Боби, наистина става прекалено дори за мен твоето правене, че не разбираш за какво говорят някои от нас в случая. Понеже не вярвам, че наистина не го разбираш.
Никой не е казал, че пушенето не вреди, че не е общественозначим проблем, че не трябва да се взимат мерки по въпроса за това да се намали броят на пушачите и пр. Напротив - трябва. Тук обсъждахме какви точно мерки са най-уместни и работещи в конкретна ситуация, а не дали трябва, или не трябва да има такива. Също така обсъждаме защо не само по този въпрос, а по редица други и то доста по-значими смея да кажа в България е едно - пък в САЩ, Англия и Германия е друго. Няма "изолиран случай" Боби. Няма опция всичко у нас да лети У бездната, пък "прелестната регулация за тютюнопушенето" да работи и да постига търсения ефект.
И както вече в няколко поста споделих по-горе и то не "по принцип", ами съвсем де факто - забраната се нарушава. От това следват два "ефекта"
1. Пушачите смениха заведенията от "любими" - с тези в които могат да пушат на закрито. В това число и аз и компания.
2. Много заведения, както ти даде пример и
Авалон, които не са с мащаб на финансиране, като тези в т.1 - хлопнаха кепенците и оставиха сред зима семейства без доходи. Толкова.
От т.1 и т.2 следва, че идеята на "тоталната забрана" е опорочена още при старта на същата, никой не е спрял да пуши вкл. и на обществени места и няма какви ефекти да чакаме в бъдеще от нещо, което не работи.
Сикс, съвсем правилно отбеляза - дългосрочни стратегии за управление в коя да е сфера се градят, когато същата сфера е стабилна, има т.нар. "устойчиво развитие" и е реално възможно да се планира в един по-голям период и да се правят политики относно същата. Повтарям - за коя да е сфера, не само за здравеопазване.
Ние кърпим здравен бюджет от година на година и не можем елементарни неща да оправим в тази област...ти ще ми говориш за "за потенциални ефекти от забрана да се пуши по кръчмите след 20 години".
Ефекти има - негативни. Избълвахме още безработни и докъм средата на зимата те ще нарастнат значително. Нямаме социална система, която да ги поеме и да омекоти удара. От друга страна - пушачите пак си пушат колкото и преди, вкл. по кръчмите. Ииии голям келепир, голяма реформа, голяма переспектива и светло бъдеще настана. Дума да няма.
И понеже доста от вас считат, че по тази тема съм била "подпалила" понеже съм пушач, за последен път ще поясня защо съм "подпалила". При все, че и сега безгрижно пуша по ресторанти и нощни заведения Боби - и сама се сещаш, че нямам реална причина да съм ядосана, понеже нещо ме засегнало лично, в качеството ми на пушач. Дефакто - не ме засяга, пуша си, ям си, пия си точно както и преди. Нито ми е особена драма да сменя някои любими заведения с други, в които мога да си пуша...чааак пък толкова "чувствителна" не съм.
Ядосвам се, защото не само по тази тема, а по почти всички теми в този живот, аз твърдо съм на мнение, че крайни решения и мерки - никога не са най-доброто и най-ефективното възможно решение. Все едно за какво говорим. Това са мои лични разбирания за света, естествено не претендирам, че са меродавни, но скромният ми личен опит ме е убедил, че по-добро от нацелване на "златната среда", ако искаш оптимален ефект за нещо - няма. Независимо за лични, или за обществени отношения говорим. Изпадне ли се в крайни позиции - неминуемо ще има крайна, остра, сепаратистка реакция и ако нямаш ресурса да я овладееш силово - става едно голямо "няма нищо".
Конкретно за пушенето, конкретно по заведения - не другаде и изобщо изключвам каква да е опция да се пуши край деца, дори на открито... Все още считам, че яки рестрикции,
което не е равносилно на абсолютно оставяне без опции на голяма група хора - биха имали по-добър и по-траен ефект, вкл. в дългосрочен план, вкл. в преследване на целите които сега се заложиха в този закон. Това, че на други места по света било решено еди как си, изобщо не може да бъде аргумент, че няма по-добри и приложими решения. Означава само, че не са потърсени за конкретна ситуация и не е отчетена конкретна обстановка някъде. Пушачите в България се радикализираха Боби, вкл. и аз и за първи път в живота си съзнателно нарушавам правила. Хайде да съм само аз - обяви ме за единична луда, ама не съм само аз, много сме.
Нарушавам ги, защото милата ми държава ме притиска в ъгъла постоянно и за много по-значими неща от едното пушене, не от онзи ден при това. Ами писна ми, съжалявам!
Държавата ни е дето има един лаф: "фрък-брък - ТКЗС", с всеки изминал ден живеем все по-зле, ама пък виж "правила" и рестрикции ни се спускат постоянно и таман наемем на едните - те върнат предишните, или измислят нещо ново още по-тъпо от предишното и още по-безидейно..., че барем поредния доклад на ЕК не е толкова черен като предишния и да имат червена точка.
ЗАТОВА всъщност влезе в сила тази забрана, точно по това време - направи си справка. Няма друга причина.
Извън всичко това - пак казвам, при правила, регулации, рестрикции, които оставят избор и опции на всички граждани за каквото и да било - гражданите имащи все пак някакъв избор, дори яко ограничен - са склонни да съдействат и да се съобразят. Като им извиеш ръцете и ги поставиш в "стойка партер" - те просто ти теглят една м...а и ти играят "контра". И като ги правиш тези изпълнения в държава като нашата, нямаща ресурса силово да налага правила за нищо - става само по-голяма каша и глупост от предишната, която си забъркал.
Има един популярен израз, че "когато отборът играе добре - треньорът не сменя играчи". Преди почти 2 години, когато влязоха в сила предишните правила за пушенето - аз бях приятно очарована и изненадана, че работят. С приятели сме чакали да се освободят места в пушаческа зала на заведение, без да се нервим от това, защото както сме пушчаи - така и не желаем никой насила да ни диша дима. Решението беше разумно, работещо, заведенията разполагащи с такива зали не са преобладаваща част все пак, което е важен момент. Можеше да се затегне още положението. Например пушаческите зали, освен с плътни прегради да трябва да са и с непрозразчни такива - да не ни видят случайно деца от съседна зала. Да се наложат по-високи данъци и такси на заведенията допускащи тютюнопушене, същите да вдигнат цените и който иска да пуши на кръчма - да си плаща по-дебело. Апропо - това са преки приходи в хазната, които могат да се вливат в здравеопазване. Нямам нищо против пушачите да си плащат за гяволъка, не само с цената на закупените цигари и мазния акциз върху същите. Те пак ще бъдат маргинализирани, пак ще бъдат ограничени, скрити, ще плащат за вредния си навик скъпо, НО - имат избор дали да го правят, или не.
Сега какво стана - официално нямаме избор, неофициално - пушим където си искаме на закрито, безплатно. Дори да не искам да те опушвам сега Боби, ако сме в едно и също заведение с теб - аз ще пуша - ти ще дишаш и върви се оплачи на арменския поп. На мен не ми харесва да е така, но фанатизираните непушачи у нас - държат да е така. Нека е на тяхната щом им е важно.
Хайде да сключим временно примирие сега с всички вас.
Желая ви весели и топли празници! Искрено моля всеки от вас за извинение, ако съм го обидила с менения и реплики през годината, понякога съм по-емоционална от нужното, но лоши мисли не влагам, ако и да звуча остро и заядливо като се захванем да спорим.
Бъдете здрави, усмихнати, успешни, обичани, грам спокойствие да не видите от детски смях у дома си и Дядо Коледа да ви донесе каквото сте си пожелали!