Тъй като в работата ми се срещам с християни от различни деноминации (протестанти,православни и т.н., работя в издателство на християнска литература), днес при мен беше по работа един човек, който в момента завършва Богословие във Велико Търново. Той е доста навътре в православните (богословски) среди и аз си позволих да го попитам за вълненията около "дядо" ви Николай. Той сподели, че отец Николай е много амбициозен и деен. Но също така каза, че се е обградил само с бизнесмени около себе си, спомена и за автопарка който притежава, че на моменти е малко фанатичен - освен изказванията за ин витрото и сурогатството е имал и някакво изказване когато потъна корабчето с БГ туристи в Охридското езеро. Тогава бил се изказал, че Господ ни наказвал затова, че сме допуснали концерт на Мадона у нас! От друга страна обаче, тъй като липсвали напористи хора като него (Николай) в БПЦ, моят гост каза, че има вероятност и той да стане новият патриарх(това разбира се никой не може да твърди докато не стане факт).