0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #120 -: Ноември 29, 2012, 18:02:18 pm »
Докторе, благодаря за отговора, задължена съм, много.
Да, писахте за Аугментин и аз предложих и попитах. Но нашата лекарка категорично отказа и заяви, че в подобни случаи Зинат е по-удачен. Така, че в случая не можех нищо повече да направя. сама мога да си го купя, но не мога сама да се оправя с дозировката, така че сме на Зинат. Налага ли се да сменям с аугментин?
А за кистите, това говори ли за проблем, каква е причината? Трябва ли да правим нещо занапред. Лошо е, че в Бургас детски урог и нефлорог няма. Има във Варна и София.
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #121 -: Ноември 29, 2012, 18:05:28 pm »
Какво да кажа... мисля Аугментин е по-добър вариант.
Освен това сте давали доста пъти Зинат вече.
Направете това с Бисептол, за което Ви писах.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #122 -: Ноември 29, 2012, 18:16:48 pm »
А зачервявания няма, гледала съм. Зинат до сега е пила веднъж (освен ако не е в една група с Панцеф, него го е пила 2 пъти, заради инфекция на дихателните пътища). Явно с аугментин не мога да го сменя, след 10 дневния курс ще настоявам за профилактика с Бисептол.
Опаснили са тези кистити, Докторе? Мисля, мисля и хем ме страх да не залитна в същата посока като с Виктория и пак да тръгна по тази наклонена плоскост надолу, хем ме е страх да не пропусна нещо важно.

Докторе, не мога да Ви обясня как се чувствам в момента. Колко уважение изпитвам към Вас и колко се обвинявам и не мога да си простя за някой неща.(дано ме разбирате)
*

    Birdie

  • *****
  • 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #123 -: Ноември 29, 2012, 18:35:46 pm »
Децата често имата кистити понякога. Прочетете пак това, което ВИ писах, и изследвайте всички възможности ( вкл и хиперкалциурията). Урината е концентрирана- детето губи отнякъде течности, или "изостава" с набавката им.

Бисептола е много важен за да има някакъв край на тези кистити.
За останалото- Благодаря. Все пак тази тема я изчерпахме много време преди.
« Последна редакция: Ноември 29, 2012, 18:37:21 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
***
Mistakes are the secret of my success.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #124 -: Ноември 29, 2012, 18:47:49 pm »
Четох Докторе, за кой ли път препрочитам, и мисля... пак ще прочета. Може би изостава с набавката на течности. Средно пие ок. чаша вода на ден, и чаша прясно мляко, понякога и чаша сок. Това са и течностите на ден. Чай и пр.течности не обича. А когато е на градина незная и тази чаша вода дали я има.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #125 -: Ноември 30, 2012, 15:36:03 pm »
Малко предистория:
През юли Виктор направи отит - с висока температура и гной в ушите. Лекувахме 10 дни с Медоклав и капки за уши Унифлокс.
В средата на октомври отново силно зачервени уши, този път без гной, без температура. Назначен антибиотик Панцеф за 10 дни, капки за уши Гаразон.

И сега, месец и половина след последния антиботик, отново зачервени уши, пак без гной и температура, но предвид лошото състояние през юли, личната се презастрахова и веднага изписва Сумамед и капки Тобрадекс в носа и ушите. Въздържах се от предписаното до прегледа ни при специалист УНГ. Продължих да капя в ушите капки Гаразон.
Днес при прегледа взехме носен секрет, като резултатите ще са готови чак във вторник. Дотогава, вместо Гаразон лекарят ми изписа капки Отипакс (4х2) и впръскване с Олинт в нослето. За антибиотика беше доста колеблив, понеже работата била на кантар - лявото ухо силно зачервено, дясното по-скоро розово, но тъй като от вторник сигурно ще се наложи да пием някакъв антибиотик все пак, не беше твърдо убеден, че трябва да започвам Сумамед.
Да започвам ли този сумамед или да изчакам до вторник и да пием антибиотик, който ще е по антибиограма? Доколкото разбрах, Отипакс са само болкоуспокояващи капки, и ако остана само на тях няма да лекувам зачервяването. А до вторник време много има - предвид това, което преживя детенце през юли, ми е притеснено да не му причиня същото и сега.
Според УНГ-доктора проблема с ушите идва или от неизлекувана хрема, или от наличието на трета сливица. Ако е от третата сливица, каза, че трябва да се махне, за да спрем това повтарящо се възпаление на ушите. Доколкото съм чела, препоръчва се вадене на трета сливица след четвъртата годинка, или греша?

Съжалявам, че стана така дълго, но много въпроси в главата ми - от антибиотика, през ушите, та до третата сливица.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #126 -: Ноември 30, 2012, 16:04:18 pm »
Докторе, пак аз.... за съжаление.
Днес до обяд е ходила поне 5 пъти да пишка, като в по-голямата част от тях я виждам как потреперва или се стиска и след като я питам дали й се пишка тогава отиваме. И винаги има малко пишнато на гащичките, само на гащичките. Но ето сега по време на обедният сън беше цялата мокра. Преоблакох я и пак заспа. И това при положение, че пием вече 5-ти ден Зинат. Едва ли е съвпадение. Май е наложащо смянат с Аугментин. Звъня на нашата лекарка, не се обажда. Пак ще звъня.

Докторе, свързах се с лекуващата ни лекарка. Общо взето съвсем ме обърка. Настоява, че Зинат е най-удачен избор при подобен вид инфекции, и ще е учудена ако не действа. Не и се ще да изписва Аугментин, и с голяма предубеденост и резерва ни изписа аугментин 312, на 8ч. по 5мл. И това, което ме разтърси е, че я попитах за евентуален кистит като причина за това състояние, тя каза че няма такова нещо като кистити, а става въпрос за цистити. Говорихме за евентуални промени в поведението й, като причина за тези напишквания, но тогава защо са тези примърдвания в обикновените урини, макар и  не във всички. Тя каза "да, така е". И последно се разбрахме да пие Аугментин, в понеделник още една стерилна урина и пак ще говорим.
Докторе, не е възможно причината да е само психологична, нали?
Макар да имахме една чиста обикновена урина, все пак имаше две други, които имаха отклонения?
 
« Последна редакция: Ноември 30, 2012, 17:28:54 pm от tan »
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #127 -: Декември 01, 2012, 10:51:49 am »
Докторе, от вчера си мисля много, защо така се получава при нас, и аз по-конкретно мога да говоря за Бургас, примерно. Ето, нашата лекарка, не мога да не призная е много съвестна, обича си професията, отдадена е. Обича децата, личи и. Винаги говори спокойно, тихо, приятно, с обич и внимание към децата. Обажда се на телефонни повиквания, ако не е могла, после се обажда тя за да види каква е причината. И почивни и делнични дни.Колкото и да питаш, не се изнервя, обяснява.  но ето вече колко пъти нейният подход и обяснения, така се различават от Вашите.Ходи на специализации, с години беше в София на специализации, върна се после пак в Бургас. Къде ни е грешката? В образованието, не е достатъчно качествено, остаряло като теория? Ето и Вие сте завършили тук, в Бг. Но.... Вашият подход показа, че е работещ, многократно... къде тогаав... в практиката или ?
Или може би причината е в мен... притеснявам се повече от колкото е нужно и така се създават проблеми без да ги има....
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #128 -: Декември 01, 2012, 11:44:19 am »
Здравейте, Докторе,

Отдавна не съм чела темите (слава на Бога, детето ми много рядко боледува). Помня, че казвахте, че не се слага повече от една ваксина наведнъж. Това важи ли и за по-големите деца (5 години) или е само за бебчетата? Предстои ни слагане наведнъж на ваксини против дифтерит-тетанус-полиомиелит-pertosse и морбили-паротит-рубеола. Чудя се дали да искам едната да се сложи в друго време. Вие какво ще препоръчате, на какво разстояние да са една от друга, за да не се затормози организмът?
Благодаря!

Поздрави и всичко най-добро!
*

    silvanchence

  • *****
  • 1971
  • Най-стимулиращият дар – надеждата.
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #129 -: Декември 01, 2012, 16:15:40 pm »
Как се даваше нурофена, през 8 часа ли?А ако през това време се наложи панадол, през колко време?
[/url[url=http://bg-mamma.com]


Да имаш кураж не значи да не се страхуваш,а да си господар на страха си - Марк Твен
09.04.2009 г.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #130 -: Декември 01, 2012, 17:08:46 pm »
Tik- tak, ние май сложихме и двете едновременно. И преди са ни слагани по 2 ваксини - не е имало проблем.

Силванче, аз знам, че нурофена се дава през 8 часа. А ако се наложи през това време Панадол, мисля, че трябва да са минали 4 часа от приема на Нурофена и след още 4 часа, ако нещо може пак да дадеш от него.Ама как го обясних  :lol:
Например в 8 даваш Нурофен, в 12 даваш Панадол, в 16ч. може да дадеш пак Нурофен.
 Ама не съм сигурна - нека ме поправят ако греша


*

    бина

  • ****
  • 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #131 -: Декември 01, 2012, 18:49:53 pm »
Да се включа в групата на болните,до преди 2 седмици бяха на АБ и от вчера Марти е с обилно сополи от тази сутрин и с кашлица.Водих го в болницата и дежурния лекар констатира "суха дразнеща кашлица и зачервено гърло" и предписа ПАК Аб Медокал,ако го разчитам правилно де и сироп Флавамед,обаждах се и на педиатърката  им и тя пък каза да не давам АБ ако няма Т само сиропа и тя да го види в понеделник.И сега чак не знам да го почвам ли АБ или да чакам да не стане по лошо или да изчакам когато ако вдигне Т тогава да го започна?Попиляха ги тези деца от АБ не знам как ще я караме така.пият имуностимуланти,редовно хапват плодове и зеленчуци,топло облечени не навлечени,какво е това чудо а още не ходят на градина.

Ще съм ви искрено благодарна за мнения
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #132 -: Декември 01, 2012, 20:14:42 pm »
Бина аз бих ограничила контактите, не само с болни, а по-принцип за известно време. Примерно месец.
Силванче в листовката на Нурофен пише на 6ч, но ако поддържа температура или намаля и покачва и аз редувам на минимум 4ч, по съвет на педиатъра.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #133 -: Декември 01, 2012, 22:14:31 pm »
Силванче, аз знам, че нурофена се дава през 8 часа. А ако се наложи през това време Панадол, мисля, че трябва да са минали 4 часа от приема на Нурофена и след още 4 часа, ако нещо може пак да дадеш от него.Ама как го обясних  :lol:
Например в 8 даваш Нурофен, в 12 даваш Панадол, в 16ч. може да дадеш пак Нурофен.
 Ама не съм сигурна - нека ме поправят ако греша

Панадол и Нурофен са от различни групи температуропонижаващи, което ще рече, че могат да се редуват без да е необходимо да се прави интервал между тях. Интервал (4-6часа) се прави само между лекарства от една и съща група. В тази таблица са показани кое лекарство към коя група попада и кои не трябва да се комбинират.


Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #134 -: Декември 02, 2012, 00:35:08 am »
Да се включа в групата на болните,до преди 2 седмици бяха на АБ и от вчера Марти е с обилно сополи от тази сутрин и с кашлица.Водих го в болницата и дежурния лекар констатира "суха дразнеща кашлица и зачервено гърло" и предписа ПАК Аб Медокал,ако го разчитам правилно де и сироп Флавамед,обаждах се и на педиатърката  им и тя пък каза да не давам АБ ако няма Т само сиропа и тя да го види в понеделник.И сега чак не знам да го почвам ли АБ или да чакам да не стане по лошо или да изчакам когато ако вдигне Т тогава да го започна?Попиляха ги тези деца от АБ не знам как ще я караме така.пият имуностимуланти,редовно хапват плодове и зеленчуци,топло облечени не навлечени,какво е това чудо а още не ходят на градина.

Ще съм ви искрено благодарна за мнения

Бина, тук /в Германия/, никога не дават педиатрите АБ за сополи и кашлица. Че и за Т.

Преди ок. 2 седмици Калоян беше за 3 дена с Т - ок 39 гр. и зачервено гърло. Е, не му даде лекаря АБ, вирус било... оправи се човечето само.

Какво е това раздаване на АБ в България... на акорд

Дъщеря ми /на 5 години/ е пила около 4 АБ досега /като единия беше за съмнения за лаймска болест/. А не е, да не е боледувала/ сртандартни хреми, кашлици, Т/

*

    Bobbie

  • *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #135 -: Декември 02, 2012, 01:12:37 am »
Какво е това раздаване на АБ в България... на акорд
Хвана любимата ми тема...Обаче, в тяхна защита, според мен дават за зачервеното гърло, да не би да е един опасен вид стрептокок и да не го изпуснат. Макар че може естествено да вземат и гърлен секрет и не знам защо не го правят, може би защото отнема няколко дена за резултата.   При вас вероятно, както и при нас, има бърз стреп тест, който за 10 мимути им казва дали го имат или не и всяка друга бактерия, която зачервява гърлото не я лекуват, ако няма други симптоми. Там понеже го нямат този тест и направо дават. Поне така си го обяснявам аз, не знам дали е само това. 


  
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #136 -: Декември 02, 2012, 02:14:40 am »
Водих го в болницата и дежурния лекар констатира "суха дразнеща кашлица и зачервено гърло" и предписа ПАК Аб Медокал,ако го разчитам правилно де и сироп Флавамед,

Ще съм ви искрено благодарна за мнения
От флавамеда ще кашля много. Ние пихме 3 дни и на четвъртия положението беше трагично. Детето не спираше да кашля и за 5 минути. Накрая се озовахме в бърза помощ и ни дадоха ампула урбазон за инхалация иначе не се дишаше.
 За суха кашлица ни изписаха синекод и кашлицата спря.
 Предполагам са ви изписали сиропа за да отхрачва сополите. Та според мен по-добре антибиотик (ако е належащо) без Флавамед и нещо за сополите (аз промивах, правех инхалации, слагах  тантум протект).
Другия ви вариант е да лекувате сополите и червеното гърло с по-леки лекарства и редовно да ви преслушват да не слиза инфекцията в дробовете.
Оздравявайте по-бързо  :P
*

    бина

  • ****
  • 845
  • "Не вървете след никого, вървете само след себе си
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #137 -: Декември 02, 2012, 09:09:55 am »
Благодаря Ви момичета,

един прием дадох снощи на Флавамед чак не смея да го напиша,но цяла нощ не е кашлял нито веднъж диша добре и сополите намаляха още снощи.
не знам обаче от какво е подобрението(ако е така изобщо) не ми се вярва от 1 прием на сиропа или пък може?
Охх дано му се размине на детенце.За първи път някой от децата кашля така сериозно поне на мен така ми се струва,а за инхалации не съм правила никога и не знам как се правят дори.

 питах за този тест и изписването на АБ за всяко зачервено гърло и лекаря ми каза,че ако чакаме теста 3 да отбележа Работни дни(вчера събота)детето можело да се влоши.
На ясно съм,че по някога е най добре АБ,но
да ви питам още през какъв интервал от време може да се пият тези АБ
аз му казвам на лекаря вчера,че детето е пило преди 2 седмици той каза"нищо" 8O

най много ме е яд,че никой не търси корена на проблемите за тези болести
« Последна редакция: Декември 02, 2012, 09:36:48 am от бина »
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #138 -: Декември 02, 2012, 10:49:51 am »
Ако наистина кашлицата е суха, а няма храчки, Флавамед не е добър избор, но ако има секрети, те трябва да се изкарат и именно там помагат отхрачващите сиропи, като карат детето да кашля и да се освобождава от тях. Най-вероятно лекарят е чул нещо на слушалка, за да предпише Флавамед.

Ако да кажем, детето има храчки, а пък вземе че послуша съветите от тук и даде Синекод, кашлицата ще спре наистина, но секретите ще останат и става по-лошо.

Така че, бина, ако нямаш доверие на лекаря, предписал лечението, заведи детето пак да го преслушат и прегледат от проверен от теб лекар.

За АБ - аз също не бих бързала да давам. По-добре утре иди и пусни една микробиология и ако излезе нещо, чак тогава лекувай, и то по антибиограма. Аз помня, че преди лекувахте и двамата с АБ след миклобиология. Тогава ти и баща им  изследвахте ли се? Защото е възможно те да са се излекували от предишната бактериална инфекция и вие с баща им ако сте носители, те отново да са заразени.
*
Re: Помагаме си взаимно: Деца от 1 до 7 години. Част VII
« Отговор #139 -: Декември 02, 2012, 11:15:29 am »
И аз съм се чудела това за АБ като ви чета. osi_10
Доколкото аз разбирам от постингите тук, които съм чела, (а мисля и статия някъде) антибиотиците лекуват бактериите, а не вирусите. Защо тогава ги изписват за всякакви вируси, температури, сополи и т.н. За кашлица не е ли по-удачно някакъв сироп? Не съм лекар, може наистина да се изписват и за вируси, ама не става ли някакво противоречие?
Дано не ми се налага, но при сополи и кашлица аз бих му пуснала носен и гърлен секрет и тогава бих предприела лечение.