Аз от известно време чета и се чудя, дали е редно...ОБаче много ми се иска да напиша някои съвети, особено към момичетата, на които скоро им предстои раждане. Както и, когато родих, много ми се искаше, някой да се бе сетил да ми ги напише и на мен тия неща. Списъците за в родилното няма да ги тълкувам, за след това ми е повече мисълта:
1. Ще забравите всичките си теории, планове и идеи, когато гушнете 3,5кг парче мръвка, което мирише на всичко, което сте искали на този свят, гледа разфокусирано и се дере така, че може да събере квартала...
Съветите също.
2. Купете си най-малката кутия АМ /адаптирано мляко/, която намерите.
ВСИЧКИ ИСКАМЕда кърмим, но
НЕ всички успяваме. А да търсите тепърва мляко, до като бебето се дере, вие сте изтощена от раждане и емоции е изключително неприятно и натоварващо. По-добре да изхвърлите, от колкото да нямате!
3. Забравете одеалата! Купете си спални чувалчета /за зимните бебета и то, не ватирани, колкото и да ви убеждават, а памучни, вие надали ще спите на 10С/, а летните може и само по дрешки да спят. Така или иначе, първия път като видите безценното си отроче
завито през глава, ще отърчите да купувате. Подсещат ме и, че може от самото начало да свикнете бебето и ИЗОБЩО да не се завива /освен, ако по някаква причина не можете да поддържате оптималната за него температура до 23С/. Можете също да го завивате с лека, памучна пелена /не плътни одеала/.
4. Не си давайте парите за аспиратори за нос. Никога няма да ги ползвате. СПрей "Стеримар" /за бебета/, ще ви трябва обаче.
5. Бебето трябва да спи на
твърдаповърхност и без възглавница.
6. Оптималната температура на стаята, в която стои
доносеното бебе е
до 23С, а когато спи- 2-3С по-ниска /след 3-я месец, към 18С/.За недоносеното 1-2 градуса по-висока.
Претоплянето е много опасно!7. Проветрявайте редовно! На бебето му трябва МНОГО кислород
8. Заредете се с памперси!
9. Никакви играчки не ви трябват поне до 3-4 месец
10.Обиколници /за леглата с решетки/, също е вероятно никога да не ви потрябват
Не претендирам да съм изчерпателна, камо ли меродавна. Просто ми се иска, ако мога да помогна. И, ако има нещо, питайте