0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #700 -: Март 04, 2013, 20:17:26 pm »
Да споделя как се развиха нещата при нас. Тъй като се усъмних в наложителността на оралния антибиотик, дадох толеранс до + още един ден с температура, преди да се реша да го дам. Чести промивки на нослето, ксилометазолин и хексоралетен и малката се пребори сама. Днес бяхме на балет. :D
Браво на детенцето, дано да е минало всичко

:youwoman:

*
« Отговор #701 -: Март 04, 2013, 20:30:09 pm »
смарайди, точно това ми беше идеята. на всички е ясно (лекари поне), че ефектът на плацебото е около 20%. добре, че е изписала витамини, а не нещо по-сериозно.
важното е детето да е по-добре
*
« Отговор #702 -: Март 04, 2013, 21:25:16 pm »
Elena, учтиво те призовавам да обосновеш и обясниш твърдението си за тези 20% и да не подхвърляш фактоиди, сякаш имат тежест и практическо значение за зададените въпроси.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #703 -: Март 04, 2013, 21:31:40 pm »
Всъщност често е доста повече от 20%. И до 50-60% може да стигне. Има страшно много изследвания по въпроса, всяко едно лекарство се изледва с контролна група „на сляпо‟, точно заради плацебо ефекта.

*
« Отговор #704 -: Март 04, 2013, 22:01:27 pm »
цигу, ето тази оттук взех точно 20-те %, това е последното което четох, в което ставаше въпрос за плацебото и антидепресантите. иначе има различни изследвания по въпроса, както и боби е писала

http://www.amazon.co.uk/Taking-Medicine-Druin-Burch/dp/1845951506

за да не наречеш книгата фактоид, само да спомена, това е история на медицината, писана от практикуващ лекар, можеш да му погледнеш резюмето. книгата е изключително интересна, обоснована и добре написана.
« Отговор #705 -: Март 04, 2013, 23:01:00 pm »
Bobbie, благодаря!
Свито ми беше и се страхувах "да не я изпусна" и да се задълбочи, но някак си чувството, че ще се справи и че положението въпреки температурата е вирусно и има шанс да се пребори сама, не ме подведе.

Помогнаха ни много и гаргарите и при двамата ми действат добре. Единият вариант е гаргара с клеева тинктура, другият вариант е със сандрин.

*
« Отговор #706 -: Март 04, 2013, 23:46:22 pm »
Elena, щом не цитираш данни за плацебо ефекта на витамините при неврологични проблеми, какъвто и източник да имаш, 20%-те ти процента са фактоид. Не можеш да говориш за този вид ефект по принцип, защото той варира много според болестта, вида лекарство, лечението като цяло, продължението му и много други фактори. Камо ли да твърдиш, че се очаква от лекарите да знаят за тези 20%.

Не заради това писах. Имаш склонността да вклиняваш цифри и данни безразборно, защото някъде си ги мярнала, без оглед на ситуацията и конкретния въпрос. Нима не те тревожи, че може да подведеш някой?

На същия принцип потърсих в Гугъл "витамини и неврологични нарушения" и открих множество авторитетни статии. Допускам употребата на витамини да е утвърдена практика в подобни ситуации, и нито ти имаш основание да я отричаш, нито аз да отговарям, че витамините са правилно предписани. Остави лечението на лекарите. Имаме си дори форумен лекар-консултант да реагира на отявлено неуместни препоръки.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #707 -: Март 05, 2013, 00:42:32 am »
Bobbie, благодаря!
Свито ми беше и се страхувах "да не я изпусна" и да се задълбочи, но някак си чувството, че ще се справи и че положението въпреки температурата е вирусно и има шанс да се пребори сама, не ме подведе.

Помогнаха ни много и гаргарите и при двамата ми действат добре. Единият вариант е гаргара с клеева тинктура, другият вариант е със сандрин.

Винаги е свито,когато ни е болно детето, няма как нали сме майки :-).

Какви са тези гаргари - ние сме още мънички за такива, но е добре да знам. Аз честно казано не знам нито какво е клеева тинктура, нито сандрин.

*
« Отговор #708 -: Март 05, 2013, 09:11:59 am »
Относно витамините - смятам, че понякога организма има нужда от съвсем малки количества от някои вещества, за да си възвърне баланса и да се самоизлекува, така че смятам за съвсем оправдано изписването им. Не одобрявам изписването на антибиотик "за всеки случай", което много педиатри практикуват...
« Отговор #709 -: Март 05, 2013, 11:18:30 am »
Боби, клеевата тинктура е алкохолен екстракт на пчелен клей (разрежда се преди прием и алкохолния градус става много нисък). По принцип се пие и пише, че е с общоукрепващо действие.
Сандрин-а беше на билкова основа, но не помня какво точно съдържаше. С него съм си жибурила устата като са ми възпалени венците. Та той е за хигиена на устната кухина и на гърлото.
[/url]
*
« Отговор #710 -: Март 05, 2013, 22:59:25 pm »
цигу, хайде върни се и прочети - там лекарката ме успокои, че е временно и ще мине, предписа ни само витамини и спокойствие- значи първо самата лекарка казва, че няма причина за безпокойство и предписва нещо, което няма как да лекува нещо дето го няма.

а дали въобще да се мисли за неврологично заболяване като първа диагноза при заекване на дете е съвсем друг въпрос, така че когато говоря за плацебо ефект, всъщност знам за какво говоря. хайде, ако обичаш, да престанеш да даваш оценки на това което правя във форума.

как ги правите гаргарите, в смисъл как ги карате да ги правят? от каква възраст нататък?
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #711 -: Март 06, 2013, 04:06:21 am »
Въобще никой не може да ме убеди, че лекар искрено вярва, че мултивитамини лекуват заекване, ако заекването верно беше физиологично. Най-малкото би си помислил да изследва нещо друго, ако така мислеше. Ако има някакъв сериозен недостиг на определен витамин, той няма да се навакса с едното мултивитаминче.

*
« Отговор #712 -: Март 06, 2013, 08:25:03 am »
Не мога да разбера защо спорите. Всички сте на едно мнение  :D а витамините доколкото видях от линка са Невробекс(винамини В), които укрепват нервната система. Решила е вероятно лекарката, че няма да навредят и може да има плацебо ефект.
« Отговор #713 -: Март 06, 2013, 10:42:35 am »
И аз се чудех за гаргарите. Аз няма как все още да обясня как да си плакне устата като си мием зъбките, пък какво остава за гаргара.
[/url]
« Отговор #714 -: Март 06, 2013, 22:59:32 pm »
Моите деца правят гаргара отскоро. Може би да са били на около четири години. И сега девойката  ги прави с неохота и пазарлък. Най-често с лайка и гореспоменатите. УНГ ни беше изписал гаргара с нишадър. Много странно ми се стори в началото. Но с тази гаргара за два дни ни се чистят гнойни налепи по сливиците, свиват се и положението се овладява.
Не зная доколко е трайно, защото в ДГ са непрекъснато атакувани от вируси и бактерии. Но предвид, че обсъждахме махането и на небните сливици и до сега за година и половина младежът ми е пил само веднъж антибиотик - ефект за нас има.
Не като да не е боледувал, боледува си с почти същата честота като миналата година, но не се е налагал АБ и като тежест всичко е много по-леко.
И понеже нишадъра има соленичък вкус, не ги радва. В аптеката прочетох упътването на сандрин и че се правят гаргари и сега това го приемат. Даже се кефят, че ще играят на изтръпване на устата.
Сандрин е спиртен извлек от смрадлика и остава едно такова стипцаво усещане.
Гаргарите ги правят два пъти на ден, като след тях поне половин час не се пие вода или се яде.
« Последна редакция: Март 06, 2013, 23:01:41 pm от *vera »
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #715 -: Март 06, 2013, 23:30:50 pm »
Казаха, че Ивана вероятно има целиакия... още не са получили всички резултати, но лекарката се обади да каже, че специфичното антитяло -IgA е много увеличено. 100%-ва диагноза изисква биопсия, но с тези резултати шансът да я има е над 95%. Часът при гастроентеролог ни е час на 2ти Април, до тогава ще откача.
Ох не мога да пиша повече, много ми е кофти, ако има някакви съвети, ако знаете някой с тази болест, моля пишете ми.

« Отговор #716 -: Март 06, 2013, 23:36:43 pm »
Боби, какви бяха оплакванията, как се стигна до воденето на лекар?
И изобщо не трябваше ли до сега да се прояви това заболяване/алергия? До сега как е яла глутен, не си ли забелязала нещо? 8O

« Отговор #717 -: Март 06, 2013, 23:54:52 pm »
Bobbie , не знам какво да кажа.
 :bighug:
*
« Отговор #718 -: Март 07, 2013, 00:06:43 am »
о, боби, много неприятно. аз познавам жена с такава болест и тя просто яде безглутенови. оказа се, че има огромно количество храни, включително по сладкарниците има торти и сладки такива, така че от тази гледна точка има и добри новини. при нея болестта се проявява с разстройване на стомаха и болки по ставите. със сигурност на теб ти е по-тежко, отколкото на нея в момента. пиши как сте.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #719 -: Март 07, 2013, 00:19:34 am »
Никакви симптоми няма,освен понякога се оплаква от болки в корема.  Класически би трябвало да има разстройство или поне газове, а тя беше вечно запечена до преди година, докато не започнахме кисело мляко всеки ден и сега си ходи редовно и съвсем нормално.
 Провериха я защото се оплакваще от време на време от болки в корема, но много рядко и не силни. Примерно казва, но после се смее и си играе. И аз не знам дали знае какво е болка, понеже и като я сърби пак казва, че я боляло. Обаче казах на лекарката и първо я  тестваха за паразити( аз бях писала тук), което излезна отрицателно. Да ама вчера  видях, че пъпа и като се опъне става като плосък и я заведох с цел да видим дали е пълна херния. Емииии и пъпна херния има. А и точно там посочва, че я боляло, та си помилих, че вероятно няпрежение нещо от тази пъпна херния.  Обаче лекарката каза, че не било от нея да я боли и затова направи изледвания за H. pylori и за целиакия и я прати на снимка ( ще ходим в събота) и на гастроентеролог заради хернията. Той пък отделно щял да и направи някакъв тест за лактозна нетолерантност ( нещо с издишване на въздух било, не го знам този тест). Та така се стигна до това. Вчера като ми каза, че това ще иследва само дето не се разсмях, понеже няма никакви причини да мисля, че това има. Не знам, сега чакам да ми се обади пак да ми каже точната цифра, че така се шашнах, че сега не съм сигурна какво число точно ми каза.  Сега отивам да пазарувам да видя какво ще я храня, щото ако щете ми вярвайте, дори не знам какво мога да и дам за закуска утре. Яйца не иска да яде, въобще не знам какво ще е. Имам кроасани, сега и това не може. Всъщност у нас няма нищо, което може да яде.