"Фамотидин"? Х2 блокера Фамотидин? на деца?
Никога не ми се е налагало да го давам. Имам собствена схема с "примперан", която работи много добре ОБЩО с около 3-4 дози "Примперан".
От друга страна, контрола на храните при деца е ключов за ограничаване на рефлукса. Напр.- колкото и да се борите с рефлукса, рефлукса няма да се повлияе, ако не спрете киселото мляко изцяло. Важи и за други храни.
Това ми напомня една стара история преди години,когато на една майка в УК и бяха толкова объркали бебето, че бедните родители бяха напълно загубили вяра.
С АР АМ, и малко усилия, всичко се оправи за няколко седмици.
Тази тема е голяма... .
"Метоклопрамид-а" е чудесно лекарство. Стига да знаеш как да го дозираш и КОГА и КОЛКО да го даваш.
1 доза Метоклопрамид спира повръщанията при обикновени гастрентерити "от раз".
Така че- не обръщам внимание на това, което пишат за метоклопрамид-а- тези неща важат при предозиране и ВЕНОЗНО приложение. Англо-Америкосите, така или иначе, замениха безобидния и крайно ефективен Метоклопрамид с "тежки" схеми с Мотилиум, Х2 блокери и други подобни, които по принцип на бебета не е желателно да се дават. Вече е световна мода да се дават протонни инхибитори и Х2 блокери на бебета без ИЗОБЩО да има нужда от това. Апропо, много Педиатри изобщо не знаят как се лекува рефлукс с КОНВЕНЦИОНАЛНИ методи. Които са много, много по ефективни.
Майсторството в ежедневната ни работа е да се справяш "елегантно", елегантно заобикаляйки острите ъгли и склонността към "хипертерапии". Както и да избягваш лекарства като "Сингюлер"... .
Както и да не правиш изследвания за коклюш на прясно ваксинирано дете- риска да има коклюш на прясно ваксинирано дете е под 1%. От друга страна, като се страхуваш да дадеш орален КС ( или инхалаторен), и затова нямаш овладяване на симптомите, това не е повод да правиш неща, от които явно няма смисъл.
От началото на приложението на АР млека, до пълното излекуване на рефлукса са нужни около 1/2-1 месец.