0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте момичета, от вчера по всички телевизии се говори за новият Патриарх, как се избира той, какви слухове се носят, че в този избор имат пръст политици и влиятелни бизнесмени, как можело да се промени устава за да се избере за този пост Митрополит Николай и т.н.
Аз и вие нямаме право на глас които ще бъде взет под внимание и за това искам да ви попитам тук какво мислите за това новият Патриарх да бъде Митрополит Николай?
А моята теза е, че новият Патриарх трябва да е с чисто минало, трябва да е близо до народа и да търси златната среда в изказванията си и мнението си по всички въпроси, а аз не съм забравила скандалните изказвания на Митрополит Николай за това, когато той се обяви против Ин витрото, против сурогатното майчинство и двойките които живеят без брак.
Какво мислите вие?
И се извинявам предварително ако с думите си съм обидила или по някакъв начин съм засегнала някой!
Ако изберат  Митрополит Николай всички  НИЕ ще бъдем анатемосани....моето мнение е,че правилният избор ще е Ловчанският Митрополит Гавраиил
Николай е на 2г.4м.5д.
*
А някой пита ли ни нас??? За митрополит Николай ще се наложи да променят целия устав на Църквата,а като я знаем колко е консервативна...не ми се вярва да стигнат чак до там!
/www.mamaibebe.com][/url]
*

    Pesheck

  • *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
Николайчо има голям мерак да е баш шеф. Но да не мислите, че „братята“ му по расо не го виждат това и не ги притеснява? Пък и е млад, та ако го сложат него начело може мноооого дълго да се наложи да го търпят. Реално на мен не ми е особено важно какво казва или решава той. Мога да ходя, мога и да не ходя на църква. Но на онези с големите килимявки, коли и кореми им е много важно. Та ще си търсят някой не толкова ламтящ за власт и пари, който да не им пречи на далаверките.
Поне така си мисля аз де - поповете може да са тъпи, но не са прости, интересите си бранят върло.
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Няма да се изненадам да променят и църковните закони  :?
Той митрополит Николай отдавна го раздава много публична личност, на мен лично - не ангажирам никого с мнението си - ми е противен, лицемерен, интересчия, а да не казвам че ми изглежда и много подкупен.Няма да забравя как го изтипосаха миля беше в "Господари на ефира", че се вози в мерцедес последен модел едва ли не, а той се държа арогантно и грубо - колата била купена от църквата, защото той много пътувал - ами че то има и доста луксозни коли за много по-малко пари, защо не му купиха една Шкода суперб примерно и пак щеше да се вози в луксозен автомобил сигурно за 1/3 от парите, а пък останалите да ги бяха дали за някоя разрушаваща се църква. За възгледите му пък относно инвитрото, сурогаството и т.н. просто няма да коментирам. А пък и аз по принцип недолюбвам съвсем църквата - вярата си я имам, ама самата институция ми е много лицемерна с техните възбрани и закони. Уж щяха да забраняват браковете в събота, ама още прибират солидни суми от такси за сключени в събота бракове, така че това е достатъчно показателно. Иначе и за мен това е въпрост на власт и влияние - ако Николай ходи по гагата на сега власт имащите почти съм сигурна, че ще го изберат за патриарх.
*
Много е млад.Не мисля, че ще има скоро друг митрополия, който да управялвя БПЦ повече от 10-тина години, взели са си поука след Максим, колкото и грубо да звучи.

Ами те от два дни постоянно за него говорят, ето станал и Митрополит на София, докато бъде избран новият Патриарх.
Ами ще променят устава, защото така винаги се случва в БГ, всеки от власт и пари имащи променя нещо така, че да му бъде угодно.
А ако бъде избран Колето, аз няма да стъпя в църква, как да ходя някъде където не съм желана и не живея по Николаевите принципи. Меся се в божите дела, та аз се боря за дете и с партньора ми живеем без брак, да може би наистина ще бъда анатемосана!
*
Много, ама много ще се изненадам ако не е Николай. Някой да знае точния произход на въпросния? Има причина и "гръб" за да е всичко онова което изреди julia_m.
Цитат
А моята теза е, че новият Патриарх трябва да е с чисто минало, трябва да е близо до народа и да търси златната среда в изказванията си и мнението си по всички въпроси
Извинете, но дали има такъв? Ако има - то е наврян да служи в миша дупка.
И какво минало имаше предходния, как според вас се става патриарх, когато на хората им е почти забраненео да стъпват в храм?
А да не говорим снощи в дежурното време за промиване на мозъци как имаха наглостта да кажат, че видиш ли патриарха имал нагласата за още дъъъълги години да остане такъв защото рода му бил от дълголетници. Не знам , който иска да ме оплюе , но дори и само от вида на този човек (защото той е и такъв) се питах колко може да е пълноценен да ръководи вярата на един народ. Тия хора вече взеха да се обожествяват. Мен лично ме отвращават в частта която виждаме. Със сигурност има и духовници, които са такива, какво трябва да бъдат и такива, от които имаме нужда, но както казах, едва ли ще ги видим някъде другаде, освен набутани някъде в ... Щото нашата църква мили хора няма нужда от такива.
Извинете ме ако прекалих , но това е положението - това мисля.
P.S. Кръстена съм в църква - тайно в "онези" времена. Сутринта бях в църква,имам нужда да вявам, а тези "водачи" скапват всичко, дори и вярата у хората.
« Последна редакция: Ноември 07, 2012, 14:08:38 pm от avallon »
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
"дядо" Николай е един силно неуравновесен човек, който не е лошо да си преговори лекциите и уроците за приемането, прошката и стремежа да не съдим, тъй като очевидно е отсъствал в тези часове в семинарията и университета.

За досиетата на митрополитите (както и за всички останали присъстващи в списъците на Комисията по досиетата)съм силно резервирана докато не ги прочета лично. Достатъчно знам за дейността на ДС за да ми е ясно, че за сътрудник може да бъде вписан някой, който и един ред донос не е написал.

Негово светейшество беше един смирен и търпелив човек - мир на праха му. Аз също съм вярващ човек и много искам следващия патриарх да има необходимите качества ... макар, че и господ да слезе от небето няма да успее да очовечи повечето действащите свещеници ...това е съвсем друга тема.
В очакване ....
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
нямам кой-знае какви наблюдения върху тези хора, но съдейки по реакциите им във връзка с интересуващите нас теми, бих предпочела нов патриарх да бъде Ловчанският митрополит Григорий.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Преди да почине патриарх Максим е посочил именно него за свой наследник
В очакване ....
*
Цитат
как се избира той, какви слухове се носят, че в този избор имат пръст политици и влиятелни бизнесмени, как можело да се промени устава за да се избере за този пост Митрополит Николай и т.н.
Няма как политиците да не влияят на всичко случващо се в БПЦ след като тя е държавно субсидирана. "Който плаща, той поръчва музиката" както се казва.
За съжаление това е голата истина, пък ние какво мислим е съвсем отделен въпрос...
*
Мириам, ако държавата спре субсидията, БПЦ (не съм убедена какъв изобщо е размерът й) няма да пострада особено - има достатъчно собствени приходи, за да е независима в решението си.
"Съществата наречени архонти" - много сполучливо определение  :wink: на д-р Николай Михайлов - те са големия проблем в момента или по-скоро тяхното  влияние.
В очакване ....
*
Без да се заяждам, чисто информативно ме заинтригува откъде БПЦ има други приходи (освен държавната субсидия). Аз лично не познавам нито един православен християнин, който да дава десятъка си (една десета част от прихода си) редовно, каквато всъщност е Библейската идея за издръжка на църквата. Може би от имоти? Ами те не са ли/били пак държавни?
*
БПЦ е крупен собственик на имоти,от които постоянно прибира приходи./ май д-р Михаилов посочи сумата от 4 млрд.лв,ако не се лъжа/.Приходи те си имат,дано и разум имат и наистина изберат за патриарх досотен отец.Поне да е последовател на политиката на дядо Максим,защото,да не си кривим душите,ама той човека добре балансираше и по нашите проблеми даже.Такъв трябва да е и новия.Мое мнение.Пък кой какво евършил,кой донсничал ,а кой бил уж в услуга на ДС,да ги съди техния началник,като му се представят горе.
/www.mamaibebe.com][/url]
*
Без да се заяждам, чисто информативно ме заинтригува откъде БПЦ има други приходи (освен държавната субсидия). Аз лично не познавам нито един православен християнин, който да дава десятъка си (една десета част от прихода си) редовно, каквато всъщност е Библейската идея за издръжка на църквата. Може би от имоти? Ами те не са ли/били пак държавни?
Категорично не са държавни. Ум ще ти зайде какви са приходите само от продажбата на свещи. Имат страшно много недвижими имоти, които отдават под наем
В очакване ....
*

    julia_m

  • ****
  • 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
Без да се заяждам, чисто информативно ме заинтригува откъде БПЦ има други приходи (освен държавната субсидия). Аз лично не познавам нито един православен християнин, който да дава десятъка си (една десета част от прихода си) редовно, каквато всъщност е Библейската идея за издръжка на църквата. Може би от имоти? Ами те не са ли/били пак държавни?
Не само имоти, не знам дали сте гледали мисля беше предаване на БТВ Репортерите - за свещите, които църквите купуват на 4ст./кг., ако не се лъжа, а продава на минимум 20ст. бройката, разликата си е за издръжка на църквата. Ами таксите, които взимат за сватби и кръщенета, погрбения и т.н. , а също така и даренията от хората, когато ходят на църква. Не случайно има поговорка: "наядох се като попско дете на задушница", а и аз лично беден поп не съм виждала... не, че няма, но са рядкост като еделвайсите :)
Е как от къде, от имотите които притежава всяка Митрополия  :lol:
Ето примерно нашия Калиник, който трябваше да поеме Софийската Митрополия, преди няколко години продаде част от сградата на митрополията на своя шофьор за тройно по ниска цена от пазарната. :cupid:
От даренията които ние даваме в църквите, не се ли вижда колко е богата Българската църква, какви коли возят нашите свещеници, какви аксесоари имат и т.н.

Извинете, но дали има такъв? Ако има - то е наврян да служи в миша дупка.
Има, но за него не могат да се променят каквито и да е било Църковни закони и устави, визирам Отец Иван от Нови Хан, на бас, че много хора ще се съгласят с мен, че това е човека достоен за това място!
*

    dess_dess

  • *****
  • 2328
  • станах двойна мама
Преди да почине патриарх Максим е посочил именно него за свой наследник
Коментара ми, е само една дума, но е красноречив - УжасТ :?


*
Извинете, но дали има такъв? Ако има - то е наврян да служи в миша дупка.
Има, но за него не могат да се променят каквито и да е било Църковни закони и устави, визирам Отец Иван от Нови Хан, на бас, че много хора ще се съгласят с мен, че това е човека достоен за това място!

И аз считам, че ако изборът е "по достойнство", не "по интереси" /както ще бъде/, именно Отец Иван от Нови Хан, или някой като него /ако има други/ е добрият избор. Добрият за миряните естествено, не за БПЦ и нейните далаверки.
Но доколкото им знам правилата - Отец Иван дори няма формално право да бъде кандидат, защото не принадлежи към т.нар "черно духовенство" - демек висшият клир, а патриарх може да става само някой от тях...

Признавам си, че лично за мен е все едно кой ще бъде патриарх. Батакът ще си остане същия и БПЦ ще продължи да бъде формална институция, която нито помага, нито пречи на гражданите.

Miriam, на мен пък ми се вижда далеч по-уместно и целесъобразно БПЦ да внася поне 1/10 от приходите си в бюджета. Така би имало поне хипотетичен шанс съществуването й да бъде от полза за някои граждани. Понеже от огромното "нищонеправене" на БПЦ към момента - ползи аз не виждам. За никого.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!