Здравейте, д-р Бърди! Имам нужда от вашия съвет - дъщеря ми (5г. И половина) е със съмнение за астма и не зная дали се прилага правилен подход. Накратко:
Имаше екзема до към 2 г.
На 3 г. След тръгване на ДГ направи 2 бронхита, единият лекуван с Вентолин инхалаторно.
На 4 г. Правеше отити.
На 5 г. Миналата зима: ларинго-трахео-бронхит с много висока Т., след 3 месеца бронхоспазъм с уртикария без Т., след 3 месеца лек ларингит, лятото - полиноза (хрема, сърбежи, конюктивит), есента пак епизод с кашлица и хрема, след 1 месец (сега декември) - пневмония, предшествана от ларингит. При всяко боледуване имаме първо проблем с носа.
Тествана е за поленова алергия - отрицателни кожни тестове. Според алерголога има локален алергичен ринит. Има задна хрема, сливица 1 към 2 степен.
И пулмологът и алергологът не слагат диагноза, по-точно не смятат, че е астма. Предписаха само Сингюлер за 2-3 месеца. Сега, третата седмица от началото на пневмонията има съвсем леки влажни закашляния, предимно сутрин.
Въпросът ми е адекватно ли е лечението със Сингулер? Трябва ли някакви други изследвания за отхвърляне или потвърждаване на диагноза астма? Необходими ли са инхалаторни КС в момента?