0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Re: Новият Патриарх и възможността това да бъ
« Отговор #20 -: Ноември 07, 2012, 18:47:10 pm »
Навремето, когато обществото си е строило църквите и училищата само с дарения и на двете институции са се подарявали и имоти. Селското училище в което работеше майка ми е старо, строено по този начин. В същия парцел беше и църквата на селото. Решил един човек да подари свой двор в центъра за построяване на училище и църква. Други пък дарили ниви. Спомням си как директорката на училището се оплакваше, че едва си прибира арендата от наемателя на училищните ниви. И как за църковните такива се плащала предварително и без офлянкване. И това в малко село. Смятайте как си управляват имотите. Преди 09.09. народа е виждал смисъл да строи и поддържа църкви. След демокрацията те бързичко си върнаха имотите, понеже всичко си пазят. Та хич не са за ожалване.

п.п. Нашето Коле на празника на семинарията се кипреше с последен модел Ауди. Та хич не му е малък автопарка.
Новият Патриарх и възможността това да бъде Митрополит Николай

Пази Боже osi_13
*
Преди да почине патриарх Максим е посочил именно него за свой наследник
Коментара ми, е само една дума, но е красноречив - УжасТ :?

посочил е митрополит Гавраил, не Николай  :lol: сори ако не съм била ясна
В очакване ....
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Преди да почине патриарх Максим е посочил именно него за свой наследник
Коментара ми, е само една дума, но е красноречив - УжасТ :?

посочил е митрополит Гавраил, не Николай  :lol: сори ако не съм била ясна
:D отдъхваме си малко :wink:


*
Преди да почине патриарх Максим е посочил именно него за свой наследник
Коментара ми, е само една дума, но е красноречив - УжасТ :?

посочил е митрополит Гавраил, не Николай  :lol: сори ако не съм била ясна
:D отдъхваме си малко :wink:

Не бързай да си отдъхваш. А и кого е посочил Максим за наследник - няма никакво значение всъщност.

http://dveri.bg/component/com_content/id,14;Itemid=29/layout,blog/limit,6/limitstart,6/view,category/

Копирам по-съществената информация от въпросния сайт по тази тема:

Преди малко стана ясно, че Пловдивският митр. Николай поема управлението на Софийска епархия. Великотърновският митр. Григорий, който в момента е председателстващ намаления състав на Св. Синод, ще подписва решенията на св. Синод "за наместник-председателя" до избирането на наместник-председател (местоблюстител) в рамките на седем дни от овдовяването на патриаршеската катедра. Избраният след това местоблюстител трябва да организира изборите за нов патриарх в рамките на четири месеца.

Уставът на БПЦ не предвижда избор на временно управляващ Софийска епархия след смъртта на патриарха, който е едновременно и Софийски митрополит. От днешното решение на Синода не става ясно докога Пловдивският митрополит ще управлява Софийска епархия - дали до избора на наместник-председател, който предстои през следващата седмица, или до избора на нов патриарх, който трябва да се осъществи в рамките на четири месеца.

Така Пловдивският митрополит се завръща в Софийска епархия, където беше викарий преди избора си за Пловдивски митрополит. Контролът над Софийска епархия е изключително важен за бъдещия патриаршески избор, защото столичната епархия излъчва два пъти повече избиратели от останалите епархии. Затова по всяка вероятност митрополит Николай ще иска да запази контрола върху епархията до избора на патриарх.


Новина с днешна дата, от същото място:

Директорът по вероизповеданията Емил Велинов огласи пред bTV новината, че предстои "църковно-народен събор", на който може да се промени Устава на БПЦ в частта за избор на патриарх и по-специално за изискването за възрастта на кандидатите.

От изказването на Емил Велинов могат да се направят изводи, че такъв "неотложен случай" е невъзможността на определени митрополити да участват в изборите на патриарх.



Изводите оставям на заинтересованите от вас по темата. Аз мисля, че точно Николай ще нагласят накрая за патриарх все пак.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
пу пепел ти на езика  :x

Чудно ще стане ако този  налуден истерик дойде начело на църквата ... тогава ще се навъдят архонт връз архонта
В очакване ....
*
пу пепел ти на езика  :x

Чудно ще стане ако този  налуден истерик дойде начело на църквата ... тогава ще се навъдят архонт връз архонта

Е, не "убивайте вестоносеца" сега... :lol:
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
От друга страна обаче ако изберат "дядо" Николай можем да съберем по някоя кинта и да си купим някаква титла ... архонт вече е скучно, затова можеммммм ми аз си избирам Достопочтена Вседържителка са Софийско Равно ПОле! СмЕтам бизнеса с цъковни имоти и титли ще разцъфти ...
В очакване ....
*
Хе хе хе. Придвижва се човека - стремглаво.Той ще да е най достойния за Софийската митрополия и малко след това и за по висшия пост. И устава на БПЦ ще променят. Дали да не се обзаложа? Ама много сме наивни това миряните.
Кучетата и да си лаят, кервана пак ще си върви - на там дето си иска. Кой му пука какво мисли народа. Ама те са над тия неща бе хора. И най лошото е че си правят каквото си искат пред очите на целия народ, щото ние освен да си дрънкаме по мрежите друго не правим  - доказано. Ами че защо да не си дерибействат хората? Ми тя всичката ни е такава.
Аха, чудни чудеса ще настанат.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
Цитат
От друга страна обаче ако изберат "дядо" Николай можем да съберем по някоя кинта и да си купим някаква титла ...
Голямо събиране ще да е - на тоя пост летвата на "дедо" Николай бая ще е висока, немоем я стигнем - вкупом даже. :lol:
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Господ да ни пази от намесниците му на земята ....
 
*
Много знаете вие  :D. "Дядото" каза, че изборът на нов патриарх е "Божие дело"  8).
     
Охххх тежко ни и горко ни ....дедо ни Николай ще ни разкаже играта
Николай е на 2г.4м.5д.
Нямам думи, гледахте ли по Нова тв в предаването Здравей, България имаше една г-жа Панайотова, която обясняваше как хората не трябва да седят пред компютрите, а в църквата и да се опитат да разберат тезите и и да водят диалог с нея. Как били водили дела за да си вземат имотите които им били отнети и колко бил подходящ дядо и Кольо!!!!!!
Боже, боже.....а аз питам кой ще заведе дела за продадените имоти на църквата и в кой джоб отидоха парите от тях? Как не се ДАРИ някаква сума от тези пари на Отец Иван, а човека ходи и се моли като просяк и то не за него си, а за хората?
Боже, божееее, посрещни ги подобаващо, там на небето тези твои чеда, които ти служат толкова вярно тук на земята.
*
Обаче забелязвам едно силно положително нещо - тук по тема, която не е свързана с репродуктивното здраве всички пишещи сме ОБЕДИНЕНИ около най-неподходящата кандидатура - пловдивския митрополит Николай  :wink:
В очакване ....
Обаче забелязвам едно силно положително нещо - тук по тема, която не е свързана с репродуктивното здраве всички пишещи сме ОБЕДИНЕНИ около най-неподходящата кандидатура - пловдивския митрополит Николай  :wink:
Знаеш ли защо пуснах темата и защо мисля, че сме обединени?
На 5-ти бях в София (аз съм от провинцията) за поредното посещение в Клиниката по Репродуктивно здразе в която ходя, новините бяха много оптимистични, както и да е.... след това отидох в Храм-паметник „Свети Александър Невски“, купих си 11 свещи за цялата ми фамилия, чаках 50мин. за да се помоля на иконата Достойно есть. И повярвай ми съвсем искрено като застанах пред иконата се разплаках (не зная защо, може би заради добрите новини които преди това получих) и искрено повярвах, че тази икона ще сбъдне мечтата ми. И сега ми е много отвратно от всичко което ще се случи с Българската Православна Църква, болно ми е, че до сега защитавах тезата, че ходя в храма без да обръщам внимание на извращенията които се случват в нея, аз съм там заради вярата, но вече как да вярвам в нещо което е така опорочено от Божите служители?
*
juliana83, просто вярвай и се моли само и единствено на Бог (Светата Троица). Нещата в Библейското християнство са толкова прости, ние само си ги усложняваме.
Съжалявам ако съм се отклонила от темата.
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
Аз в църква рядко ходя. Може и да не е правилно, но правя това което чувствам. Моя съседка ходи всяка неделя и го навира на всички в носа. Видите ли, тя колко била набожна. Няма лошо, щом го иска душата и. Аз на гробища не ходя, на църква ходя на  голями празници. На мнение съм, че и да отида на нечии гроб, там няма да намеря никого. Този който търся е в сърцето ми. Същото е и с църквата. Важното е какво чувстваш искренно вътре в сърцето си. Как живееш живота си. Как се отнасяш с хората и т.н. Затова дядо Николай, Иван, Петкан просто не ме вълнуват. Нито мнението им, нито отношението им, нито каквото и да било свързано с тях. те са просто хора като всички нас. От тях има много добри и супер нагли. Това, че е облякъл расото не го прави господ, та да ме съди. Единствената цел на господ е, хората да не страдат и да бъдат по-добри. Останалото не мога да приема. И сякви там глупости, не се лекувай, не прави инвитро и т.н. на поредните представители на църквата просто са безумни. Те изказват мнение божие, сякаш са го чули. То било писано някъде преди нам колко си хиляди години. Сега господ да слезе и да изкаже мнение. Сега да застане пред една двойка, която 10 години се бори за дете и не успява и да и каже, че е богохулно да пробва инвитро и трябва да се примири с болката си. Аз дълбоко се съмнявам, ако е така това няма да е моят господ!!! Нещото в което вярвам, че е единствено и безценно и никога не би ме предал, защото вярвам, че господ е само добрина и сила. А как се държат представителите на църквата си е техен проблем. Има си закони... Както казах вече, те са просто някакви си хора, чието мнение не ме засяга.
 
« Последна редакция: Ноември 08, 2012, 13:00:14 pm от lidia »
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*
 juliana83
виж, отдавна съм се научила да отделям личната ми вяра в Бога, упованието и вярата си в него от контактите ми със свещениците, хеле пък от църковните дела.

Смятам,че негово светейшество патриарх Максим беше един смирен и благ монах, който спаси БПЦ от разпад и я преведе през две сложни епохи. Мир на праха му и светла му памет.

Дано се намери достоен заместник, смятам, че това трябва да бъде човек с авторитет, който да има желание от една страна и способност от друга да проведе твърде наложителната реформа в БПЦ в посока приближаване и приобщаване на миряните към нея

митрополит Николай, смятам е изключително неподходящ, защото според мен е двърде далеч от адекватен човек първо и второ от това, което аз разбирам под добър християнин.

В миналото сме имали сме изключително достойни свещеници - софийския екзарх Стефан, пловдивския митрополит Кирил, които са абсолютен пример какво трябва да се очаква от един религиозен водач. Дано достоен човек оглави БПЦ
В очакване ....
*

    lidia

  • *****
  • 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
В миналото сме имали сме изключително достойни свещеници - софийския екзарх Стефан, пловдивския митрополит Кирил, които са абсолютен пример какво трябва да се очаква от един религиозен водач. Дано достоен човек оглави БПЦ
Съгласна съм. Дано.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0