Хей, момичета... наистина е крайно неприятно това нападане...
Не разбирам, кому е нужно и за какво...
Аз също като други тук смятам, че тоталната забрана у нас е малко крайна мярка, но тук се изписа толкова много относно това, че вредата от тютюнопушенето е преувеличена...
Защо се дискутира, на какво се дължат карциномите и какви други проблеми имало в държавата?... Промити ни били мозъците, че пушенето убива. Ами аз от своя страна си мисля, че по-скоро в едно общество като българското хората са толкова повлияни от общите настроения, че често не си дават РЕАЛНА сметка за вредата от цигарите. Засега...
Жбрул малко по-горе беше споделила мнение полу- на шега, че нямало да бъде добре от възпитателна гледна точка да изкарат хората да пушат по улиците, тъй като така щели да ги виждат повече деца...
На друго място споменава, че пушачите трябва да са скрити от децата и че изключва каквато и да е опция да се пуши пред деца. Добре, ако е толкова ок да се пуши, ако е сравнимо със затлъстяването и подобни, вие бихте ли дали доброволно на детето си да си дръпне една цигарка? Бихте ли му казали:
"Сега си още малък/малка, но като навършиш пълнолетие, спокойно можеш да си пафкаш на определените за целта места и аз дори ще приветствам такова начинание. В крайна сметка няма доказателства, че ако се разболееш от рак ще е от цигарите, така че по-важно е да нямаш стрес... и разбира се, да не затлъстееш."...
При тотална забрана за пушене в заведенията наистина ли бихте чувствали неудобство поради факта, че
децата ви (след време) ще са дискриминирани в
правото си на избор да се тровят според волята си на определени места?
Спомням си, че някоя съфорумка тук в Зачатие преди време беше разказала случка, как таксиметров шофьор е пушил в колата в присъствието на детето й и когато жената му направила забележка, той дръзко и казал, че и у тях пушел пред децата си, ама на тях нищо им нямало и не загасил цигарата... Ей това за съжаление е много често отношението у нас... Затова е хубаво и да има някои забрани. А с времето хората няма начин да не променят настройките си към проблема...
В България нямало как да сработи забрана за тютюнопушенето поради специфики на климата... Добре, но Италия беше една от първите държави с наложена забрана - те как успяха? Португалия, Франция - там как се случи?... Доколкото знам, в Испания е имало проблем, подобен на този в България - там през 2006г. е въведена забрана на пушенето, но тъй като често са се измисляли "изключения" и възможности за узаконяванетона пушенето на различни места и
точно това е наложило промяна в закона през 2011г и налагане на
тотална забрана...