0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #300 -: Януари 25, 2013, 15:55:40 pm »
Благодаря, д-р Бърди за отделеното време за да ни припомните някои постулати около храненето.
За мое съжаление имам доспуснати грешки дори с бебето – за каката не коментирам даже, но все пак, надявам се с това дете нещата да са по-добре.

Признавам, че за ЕЛДАТА останах изненадана  - една позната дори захрани с нея. Аз също давах такава каша  :(

п.с За олиото - видях, че Хармоника са пуснали БИО-ОЛИО, цената сигурно ще е висока, не съм го виждала в търговската мрежа.
« Отговор #301 -: Януари 25, 2013, 15:56:45 pm »
.
*
« Отговор #302 -: Януари 26, 2013, 09:04:36 am »
Като стана въпрос за хранене и мазнини... Много ми е трудно да реша каква мазнина да използвам, слънчогледово олио не намирам, има олио от рапица, но тя нали била ГМО? Зехтинът, чувам, не ставал за топлинна обработка, пък аз готвя все пак с него, правя и хляб с него. Сега съм взела олио от гроздови семки, макар че цената му е доста висока... Съществува ли изобщо някаква добра мазнина?

Докторе, вие сте против детските кухни, ама на мен така ми се иска да мога да разчитам поне от време на време на някой друг да го измисли и сготви. Така де и майките сме хора. Между другото в Бг вече има частни кухни, които предлагат голямо разнообразие, а смятам и качество. Нямам лични наблюдения, но така споделят...

Иначе аз съм твърдо убедена, че вкуса за цял живот се гради в първите години,аз даже си мислих за 2-3. Затова аз така налитам на сладкото, като наркотик ми е, не мога да се въздържам. И затова синът ми все още не е вкусвал захар, а солта е в минимални количества (от хляба), манджи не соля. Казала съм, че докато зависи от мен ще го храня така, като започне да си изкарва парите сам да яде каквото иска.  :wink:
*
« Отговор #303 -: Януари 26, 2013, 13:16:49 pm »
по-скоро като започне да може да говори така, че целият магазин да го чува  :wink:.
половината свят готви със зехтин, кое те притеснява? другият вариант готви в тефлонови и слагай мазнината накрая, но пък тогава ще почнем да си говорим за това колко тефлона е токсичен и пак няма оправия
*
« Отговор #304 -: Януари 26, 2013, 13:34:00 pm »
Щом те притеснява мазнината, съответно и тефлона, си купи уред за готвене на пара и си решаваш проблемите.
Аз лично не съм фен на крайностите.
*
« Отговор #305 -: Януари 26, 2013, 13:53:58 pm »
мецани, точно това имах предвид, че винаги има нещо, което някой ще каже, че е токсично.  иначе, аз освен задушени зеленчуци (ама там пак се слага малко мазнина във водата) готвенето на пара не ми е мерак.
*
« Отговор #306 -: Януари 26, 2013, 13:56:51 pm »
Елена, постът ми бе насочен към orchidblossom  :)
« Отговор #307 -: Януари 26, 2013, 17:10:43 pm »
Имам въпрос към доктор Бърди:
Докторе от две седмици сме в Тайланд с бебето,преди два дни започна да кашля,заведохме я на преглед,не се установи нещо сериозно,чисти гърди,няма температура,не е зачервено гърлото,контактна е,спи нормално вечер.Изписаха и сироп Амброцин 3 пъти по 2 мл.Даваме го втори ден ,само че имам чувство че от него кашлицата се усилва,гърлото я дразни и има храчки,които не може да извади,от което нервничи и не иска да се храни.Мисля си дали да спра сиропа?Колко време е нормално да продължи тази кашлица да чакам да мине или да я водя пак на лекар?От днес има и разстройство,не е съвсем воднисто но се изака 3 пъти за днес(обикновено е само веднъж дневно)Новата храна е банан ,въвеждам го от 3 дни по съвсем малко.Дали е възможно моето хранене да разстрои нейното стомахче,откак сме тук ям скариди всеки ден,като невидяла :oops:Също така доста чесън и люто,слагат го на всичко.Да мина ли на диета?Да спра ли твърдата храна на Жаклин и да я оставя само на кърма?Нямаме заместено хранене давам по 60 гр зеленчуково пюре на обяд,след което кърмя.Кашата от елда я изхвърлих след последния Ви пост.Предварително благодаря!
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
« Отговор #308 -: Януари 26, 2013, 17:43:54 pm »
orchidblossom ако само измислянето на менюто ти е проблем, намери сайт на някоя частна кухня и им ползвай менюто, някой публикуват.
*
« Отговор #309 -: Януари 27, 2013, 21:08:25 pm »
теди, знам, че не ме питаш мен, но може би да поспреш със скаридите (сори, знам, че сигурно са божествени) но е възможно от тях да не й понася. пиша го само защото казваш, че ядеш доста повече от обикновено. ако това продължи аз така бих направила. дано се оправите бързо.
*
« Отговор #310 -: Януари 28, 2013, 10:03:00 am »
Теди, хрема има ли малката? Понякога, когато бебето е с хрема или запушено носле, му е трудно да диша и затова отказва ядене от шише или кърмене.
« Отговор #311 -: Януари 28, 2013, 12:42:56 pm »
Мими,няма хрема.Явно цялата тази стачка е от зъбките,днес сме много по добре ,суче,е,не толкова колкото преди ,но в сравнение с вчера е направо лакома:)
Жалко,че доктора го няма,за да ми даде съвет за тази кашлица.Аз сиропа го спрях и кашлицата чуствително намаля,дано не съм направила грешка...След няколко дни сме на контрола и ще видим какво се случва.Малката сега е по спокойна няма храчки,които да я давят.Сега спи и събира сили за довечера,за да довърши старата си майка:))Само да е здрава,аз не съм важна.Нямам право ад се оплаквам за 6 месеца една нощ без сън,не съм за жалене:))
П.С. досега бях убедена,че храненето ми не се отразява на кърмата,да ама не.С тия скариди по половин кило на ден,разстроих стомаха на бебето.Спрях ги и пръцкането и дрискането също спряха.
АКО ИМАШ ЛЮБОВ,НЕ СЕ НУЖДАЕШ ОТ НИЩО ДРУГО.АКО ЛИ НЯМАШ,НЕ Е ОТ ОСОБЕНО ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ДРУГО ИМАШ.
*
« Отговор #312 -: Януари 28, 2013, 22:58:09 pm »
теди, понякога е и съвпадение, но се радвам, че малката е по-добре
« Отговор #313 -: Януари 28, 2013, 23:29:28 pm »
Здравейте на всички. Моят въпрос е следният: кои зеленчуци не се препоръчват до навършване на годинка?? Синът ми е на 8.5 месеца, и според неговият педиатър не се дават: червено цвекло, спанак, зелен боб , краставица и др. и понеже ние не консумираме месо,същото липсва и в диетата на бебчо,с което е на ясно и докторат. Все още кърмя и съм захранила с плодове и зеленчуци, мислейки желязото вместо от месо да се набавя от горепосочените зеленчуци, а не да добавям изкуствено желязо, както ме посъветва педиатърът.Та вярно ли е това за цвеклото и спанакът??
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #314 -: Януари 28, 2013, 23:50:06 pm »
Здравей, rosidanailova, аз със спанак съм захранила Кристиан на 8м 12дни. Записките ми показват, че много й е харесало, без никакви проблеми. В последствие също много и допадна спанака. Само не знам сега какъв спанак има. Скоро у дома купувахме, сготвихме го постен, без месо, страшно вкусен и след това почти всички ни боляха стомасите. Предполагаме, че беше от спанака. И всъщност не ни се случва за пръв път след консумиране на спанак. А аз лично съм с много здрав стомах. С една дума, май не ти препоръчвам пресен, но ако има бурканче - дай. Забравила съм дали има чист спанак. Или може би има с картоф.

Малка добавка - пюрето, с което съм захранила е на Сънвал - спанак с картофи. Ако все още се предлагат на пазара, се водеха био? Нещо такова.  
« Последна редакция: Януари 29, 2013, 00:01:15 am от Nina »
*
« Отговор #315 -: Януари 29, 2013, 01:58:27 am »
роси, всъщност официални препоръки няма (тоест на сзо, на педиатрични асоциации) освен изключително кърмене (ам) до 6 месеца. аз съм я захранвала по съвсем различен начин - захранване, водено от бебето и специално цвекло, мисля беше преди годинката когато опита.

предполагам знаеш, но е добре да даваш храни, съдържащи вит С, за да може да абсорбира желязото от храната си. иначе даваното като добавка не съм видяла да се практикува, освен ако няма установена анемия, поради това, че хранело "лоши" бактерии в червата.
ето малко повече инфо и списък с храни, богати на желязо. освен това, ако при теб нивата на желязо са ок, това също много помага, щом продължаваш да кърмиш

http://kellymom.com/nutrition/vitamins/iron/
*
« Отговор #316 -: Януари 29, 2013, 08:49:35 am »
Здравейте на всички. Моят въпрос е следният: кои зеленчуци не се препоръчват до навършване на годинка?? Синът ми е на 8.5 месеца, и според неговият педиатър не се дават: червено цвекло, спанак, зелен боб , краставица и др. и понеже ние не консумираме месо,същото липсва и в диетата на бебчо,с което е на ясно и докторат. Все още кърмя и съм захранила с плодове и зеленчуци, мислейки желязото вместо от месо да се набавя от горепосочените зеленчуци, а не да добавям изкуствено желязо, както ме посъветва педиатърът.Та вярно ли е това за цвеклото и спанакът??
А жълтък ще даваш ли(в смисъл вие не ядете само месо или всички продукти с животински произход)? Той много се препоръчва за желязо.
*
« Отговор #317 -: Януари 29, 2013, 12:11:33 pm »
теди, след като толкова бързо й е минало не ще да е било от скаридите - защото, за да се "изчисти" твоят организъм от тях му трябват 10-14 дни. така че ако много ти се хапват, пробвай да хапнеш отново, да видиш дали ще реагира. (може да не й харесва вкуса на кърмата, но не е реакция на непоносимост). най-вероятно е било вирусче и дано с това да са се свършили изненадите.
« Отговор #318 -: Януари 29, 2013, 16:52:03 pm »
Искам само да помоля, когато се дава линк с ориентировъчна информация, и при условие, че в самия линк се пише, че най-добро решение взема лекуващия лекар, това да се упоменава също и в поста, за не-чуждоезично говорящите потребители на форума.

rosidanailova - при условие, че вашия педиатър е запознат с факта, че бебето е веган/вегетарианец, то е редно той да състави схема на захранване на бебето.

Лично мнение - не смятам, че е редно едно бебе да бъде лишавано от необходимите за изграждането на организма му вещества. Но ти си знаеш.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
« Отговор #319 -: Януари 29, 2013, 16:57:36 pm »
В допълнение на Рали само ще кажа, че не е добре детския организъм да се лишава от животински продукти. Това е организъм,който се развива с огромни темпове и му трябва балансирано хранене.  Не налагайте своят начин на живот на едно бебе, защото то няма избор. Когато поотрасне и види алтернативата на хранене с жив. продукти и му хареса да е вегетарианец/веган - ок, това ще е негов избор. Но сега е бебе и за мен е рисковано да си играете така със здравето му.

Решението си е ваше, при всички случаи. Но консултирайте с лекар режима да бебето.
[/url][/url]