0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Помагаме си взаимно: Бебета от 0 до 12 месеца. Част VIII
« Отговор #280 -: Януари 20, 2013, 09:07:03 am »
Елма какъв е проблема с площта? Аз реших, щом го хвалите толкова, да купя за бузките.
*

elma

• 1289
  • Само преживяното е истински разбрано
« Отговор #281 -: Януари 20, 2013, 09:14:10 am »
Ами трябва почти цялата глава да мажа, после стои като мокро (крема се намазва и престоява ден или деновощие преди измиване). А и си има един специфичен мирис, не знам като намажа толкова крем дали няма да го дразни.
« Последна редакция: Януари 20, 2013, 09:16:17 am от elma »
« Отговор #282 -: Януари 20, 2013, 12:07:29 pm »
Здравейте, включвам се с няколко въпроса относно храненето на бебето в края на третото тримесечие до 1 г.

Следвала съм препоръките на д-р Бърди за захранването и с второто дете успях да се мотивирам пред педиатъра ни, че няма да давам нищо преди навършване на 5м. и половина.

Сега вече сме във времето на "попарите" - знам, че д-р Бърди не ги препоръчва, ако не се лъжа до края на първата година.
Режимът ни на хранене на 8 м.  все още е пет хранения на ден през три часа и половина по около 170 гр. - на обяд давам пюре, а след обяд - редувам плодове, мляко, каша. Кога всъщност е нужно да се откажем от второто мляко за деня и дадем нещо като "закуска" от типа на кус-кус, макарони със сирене и подобни?

Д-р Бърди, всъщност Вие споделяте ли мнението, че до края на първата година във всяко хранене трябва да има й мляко - т.е зеленучково пюре, без мляко не е пълноценно или пък само плодове за следобедно хранене?

И още нещо, чела съм че не одобрявате даването на овесени ядки на малки деца. Това отнася ли се и за овесена каша, защото битува мнение, че при въвеждане на глутен, тя трябва да е първи продукт като съдържаща най-малко глутен.

И един въпрос за ВОДАТА - Моето бебе пие вода само след млякото, колкото да отмие устичка. И все пак от каква възраст е хубаво да започне прием на вода в малко по-големи количества - забелязвам, че не я харесва никак.

Знам, че отделяте твърде много от личното си време, за да консултирате майките по по-сериозни въпроси, затова аз се обръщам и към другите потребители на форума за евентуални коментари. Благодаря
« Последна редакция: Януари 20, 2013, 12:09:15 pm от blueeyes »
*
« Отговор #283 -: Януари 20, 2013, 12:54:04 pm »
Blueeyes, има цял подфорум за храненето. Може би е по-добре там да попиташ:
http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=27.0
Елма, не мисля, че площта трябва да те притеснява. Както вече писах, аз все още им мажа целите лица с този крем след баня. Ако не искаш да спи с крема, мажи я няколко часа преди баня, пак ще има ефект.
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
« Отговор #284 -: Януари 20, 2013, 13:41:00 pm »
Здравейте, включвам се с няколко въпроса относно храненето на бебето в края на третото тримесечие до 1 г.

Следвала съм препоръките на д-р Бърди за захранването и с второто дете успях да се мотивирам пред педиатъра ни, че няма да давам нищо преди навършване на 5м. и половина.

Сега вече сме във времето на "попарите" - знам, че д-р Бърди не ги препоръчва, ако не се лъжа до края на първата година.
Режимът ни на хранене на 8 м.  все още е пет хранения на ден през три часа и половина по около 170 гр. - на обяд давам пюре, а след обяд - редувам плодове, мляко, каша. Кога всъщност е нужно да се откажем от второто мляко за деня и дадем нещо като "закуска" от типа на кус-кус, макарони със сирене и подобни?

Д-р Бърди, всъщност Вие споделяте ли мнението, че до края на първата година във всяко хранене трябва да има й мляко - т.е зеленучково пюре, без мляко не е пълноценно или пък само плодове за следобедно хранене?

И още нещо, чела съм че не одобрявате даването на овесени ядки на малки деца. Това отнася ли се и за овесена каша, защото битува мнение, че при въвеждане на глутен, тя трябва да е първи продукт като съдържаща най-малко глутен.

И един въпрос за ВОДАТА - Моето бебе пие вода само след млякото, колкото да отмие устичка. И все пак от каква възраст е хубаво да започне прием на вода в малко по-големи количества - забелязвам, че не я харесва никак.

Знам, че отделяте твърде много от личното си време, за да консултирате майките по по-сериозни въпроси, затова аз се обръщам и към другите потребители на форума за евентуални коментари. Благодаря

Моите практики:

* не давам глутен преди навършване на 11 м възраст. Има спорни мнения тук, но аз стриктно спазвам правилото да не давам глутен преди тази възраст. Когато детето навърши 11 м въвеждам първо фиде в малки количества, през 3 дена, след което малки сухарчета от черен хляб и чак една семица преди 12м възраст- хляб. Логиката на това е че, фидето и сухарите са изложен на висока т-ра глутен, което е различно от печения хляб.

*разпределението на храните

АМ сутрин
хранене в 12-13-14
лека следобедна закуска -плодове предимно, шейк с АМ и плодове... има много варианти.
последно АМ преди лягане.

До 13-14 м избягвам да препоръчвам "вечери" в 19-20 и по всякакъв начин насърчавам да не дават кисело мляко поне  4-5 часа преди лягане. Няма нужда от "междинни" закуски в 10 часа сутрин, освен ако детето не е гладно. Или не е време за ходене на ДГ или училище.

Няма задължение във всяко хранене да има мляко- това са остатъци от Руски предразсъдъци.

НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ДАВАТЕ ВОДА на детето. Нито да го карате да я пие,ако не му харесва. НЯМА да се "обезводни", ако не е болно от нещо.
« Последна редакция: Януари 20, 2013, 13:57:10 pm от Birdie »
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
« Отговор #285 -: Януари 20, 2013, 13:49:34 pm »
Докторе, защо не препоръчвате киселото мляко вечер? Заради зъбките или нещо за стомахчето не е добре?

*

Birdie

• 11040
« Отговор #286 -: Януари 20, 2013, 13:59:39 pm »
Защото в болшинството деца провокира удължен престой на стомашното съдържимо, нощни рефлукси с лош сън ( "зъбки"   :)   )и сутрешен дъх от устата. Както и плеяда симптоми- като се почне от невъобразимо мрънкане през деня и се стигне до лош апетит ( поради тежки рефлукси и желязо-недоимъчна анемия от това).
Както с всяка храна и с киселото мляко не бива да се прекалява. Някои деца не го понясят изобщо. За други- няма проблем. Индивидуално е.

Киселото мляко е начело в списъка на храни удължаващи неимоверно много изпразването на стомаха.
Повечето от децата правят тежки рефлукси от кисело мляко, чиито симптоми ( на рефлуксите) варират от нощно неспокойствие до рецидивиращи ангини.
« Последна редакция: Януари 20, 2013, 14:01:41 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #287 -: Януари 20, 2013, 14:24:16 pm »
Д-р Бърди, благодаря за споделеното за киселото мляко. Аз съм чела, че вие препоръчвате по-късното му въвеждане в менюто на детето, но това да не се пие вечер е нещо ново за мен.

От известно време бабите ми обясняват как след годинката, да заменя АМ с кисело мляко.
Вече имам сериозен аргумент, с които да им обясня, че няма да го направя.
И без това още не е израснала рефлукса напълно и от време на време си повръща млякото и по-редките храни. Рядко давам кисело мляко, основно сутрин и често след това отново повръща по-малко, вече знам защо :)
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*

Birdie

• 11040
« Отговор #288 -: Януари 20, 2013, 15:21:41 pm »
По МОИ ЛИЧНИ наблюдения, даването на хляб преди 11-12 м възраст е причини ( поне една от всичките) за безкрайните алергични състояния, "трети сливици", астматични бронхити, екземи, трудни за лечение, и подобно. Същото важи и за овес, овесени ядки, ЕЛДА, ядки, царевица и "кремчета" с царевица. За тази последната група възраст над 2 годинки ми се струва подходяща... макар че ядките са потенциален проблем до 6-7-8 г възраст.

Пак по МОЕ ЛИЧНО мнение, за никакви "попари" преди навършени 13-14 месеца и РЕЧ не може да става.
Отделно че попарите са много калорични и неподходящи като РЕДОВНО давана храна.

Приучете децата да ядат ЕСТЕСТВЕНА храна, натурални храни, приготвена вкусно, но ПРОСТО, без излишества от подправки и растителна мазнина. Вижте "линията" на японците... и как си готвят храните.
Приучете децата от 13-14 месец да ядат ориз във всичките му форми. Не слагайте или предлагайте много хляб и ИЗОБЩО не хляб в ръка, всеки час, за "закуска".

Може да сложите 1 лъжичка зехтин, но 3 супени лъжици- не. Стремете се да готвите с висококачествени мазнини- зехтин, царевично, слънчогледово, но КАЧЕСТВЕНО рафинирани. Избягвайте Бг "олио" като убийствен за здравето и стомаха на нормален човек "продукт"- щом се научат да рафинират правилно олио, тогава да заповядат. Купете една бутилка рафинирано слънчогледово от добър производител - "Минерва", например- и сравнете. Ще се изненадате, че това, което продават в Бг е боклук... .

Приучете децата от 6 месец да СВИКНАТ с неутралния вкус на вкусно приготвени зеленчуци. Спрете да се оправдавате с "нитрати" и подобни- вече в Бг има невероятно ( невиждано в Гърция даже) разнообразие. Колкото повече се трудите в кухнята за дечицата, толкова повече ще се радвате на добрата им линия, ПРАВИЛНИТЕ им вкусови предпочитания и стабилни хранителни навици!!

Не давайте след 8-9 месеца повече от 4 хранения дневно. Не давайте нищо МЕЖДУ храненията. Приучете на това децата от 5-6 месечна възраст!!! Скрийте всичко хранително в кухнята така че децата да не виждат и искат. Нахранвайте децата преди да излезете и не ги вземайте със себе си, ако ще посещавате разни места с риск децата там да поискат храни.

Не създавайте около храненето на децата атмосфера на паника, пълна с Руски глупости от минали век.
Децата понякога са много трудни с храната, но по мое лично наблюдение трябва ЖЕСТОКО да работите в кухнята първите 12 месеца за да имате успех.

НЕ принуждавайте децата да ядат насила.
Когато станат големички, хранете винаги на масичка, удобна за детето, така че, КРАКАТА на детето да опират стабилно на земята, а да не се реят свободно във въздуха. Това за големи деца ( над 16-7 месеца)  е от ключово значение.

Липсата на СЪН в достатъчност, е една от главните причини за повишен апетит. Имайте пред вид.

Не давайте Бг гадост, наречена- "солети"!!

До около 15-16 м възраст избягвайте "тежко" сладки храни като- шоколади, баклава, кадаифи и подобни.
Може да дадете домашен кекс, бисквитки ( но не с "два тона" шоколад гарнирани), домашен кекс с ябълки, печени ябълки. Децата са силно зависими към КРАЙНИ вкусове, и много лесно тотално се залепват за силно сладко, солено, подправки с необичаен вкус и т.н. След което да се храни с неутрална храна е почти невъзможно.

Всички грехове около храненето стават в първите 12месеца. После да се поправи нещо е много трудно.
Всички хранителни навици, придобити до 12м възраст, остават до живот.

Лошите "практики" до 12м възраст, са причина за ред разстройства като:

* психотична булимия, толкова характерна днес.
* липса на нормално чувство за глад и ритъм на хранене.
* склонност към хранене по всяко време, всяка минута.
* ЧЕСТИТЕ и малки хранения не са добро нещо, противно на ВСИЧКО, което се говори.
* склонност да се слагат лесно "килца" поради наднормено тегло в детска възраст.
* крайна привързаност към сладко.
* неправилно функциониращи стомаси, с плеада проблеми в късната възраст, имат корените си във възрастта до 12 м възраст.
* не давайте нито студено, нито горещо като храни- нормална т-ра. Това е от огромно значение, и особено даването на силно студени храни на малки деца води до редица стомашни проблеми в ЦЯЛАТА детска възраст- по мои лични наблюдения има връзка със сутрешно гадене, лесно предизвикване на колики и стомашни крампи от всяка по "необичайна" храна, липса, или прекален апетит.

За Бг актуалните "грехове" са

- употребата на убийствения продукт- " Бг слънчогледово олио". Не олиото е проблем- а неспособността на Бг "производители" да закупят линия от Германия и да го правят качествено рафинирано.
- крайната злоупотреба в Бг с мазнини от всякакъв вид и род- сланини, растителни мазнини, краве масло, и крайно малкото внимание, което се обръща на плодове и зеленчуци, ориз, разнообразни видове меса.
- склонност към тежки кухни с много масло, пържене.
- широката употреба на кисело мляко. Това е храна както всяка останала, но много хора НЕ ГО ПОНАСЯТ. Киселото мляко има специфично поведение в стомаха и на много хора това просто не понася- от там и рефлуксите ( макар и заболяването да има широка етиология).
-едва ли има друга нация в Европа,която толкова да злоупотребява с хляб, както Бг-ката. Корените на това са мизерните 45 години, които "другарчетата" ни предложиха. Когато хлябът замести всичко останало липсващо като храни. В реалност, до 1989 храните в Бг като избор, бяха толкова ограничено монотонни, че дори и мазетата, пълни със зимнина, НИЩО не можеха да предложат в повече, освен чувство за типична, скотска, комунистическа мизерия. Не че и днес няма такава, в други "цветове"... . Помислете само- южна съседка на Бг лови и продава риба да нахрани цяла Европа. Къде в Бг до 1989 сте виждали октопод, каламари, разни егейски риби, бакалярос и т.н. ? Никъде. Освен във Варна скумрия и цаца. И из тъжно мизерните "соц супермаркети" на разни мозаечни "плотове" рибка умряла преди 1-2 седмици. Гърция е 2 или 3 световен производител на зехтин и маслини- къде в Бг сте виждали маслини и зехтин до 1989 като редовно снабдяване? никъде. Щеше да падне "строя" на "другарчетата"... ако имаше риба, маслини и зехтин. И кафе, апропо, и чай. Ох, дано днес, в по-добри условия, се научим да се храним правилно в България... .

Не вземайте храни от "детски кухни", както това ( тези кухни)  се подразбира/т в КЛАСИЧЕСКИЯ им "соц смисъл". Това е унизително за всяко човешко същество.
« Последна редакция: Януари 20, 2013, 17:57:39 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #289 -: Януари 20, 2013, 16:00:00 pm »
Д-р Бърди, от доста време се опитвам да заменя слънчогледовото олио със зехтин, но на съпруга ми зехтинът никак не му харесва. Предлагате слънчогледовото олио "Минерва", а друго което да е качествено има ли? "Сан Лазаро" и "Долива"(мисля, че беше) ползвахме като зехтин, но не ги понася... На Вас кой Ви харесва?
*

Birdie

• 11040
« Отговор #290 -: Януари 20, 2013, 16:02:57 pm »
О... това е въпрос на предпочитание и "обучение". Едва ли сега ще му хареса.... като възрастен.

Може да опитате "Минерва", зехтин от Крит, Каламата. Вземете лек, светъл, те са с по лек, "захарен вкус".
Тъмните зехтини са малко леко горчиви... .
Sir Alec Guinness
« Отговор #291 -: Януари 20, 2013, 16:09:37 pm »
Благодаря Ви, доктор Бърди! Ще пробвам първо както казвате със зехтина "Минерва" и ако не го иска - ще взема слънчогледовото олио "Минерва". Все пак по-нататък ще захранвам и бебо, а то има проблем със сърчицето и трябва да внимавам с мазнините. Благодаря Ви за бързия отговор  :D
*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
« Отговор #292 -: Януари 20, 2013, 17:43:39 pm »
Изчетох с огромен интерес всичко. Може да се каже, че спазваме всичко с изключение на  въвеждането на глутена и че имаме 5, а не 4 хранения. Та въпросът ми е свързан с млечните хранения (2 на брой). Доскоро си бяха и двете АМ, а сега следобедното замених с кисело мляко. Докога да давам АМ и с какво да го заменя като го спрем - с кисело или прясно мляко? Мислех с кисело, но щом не е добре да се дава преди сън... Откога се дава прясно мляко за пиене? Преди седмица го въведох с приготвянето на грис.
Още се питам - може ли в домашно приготвени пюрета да слагам вече зелен боб, грах?
И 1 въпрос несвързан с храненето. Наблюдавам, че детето стои непрекъснато сякаш е захапало с горните зъбки долната устничка(но всъщност не е) и сякаш има разминаване между двете челюсти, но не мога да преценя. Нормално ли е или не? Смятам да посетим другата седмица зъболекар, но дотогава ми се иска да чуя мнения по въпроса.

П.П. Живях 5 години на Крит - Минерва е страхотен зехтин наистина, няма да сбъркате :wink:.
« Последна редакция: Януари 20, 2013, 17:46:13 pm от gergana :-) »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #293 -: Януари 20, 2013, 17:52:28 pm »
Оставете двете АМ. Махнете киселото следобяд. Поне така до 13-14 м възраст.
След 12м възраст, и ако няма нещо специално, може да смените АМ с НОРМАЛНО ПРЯСНО мляко. Нищо специално- просто обикновено прясно мляко. НЕ давайте повече от 300-400-500 мл прясно мляко дневно. Не е нужно и "реже" апетита на децата, особено давано по обяд или след обяд.

Грис- след 14-15 месец, до 2 пъти седмично.

Зелен боб аз въвеждам на около 11-12 месец.
Нормалне боб- от 6.5-7 месец. Но тук като пюре, без люспите.
Въведете грах, моркови, артишок, червено цвекло.

Нормално е. За тази възраст.

Олиото от добри производители ( слънчогледовото) е сламено-жълто, леко на вкус, почти без мирис. По-важното е че, стомаха Ви не "протестира". Още помня малките, квадратни милинки, с кора отдолу и захар отгоре, които щом ги натиснеш- тече олио от тях. Особено като постоят малко. Това ни убива като нация- тази мазнина, баниците, сланините, наднорменото тегло... ОГРОМЕН проблем. Не че ядем много- ядем неправилно.
« Последна редакция: Януари 20, 2013, 18:03:44 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
*

gergana :-)

• 1357
  • Сърцето има доводи, които разумът нe познава!
« Отговор #294 -: Януари 20, 2013, 18:00:33 pm »
Благодаря, докторе!
*
« Отговор #295 -: Януари 20, 2013, 19:03:57 pm »
само да добавя, прясното мляко трябва да е пълномаслено, тъкмо защото засища, а на тях са им нужни мастите.
*
« Отговор #296 -: Януари 20, 2013, 19:04:17 pm »
може да смените АМ с НОРМАЛНО ПРЯСНО мляко. Нищо специално- просто обикновено прясно мляко. НЕ давайте повече от 300-400-500 мл прясно мляко дневно. Не е нужно и "реже" апетита на децата, особено давано по обяд или след обяд.

Възможно ли е приема на домашно прясно мляко на деца на 13-14 месеца.
Може би при нас само на едното, другото продължава с антирефлуксно вечер
« Отговор #297 -: Януари 20, 2013, 21:05:38 pm »
Добър вечер, докторе!
Въпроса ,който ще Ви задам отправих и в една друга тема тук във форума, но все пак реших да попитам и специалист  :D :
Бебето ми е на 23 дни, изключително на кърмене е, не предлагам като добавка вода, сокчета и т.н. Към момента наддава чудесно на тегло, даже сме леко закръглени   :D Кърмим се 7-9 пъти в денонощие, на поискване и въпреки това тя си изгради режим на хранене през около 2,5-3 часа. През деня имам кърма, малката ме изсуква почти изцяло, нахранва се добре, спинка около 2,5-3,5 часа между храненията и така до следващия "зов" за мляко  :)  
Не всеки път успявам да изцедя голямо количество след всяко кърмене, дори има моменти, в които едва "събирам" около 20 мл. от двете гърди. Въпреки това, за 1 ден събирам и замразявам около 120 мл. кърма.
От 3-4 дни обаче забелязвам, че вечер, след кърмене от двете гърди, бебка сякаш остава гладна. Нервна е, върти главичка и отваря широко уста - струва ми се типично поведение за гладно, недонахранено бебе. Пробвам да изцедя, но както се казва гърдите ми не пускат дори и капка кърма. Малката се успокоява, запсива и след 1 час следва рев за ядене. А кърма почти нямам, гърдите ми са меки и "празни". Принуждавам се да извадя запасите от фризера и да я нахраня. Изпива около 100 мл. и заспива дълбоко. И най-странното е, че това се получава точно в часовете между 19:30 и 23:00. През деня никога не сме имали такива проблеми - да плаче, че не й стига млякото. За храненето около 00:30 часа и последващото нощно хранене няма никакъв проблем - гърдите ми вече са пълни с кърма, малката хапва доволно, няма рев, че е гладна и си заспива.
Преди 2 вечери реших да пробвам следната схема - накърмих я около 19:30 часа, отново като че ли остана гладна. В 20:30 се събуди с рев. Вече бях подготвила и размразила кърмата - общо 150 мл., изпи 40 мл. и заспа дъблоко. В 23:30 часа се събуди, изпи остатъка от 110 мл. и отново заспа. Вече доволно нахранена спинка до 04:00 часа.
Тъй като последното кърмене беше в 19:30 часа, след топъл душ се изцедих около 23:30 часа. Гърдите си усещах все така меки и празни. За 4 часа пауза, двете гърди пуснаха общо количество 65 мл.  
Ми как да не остава гладно детето, като майка й едва пуска мляко  :(  
За нощното кърмене гърдите ми вече бяха твърди като камък, пълни с мляко, бебка си хапна стабилно и спинка до 08:00 часа. Вече се появиха и коликите, за които давам "Инфакол". Освен това има доста газове, напъва се и пръцка често. Изпражненията са нормални, жълтеникави, редки (почти воднисти). Изхожда се почти след всяко хранене, без слуз. Доколкото съм чела Ваши мнения, за тези газове препоръчвате преди кърмене изцеждане на около 10 мл. от всяка гърда, както и лек масаж на гърдите. При липсата на обилно количество кърма във вечерните часове, изцеждане на тези 10 мл. "предно мляко" направо обричат бебето ми на сигурен глад  :D

Извинявам се за дългия пост...просто съм в чуденка   - защо вечер, в рамките на 4-5 часа нямам кърма?
Пия много течности, сигурно стигам до 3 литра на ден, правя топли компреси. Старая се да се храни максимално здравословно - без овесени ядки, без всякакви други ядки, без пържено, мазно, ограничавам прясното мляко...уж всичко по книгите, дето се вика, и въпреки това...
Още веднъж извинете, че стана дълго!
С пожелание за спокойна вечер!
« Последна редакция: Януари 20, 2013, 21:17:48 pm от Marmoranka »
*

Birdie

• 11040
« Отговор #298 -: Януари 20, 2013, 21:16:30 pm »
Няма шанс да изцеждате преди всяко хранене при това положение.
Не мисля че са "колики"- просто в някои часове не и стига кърмата.
Но всичко правите правилно- няма друг начин освен да изпразвате добре гърдите ( както го правите) и да поизчакате с времето ще се види как отиват нещата.

Няма алтернатива на някои хранения с биберон ( кърма в тях!). Когато имате- изваждайте и запасявайте. Храненето с биберон е нежелателно по принцип, но тук друго, по-добро, решение няма.
НЕ скъсявайте интервалите на хранене- това може да е причина за преяждане, неспокойствие, колики, но няма да реши въпроса с кърмата.

Не давайте лекарства на детето.
Поизчакайте търпеливо без паники.
« Последна редакция: Януари 20, 2013, 21:20:17 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
« Отговор #299 -: Януари 20, 2013, 21:22:26 pm »
Много благодаря за бързия отговор, докторе!
Знам си аз, че "търпение му е майката"  :D
Спокойна вечер!