби, да "дохранват" с ненужни боклуци децата в която и да е било възраст. От кухнята прибираме всички видими храни, особено ненужни боклуци като вафли, "солетки", "бисквитки", английски пай, немски луканки и карначета, и подобно. Стремим се да се храним с децата в един и същи час, за да не ядат децата допълнителни хранения с нас.
* забравяме за "солетки", вафли, и подобни. Това са боклуци, ненужни в детското хранене. "Сокчетата" също попадат тук.
* готвим домашно приготвена храна- не е нужна френска кухня, или омар, или стриди " а ла Провенсал". Нито кухнята на Ескофие или Хотел "Карлтън".
* стремим се да готвим със сосчета, да даваме редовно супи, да завършваме с десерт или плод. "Титрираме" сладкото- избягвайки безумни сладки неща като баклави, еклери, готови сладкарски изделия.
* като дявол от тамян избягваме да даваме на децата силно студено, силно горещи храни, особено във възрастта до 2-3 годинки. Особено студеното, в тази детска възраст, води до трайни стомашни проблеми, като студената вода е по-проблемна от студен десерт, например.
* хляб даваме в логични количества. Избягваме "попарите" като ненужно, вредно ядене, и храна толкова тъждествена с мизерията, както и детските "кухни". Ексцесивната употреба на хляб е критерий за мизерията в хранителното ежедневие на една нация.
* не правим децата "вегетарианци"- това е избор на самите деца, когато пораснат.


* установяваме пълен контрол над количеството вода, която децата пият, и не "поим" непрекъснато с вода, от която децата нямат нужда, защото не са жадни. А ако са жадни- търсим причината.
« Последна редакция: Март 29, 2013, 20:44:49 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    бина

  • ****
  • 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #902 -: Март 29, 2013, 20:43:02 pm »
Докторе точно това имах най-много нужда да прочета в момента
Цитат
Второто от огромно значение е, избягване на ДГ поне до 3-4 годишна възраст- заболявания в малката детска възраст от вирусни или бактериални причинители с ДГ "произход",при малки деца, оставят ТРАЙНИ поражения на горни и долни ДПътища, които за да се нормализират са нужни понякога повече от година. Поради липса на възстановяване в малката възраст, всяка поредна вирусна инфекция или бактериална такава, води до ТРАЙНИ И ДЪЛБОКИ нарушения, които ЗАЕДНО С БЕЗУМНИТЕ злоупотреби с лекарства, водят до много дълбоки и трайни нарушения във функцията на дихателната система ( като най-честа мишена за патогените в детската възраст-1-2-3-4г). В стремеж да се овладеят непрестанните симптоми, и вместо детето да се спре от ДГ, се започва с безумни употреби на ЛС- както качествено, така и количествено.


че аз не искам да ги пускам на градина поне докато не станат на 3г.,точно по тези посочени от вас причини,а поне от 5 майки чувам "ти какво си мислиш,че като тръгнат по късно няма да се разболяват ли"
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #903 -: Март 29, 2013, 20:48:33 pm »
Има огромна разлика в това, КАК боледува едно дете на 4 годишна възраст, и как на 11 месечна възраст.
Също и, колко трае едно заболяване при дете на 4 годишна възраст, не познало предишна "убийствена серия" от 4-5 бронхита, гарнирани с Бг хъс към безумни лекарствени "комбинации" "а ла Мустаков"- като се почне от убийствения "коларгол", мине се през любимия калций пер ос, и се завърши с любимия Азитромицин ( Азатрил и подобни македонско-хърватско-турски боклуци).

Направете противо-грипната ваксина, месец преди да пуснете за първи път на градина! В две дози!

Ако имате възможност, отглеждайте децата в домашни условия ДО 5-6 годишна възраст, и не водете по ДГ.
Ще се изненадате колко полза това може да Ви донесе, и колко много душевна и ежедневна мизерия може да Ви спести.
Плюс- ненужни лекарства, ненужни безсънни нощи и разправии с некомпетентност на всяко ниво.

По-добре е да си отглеждате децата 1--2-3 в тесен кръг, отколкото безумието, наречено ДГ.
Е, ако детската градина е Датска или Норвежка, или Финландска- аз съм "за".

Всичките теории, за "социализация" на децата из ДГ, особено за децата до 3-4, аз лично не приемам.
Смятам че СЕМЕЙСТВОТО е НАЙ-ВАЖНАТА среда за едно дете до 4-5 годиша възраст.
Нямаме нужда от паркинг за деца. Нито от послушна армия "социализирани" жертви, готови за комунистическия рай на родните "другарчета"/ англо-саксонски "демократи" ( които са същите хиени, но в друга кожа). Имаме нужда от високо развити индивидуалности, от индивиди имащи собствени позиции, виждане, интелект. Пък и нека той не се харесва на "обществото". Така или иначе- "обществото" никога не е съществувало като такова- това е политически термин, за да може "другарчетата/ англо-саксонските хиени, да се намират на работа, и да си намират занимания, във времето, когато активно се обогатяват за сметка на "социализираното" общество, послушно вземащо социалните си "помощи", за да не мисли да вземе оръжието.
« Последна редакция: Март 30, 2013, 13:04:30 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #904 -: Март 29, 2013, 21:02:38 pm »
о, бина и друго ще чуеш, как ще се разболяват, а освен това "няма да се социализира детето". даже тук бяха казали, че според тях (работещите в яслата), най-добрият период (защото лесно се приспособявали) за даване на децата на ясла бил между 6-11 месеца. ама никой не си мисли, че това, че децата не могат да протестират толкова не означава, че им е добре. ясно е, че има хора, особено в българия, които не могат да не дадат детето на градина, но тук, където градината струва почти цяла заплата....

номине, можеш ли да ми дадеш на лични линкове към рецепти, че и аз съм се затичала надалеч от бялото брашно и подобните, но ми липсват знания.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #905 -: Март 29, 2013, 22:21:31 pm »
Моето дете от лятото в големите жеги, когато беше 40 градуса отказа манджи и супи. От тогава не ги иска и това е.  :( Как да го накарам да ги прояде отново? Иначе поне яде плодове и зеленчуци в отлично количество. Кофтито е че не яде печено месо, а шунки и най-вече кренвирш (пълен или не с боклук него си го иска, друго месо не). Сирене и кашкавал също яде.






При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #906 -: Март 29, 2013, 22:29:27 pm »
Поливайте зеленчуците със сос, топете ги в сос.
Понякога не искат- разбираемо.
Следим само да се хранят правилно.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #907 -: Март 29, 2013, 22:42:22 pm »
От психологична гледна точка може и да е по-добре да си е в къщи, за това не знам и не споря. Виждам , че на това се набляга основно.  Елена да каже. За мен лично беше добре, понеже нямам братя и сестри, да ходя на градина.

Но извън психологията, когато става дума за имунитет, аз могада дам много източници, реални и научни, за това, че ранното тръгване на градина прави по-здрави индивиди, но вече не виждам смисъл да я дъвчем тази тема, защото няма да се съгласим. Точно вчера един проферос ми го припомни това, когато се оплаквах, че децата са били бони  миналата седмица.

Докторе аз пък мисля, че храните със сосове за едно от най-лошите неща за създаване на вредни навици. С тях се топи и после се чудим защо ядат такива количества хляб. Кел файда, че не сме го надробили на попара, то пак толкова хляб изяло със соса.  Има народи, които нито супички, нито сосчета ядат и техните деца не са по-болнави. Аз мисля, че е важен най-вече начинът на приготвяне на храната, че да не си губи хранителните стойности. Да не се готви с наситени мазнини като мас например; да се избягва пържене най-вече заради високите температура и оксидантите, които се получават;  което може да се яде естествено, да не се яде золем изкуствено - например зелечуците сурови са най-витаминозни.  Защо да полива зелекцучите в сос, какво им е на зелецучите сурови? Та те сурови са най-полезни. Какво толкова има в този сос, което е по-полезно от суров зеленчук?


  
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #908 -: Март 29, 2013, 22:50:24 pm »
Зависи колко сос слагате.
По принцип- имам пред вид да готвите храни като класическа кухня, със сос. А не парче месо, зеленчук, парче морков. Поне да има разнообразие на едното с другото.
Сосът не е за да топите в него хляб... .
Всяка кухня, независимо от произхода си има храни готвени със сос, или супи. И японската, и китайската, и Европейската.
Американската? те имат ли национална, американска кухня изобщо?  е въпроса?? бъргер е тяхната кухня.
Може би и микровълновите "ексцесии", или готовите полуфабрикати? не знам, не съм компетентен там.

"Сурови"? карфиол суров не се яде. Нито артишок, нито повечето от зеленчуците. Те се готвят.
Едно е да сготвите зелен боб като манджичка, друго е да пльокнете в чиния сварен зелен боб.

Сосът е за да могат децата да ядат, ДА СЕ НАУЧАТ да ядат, разни неща, които иначе не биха яли.
Това ОБАЧЕ става ако почнете от 6-7 месец.
Ако почнете на 15-16м, може и нищо да не стане.
« Последна редакция: Март 29, 2013, 22:56:59 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #909 -: Март 29, 2013, 22:58:11 pm »
Моето дете от лятото в големите жеги, когато беше 40 градуса отказа манджи и супи. От тогава не ги иска и това е.  :( Как да го накарам да ги прояде отново? Иначе поне яде плодове и зеленчуци в отлично количество. Кофтито е че не яде печено месо, а шунки и най-вече кренвирш (пълен или не с боклук него си го иска, друго месо не). Сирене и кашкавал също яде.

На моменти ми отказва храна или яде минимални количества и иска мляко. Това много ме е отчайвало, но никога не ме е спирало да предлагам. Месото го давам предимно варено, ако е печено, то задушено, че да е по-меко и крехко. Кренвирш е влизал в хладилника ни веднъж за последните 3г, уж някакъв с малко мазнини и сол- и кучето не го искаше. Варено-пушено месо купувам изключително рядко и евентуално на пица да сложа за него. Като не яде или ми маже храната, го свалям от стола и вдигам чиниите, на следващото ядене е по-благоразположен.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #910 -: Март 29, 2013, 22:59:52 pm »
Моето дете от лятото в големите жеги, когато беше 40 градуса отказа манджи и супи. От тогава не ги иска и това е.  :( Как да го накарам да ги прояде отново? Иначе поне яде плодове и зеленчуци в отлично количество. Кофтито е че не яде печено месо, а шунки и най-вече кренвирш (пълен или не с боклук него си го иска, друго месо не). Сирене и кашкавал също яде.

На моменти ми отказва храна или яде минимални количества и иска мляко. Това много ме е отчайвало, но никога не ме е спирало да предлагам. Месото го давам предимно варено, ако е печено, то задушено, че да е по-меко и крехко. Кренвирш е влизал в хладилника ни веднъж за последните 3г, уж някакъв с малко мазнини и сол- и кучето не го искаше. Варено-пушено месо купувам изключително рядко и евентуално на пица да сложа за него. Като не яде или ми маже храната, го свалям от стола и вдигам чиниите, на следващото ядене е по-благоразположен.
Чудесно. Подкрепям подхода.
Ясно е че може.
Мъничко повече усилие трябва, в повечето случаи, и децата се приучават.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #911 -: Март 29, 2013, 23:00:25 pm »
ади също има дълги периоди на вегетарианство. иначе обича месо, аз основно купувам агнешко, пилешко и телешко. пека ги без допълнителна мазнина на грил тиган. обаче пък той е с тефлоново покритие и то не било хубаво.
аз таман се поуспокоя около храната и видя или се зачета в нещо и пак се вкарам във филми - сега съм на тема въглехидрати - е добре де, ама как и дали да спирам на детето картофи, ориз (добре ще е пълнозърнест, както и хляба) и любимата в нашата къща паста (да кажем и тя може да е пълнозърнестта), обаче - нали не бивало да се дава всичко пълнозърнесто на децата, че им се пълнят стомасите (поради влакнините) и не си взимат достатъчно калории. много ми е полезно и интересно да чета по въпроса, но ме побърква понякога.

боби, не знам дали помниш бях ти казала за тази книга http://www.amazon.co.uk/How-Not-F-Them-Up/dp/009192393X, там той прави преглед на доста изследвания по въпроса за градината. на теб ще ти хареса, че в апендикса ги цитира точно кои са и ги резюмира. като цяло резултатът е, че градината е препоръчителна за деца в риск, защото дава някаква стабилност, ако ситуацията в къщи е ок, градината не е оптималният вариант. освен това много зависи от градината, аз се опулих като прочетох, че стандартът за добра практика е на три деца да има един възрастен (и то учител, тоест пряко въвлечен в обгрижването им, лелките в кухнята не се броят). та като сравних с градините в българия и ми настръхна косата. очевидно е, че всички ние сме оцелели, макар да сме ходили на градина, въпросът е, че ако има възможност за избор, това не е най-добрият избор за децата (например, тук има опция child minder - където един човек си има "частна детска градина" - тя е по-добра от гледна точка, че има един и същи човек, който не се сменя, а не е като в градината, да нямаш контрол върху това кога и колко персонал се грижи за детето). вероятно излиза почти еднакво като пари детегледачка, което пак е по-добрият вариант. но говоря за това как са нещата в англия. не зная при вас как е. както с всичко останало, нямам никакъв проблем какъв избор прави всеки от нас, нека само да го прави с цялата налична информация, а не с глупости по типа "да, ама то да се социализира", като че ли моето няма да се социализира :wink:.

*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #912 -: Март 29, 2013, 23:06:03 pm »
Хм... изразът "...F*** Them Up" напълно подхожда на лумпензираното Британско общество. Колко още за Бога има да видим??
Често си мисля, че там, в тази УК, са напълно вече загубили всякаква мярка... .
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #913 -: Март 29, 2013, 23:10:20 pm »
а не с глупости по типа "да, ама то да се социализира", като че ли моето няма да се социализира :wink:.
Мен също не ме бърка това кой как си прави избора, но също смятам, че трябва да е инфиормиран. Не е редно да се твърди, че е по-лошо от здравна гледна точка. В дългосрочен план не е. Другото - аз съм ходила от съвсем малка, понеже не е имало кой да ме гледа и за мен детската градина е най-прекрасното място. Не че ако  можех не бих си седяла в къщи, но ме научи на много неща, които в къщи не само нямаше да науча, в къщи щях да стана една малка тормозьорка на възрастни. Дори сега виждам в Ивана същото. В градината идеалното дете, в къщи някакъв ад. Ако не е градината, мисля, че щях да изпусна положението. Сериозно го вярвам това. А там има ред и не е единствената и се адаптира, което специално за деца като нея е по-полезно, от колкото вредно. За Андреа не е така. Сега тя пък започна да ми се сърди като я оставям и ми се къса сърцето. За нея може би би било по-добре да си е с мен, понеже няма такова раздвоение на поведението и възпитанието като Ивана. Та си мисля, че си е до дете. Определяно смятам, че за трудните деца, детката градина е по-добра опция от седенето с един близък възрастен. Особено ако няма братя и сестри.
« Последна редакция: Март 29, 2013, 23:19:45 pm от Bobbie »


  
*

    Бубулина

  • *
  • 1352
  • Благоденствие да сполети тази къща!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #914 -: Март 29, 2013, 23:17:28 pm »
Докторе, с риск да Ви обидя, че си позволявам да Ви се противопоставя, не съм съвсем съгласна с отричането на ДГ. Аз съм посещавала, доста мои връстници също - да боледували сме. Аз съм изкарала всички шарки в детска възраст, ангини, скарлатини и прочие...ФАКТ. :) Мъжът ми не е посещавал, пляснала го е една заушка в казармата и резултатът е ИКСИ...Разбира се, причината може И да е друга. Не ми е от компетенцията да споря с Вас, че някои заболявания се изкарват по-леко в детска възраст..спорът ще е реципрочен на това, кърмените или децата на АМ боледуват по-често. Последната си бронхопневмония съм боледувала на 10г./да чукна на дърво/. С изключение на тази година и от грип не бях боледувала от незапомнени времена /аз съм "изкуствено" дете  :)/
За социализацията също няма да спорим, въпреки, че и там имам по-друго мнение от наблюдения.. :)
Ще Ви кажа обаче един безспорен ФАКТ. Преди няколко дни, до като разхождах на близо 20С 5 месечното си бебе с якенце и майките в градинката се тръшкаха, че ще го хване минимум бронхит, видях СТРАШНИ неща. 3 годишно дете играеше с дебела вълена шапка, която и когато майката я свали, течеше ВОДА от главичката и! Бебета в колички, омотани в якета и грейки, завити в одеала, а отгоре за разкош и дъждобрани! 1-2 годишни тичат с шапки, върху тях качулки, с якета, които биха разплакали и ескимос, ботуши....Не ви говоря за изолирани случаи, а за масовост! за 80% от това, което виждам всеки ден! От което чувам, че съм луда, че извеждам бебе на 0С, да не говорим, че и на минусови съм извеждала.
Нека не обвиняваме само педиатри, лекари, ДГ...вината за мен е повсеместна... :)
"Това,което не ни убива, ни прави по-силни!"

*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #915 -: Март 29, 2013, 23:21:08 pm »
о, буболина, на мен пяна ми излезе на устата да обяснявам, че за бебето е по-опасно да бъде претоплено. някой неща трудно се променят.
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #916 -: Март 30, 2013, 00:01:45 am »
Докторе аз пък мисля, че храните със сосове за едно от най-лошите неща за създаване на вредни навици. С тях се топи и после се чудим защо ядат такива количества хляб. Кел файда, че не сме го надробили на попара, то пак толкова хляб изяло със соса.  Има народи, които нито супички, нито сосчета ядат и техните деца не са по-болнави. Аз мисля, че е важен най-вече начинът на приготвяне на храната, че да не си губи хранителните стойности. Да не се готви с наситени мазнини като мас например; да се избягва пържене най-вече заради високите температура и оксидантите, които се получават;  което може да се яде естествено, да не се яде золем изкуствено - например зелечуците сурови са най-витаминозни.  Защо да полива зелекцучите в сос, какво им е на зелецучите сурови? Та те сурови са най-полезни. Какво толкова има в този сос, което е по-полезно от суров зеленчук?

1. това, че "сос = топене на хляб" е лично твое виждане. нищо не презюмира това.

2. не мога да повярвам, че не си чувала за мастно-разтворими витамини. даже аз знам, че някои зеленчуци са по-полезни и по-усвояеми в сготвен, а не в суров вид. не е вярно, че всеки зеленчук е най-полезен суров.

3. сготвено не значи изкуствено. а и не можеш да ядеш суров картоф, грах, боб, цвекло и куп други продукти.

4. хранителна стойност не е равно на витамини.

5. как си представяш прехранването с варена мръвка, гарнирана със суров карфиол, например? ще ти дам пример с моя син. той отказва категорично да яде месо под формата на задушена или печена пържола (цяло парче месо), гарнирано със зеленчук - било сварен или суров. последният опит беше от снощи - типично ястие по твой вкус - задушено телешко, доста крехко, гарнирано с бейби морковчета. детето категорично отказа, след много молби поне да опита, направи физиономия на погнуса, която бих искала да видиш. попитах го - е как така ядеш телешко варено тогава? а той каза - ами там има сосче!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #917 -: Март 30, 2013, 06:11:00 am »
Излагането на децата на глутен преди 10-11 м възраст 
докторе, това го опровергаха. Вече казват, че по-късното е опасно, вижте новите препоръки. Въобше за много неща говореха това и онова и сега се оказа, че са празни приказси и по-ранният достъп до алергени ( оше от майчината кърма всъщност, което е едно от предимстствата на къменето, щото всичко отива там) всъщност допринася за по-малко алергии, а не обратното.


Изобщо не е задължително да давате инхалаторните КС с "години"- както това моного обичат да правят в САЩ. Всъщност- кратките курсове са много по-ефективни, и едва ли повече от 5% от децата имат нужда от дълги КС ( инхалаторни) курсове.
От друга страна, ако пушите у дома, колкото и Сингюлер да даваме- полза няма ( минимална).
Ако мислите че "Сингюлер" действа само на едно ниво- заблуждавате се.
На мини детето не беше ли на Флексотид до скоро? Може пък да бъркам, но мисля, че на това беше. Или на някакъв друг КС.
Не мисля нищо, мен и от двете ме е страх да давам дълго време, но като детето ти е с астма какво да правиш, избираш по-малката злина. 

1. това, че "сос = топене на хляб" е лично твое виждане. нищо не презюмира това.

2. не мога да повярвам, че не си чувала за мастно-разтворими витамини. даже аз знам, че някои зеленчуци са по-полезни и по-усвояеми в сготвен, а не в суров вид. не е вярно, че всеки зеленчук е най-полезен суров.

3. сготвено не значи изкуствено. а и не можеш да ядеш суров картоф, грах, боб, цвекло и куп други продукти.

4. хранителна стойност не е равно на витамини.

5. как си представяш прехранването с варена мръвка, гарнирана със суров карфиол, например? ще ти дам пример с моя син. той отказва категорично да яде месо под формата на задушена или печена пържола (цяло парче месо), гарнирано със зеленчук - било сварен или суров. последният опит беше от снощи - типично ястие по твой вкус - задушено телешко, доста крехко, гарнирано с бейби морковчета. детето категорично отказа, след много молби поне да опита, направи физиономия на погнуса, която бих искала да видиш. попитах го - е как така ядеш телешко варено тогава? а той каза - ами там има сосче!
1. Така е, но просто не знам много хора, които си пият соса, поне от лични наблюдения. Вероятно не пречи да си го хапнеш с лъжица, аз лично не обичам, но обичам да топя. Освен това много хора го сгърстяват с брашно. Е, какво толкова полезно има в това не мога да разбера.

2.Аз пък не мога да повярвам, че не си наясно, че не само съм чувала ми и изпит съм взимала на тема витамини и още няколко на тема хранителни вещества ;-) (има предмет наречен nutrition) .  Няма витамин, за който да се налага да добавиш  мазно. Той щом се намира в дадената храна, значи има къде да се разтвори, че да ти стигне до червата.
Кой е този зеленчук, който може да се яде суров, ама става по-полезен като се сготви?  Моля кажи.

3. Но каквото можеш винаги е по-добре да е. Нещата, които си описала нямат кой знае каква витаминозна стойност, техните приноси към храненето са други. Не ми казвай, че не си чувала, че витамините се скапват от температурата.

4. Официалното определение за хранителна стойност ( nutritional value ако нещо бъркам в превода) е съвокупността от макро ( протеини, въглехидрати и мазнини ) и микро ( витамини и минерали) вещества. Така че от тази гледна точнка си права, може би не съм се изразила специфично - поправка , намалява им се витаминозната стойност,така става ли :-) ?

5. Не мога да разбера какво общо има това какво обича твоят син. Ми давай му както обича, аз не съм казала да не му даваш, вие сте ме заубеждавали, че обратното е грешно, не аз вас. Аз казах само за топенето. Аз на моите деца готвя и манджи и други неща, ми сосовете не ги ядат с лъжица, ако не им натъпкаш хляб, нещо, което аз невероятно много мразя, но мъжът ми го прави.  Сега да седна да им ги наливам в гърлото ли? Аз просто казвам, че от хранителна гледна точка нямаш нужда от сосове, това е вкус.  Имаш нужда от вода и храна, а дали ще ти се смесят 20 см по-надолу от устата, от това червата ти не разбират нищо и в това съм напълно убедена, че е така, въпреки разпространеното у нас мнение, че било еди как си.

П.П. Карфиол и броколи тук ядат и сурови, аз лично много обичам. дори и целина дават сурова на децата и полезна ( нея я мразя :-)  ).
« Последна редакция: Март 30, 2013, 06:21:58 am от Bobbie »


  
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #918 -: Март 30, 2013, 09:43:54 am »
Знам за "опровержението" относно глутена.
За съжаление, практиката ми говори съвършенно друго.

Беше на "фликсотайд", но интермитентно, не постоянно, с месеци на високи дози.
« Последна редакция: Март 30, 2013, 09:49:16 am от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #919 -: Март 30, 2013, 09:44:19 am »
Моето момче буквално от 10тина дни се справя с печено месо, преди това му ставаше на дъвка и го плюеше. Готвех основно кайма или много ситно нарязано месо. Много ми е странно как дете на 2г хапва печено на грил тиган или фурна месо  :ask: