Само да уточня нещо по предходната тема. Дани може и се забавлява и сам, особено на тази възраст - все повече. Просто пред всяка играчка, или игра предпочита "жива компания" - без значение дали на дете, или на възрастен човек. Общителен е, харесва хора и комуникацията с тях още от съвсем малък, това си е нещо вродено при него, не съм го "изграждала" аз по някакъв начин да кажете. И ние не разполагаме с роднини, които да помагат в отглеждането, освен майка ми, но тя много работи и физически не е възможно да ме отменя често. Иначе никога не е имало проблем да го оставя с нея, бавачката му, изобщо с някого когото все пак познава и да изляза да кажем. Просто ми казва "чао мамо" /вече/, не да писне след мен и от сорта.
Т.е. поне моето дете не в някаква степен "зависимо" лично от мен и моето присъствие, въпреки че "мама си е мама" много ясно
Просто нуждата при него е от постоянна комуникация с хора, не с някого конкретно. И след като в 97% от времето е с мен - на тази му нужда трябва да откликвам аз. Няма кой друг просто. Приятно е да си общуваме, да се гушкаме, да играем, да пеем, да танцуваме, да си говорим... Разбира се, че е приятно. При него обаче - не идва момент на "насищане" никога, което именно ме затруднява в ежедневието ни.
Откровено казано, нищо друго не искам да постигна в битов план, освен да го сложа вечер да спи и след като съм го сложила да си знам, че имам едни поне 2-3 часа в които той ще спи, а аз ще върша каквото там имам за вършене. Ама не, не става!!! Може да ви звучи смешно и нелепо дори, но ето сега ми дойде МЦ и дори една превръзка не мога да сменя "без публика", да не говорим да се измия, а трябва да се прибърсвам с мокри кърпи и да помоля майка ми след работа да мине, да постои с него половин час, докато успея да се изкъпя сама. И за всякакви други битови ситуации - аналогична е картинката. Та нали...много се радвам, че имаме силна връзка с него, обаче да не можеш да се погрижиш за личната си хигиена дори, защото "то детето държи да ти свети" е меко казано неприятно. Или друга ситуация - да си поканя гости в къщи вечерно и като дойде време за лягане какво правим? "Драги гости, ние отиваме в спалнята, вие тука си яжте и пийте и като приключите си тръгнете тихичко".
Понеже - няма опция да го приспя, да се върна при гостите и той да си спи в спалнята, ако не съм при него. Максимум след 30-40 мин. е станал и се е върнал в хола, понеже има нужда да спи с майка си /или с някого изобщо/и това е. И това, което споделям не са единични случаи, това са ВСИЧКИ случаи при Дани. Колкото и да са важни нуждите на детето ми и да им откликвам, уверявам ви, че просто в един момент на човек "му избиват всички бушони" при такова житие-битие.
Всички ние сме възрастни хора все пак и нормално - имаме свои нужди и интереси, които бива поне частично да задоволяваме, за да продължим да функционираме нормално. И това е съвсем в реда на нещата, не някакво "родителско извращение" я.
И понеже добре знам за какво говоря и какви са последствията върху моята психика и функциониране, след като се поставих в ситуация само нуждите на Дани да са важни, защото "то така било нормално"... Откровено не съветвам никого да прави като мен. Напротив. Съветвам всеки, които има някаква възможност за това - да си осигурява време за себе си, почивка, развлечения и в този ред, без грам гузна съвест, че така си пренебрегвал детето и не му откликвал на нуждите. Няма такова нещо. Точно напротив, като "презаредите батериите" сте по-добри и адекватни родители всъщност. Пак от опит го казвам.