Да ви кажа никоя не е Мама Божка - мойта асоциация е за простакеса седнала на дивана с цигара и водка. Надали някоя от вас влиза в този образ Ако влиза - искаме снимков материал с номинацията
Aaaa аз идеално се вписвам в твоите асоциации, само дето не пия водка, а друго. Ама пак е алкохол, споко.
Иначе на мен
категория "мама Божка" ми се вързва, защото покрай популярността на шоуто -"мама Божка" започна да се ползва като нарицателно за много неща свързани с майчинството, без изобщо да се има предвид 1:1 образа на въпросната телевизионна простакела.
Примерно за майки "престараващи се", изпадащи в паника от най-малкото, хипер амбициозни и пр., Поне край мен, често го чувам това "определение" в шеговит стил за дадена майка. И винаги се визира отношението й към детето й за нещо, а не нейното собствено поведение, вредни навици, характер и от сорта. И не съм чувала за някоя да казват "мама Божка" с някакъв гаден умисъл и цел обида на тази жена, а все е за някакъв вид "прекаляване" спрямо децата и грижата за тях т.е. е почти комплимент в някои случаи.
Давам пример. С приятелка сме в магазин и тя пазарува хранителни продукти за детето. Държи един огромен списък с всякакви "Е-та" и всеки продукт бива подробно оглеждан, сравнен със списъка и като има някое "Е" - връща се на рафта, взима се друг - пак същата процедура, пак се връща... И така за няколко артикула си откарахме над час в един хипермаркет да избира. Вървим вече към касата и моята приятелка не спира с тюхкането "как то можело да няма Е-та в това дето го взе, ама можело да има сухо мляко, н'ам какви мазнини, н'ам какви вредни вещества, тия БИО-краставици дали са БИО не се знаело то, какво като имали такъв етикет, тя сега с какъв страх ще даде на детето да ги яде тези неща..." И не спира да намила. Просто жената си е загрижена и се старае да направи най-доброто за детето,не да е "лоша майка" в някакъв смисъл, ама то направо не се изтрайваше вече...
Е тогава аз не се стърпях и точно това ми дойде на езика във вид: "Охххх айде спри се вече и ти "мамо Божке"! И какво съм имала предвид, мисля за всички е ясно.
Подобни примери - бол.