Рачо, някой да ти е попречил да си изкажеш мнението за каквото и да било?
Аз не правя "анализ на държавата", защото ако седна да го направя - не само ти ще заспиш и не само ти няма да го дочетеш докрай. И понеже както правилно отбелязваш, уж има демокрация - мое право е да коментирам каквото си искам, или не?
Всъщност - аз не анализирам нищо в последния си пост, а изреждам разни общоизвестни факти за едно и друго, просто като илюстрация колко несъстоятелни са тези като: "ама забранихме пушенето на обществени места, защото то това от голяма грижа за здравето на нацията и мисъл да не се харчат излишни пари от продънения и без това бюджет за здраве". То викаш може всичко друго да не е наред, ама дори това малко нещо пак си е нещо и по-добре да го има... Бих се съгласила с теб, АКО ползите от подобна мярка надвишаваха щетите от същата. За момента - не е така и още дълго няма да има условия да бъде така. Нищо сложно няма да го осъзнаеш, ако седнеш да помислиш малко, вместо да подскачаш и да "вдигаш лозунги"...то е въпрос на желание, или нежелание да го направиш. Имаш право да не го правиш естествено - свободата ти във всякакъв смисъл е напълно гарантирана.
Аз по лозунги не си падам изобщо, защото съм изключително скучен реалист, за което моля да ме извиниш.
"Ефектите", които бленуваш ти /и други/ - реално са следните. Има я тази регулация засега и от нея следват няколко неща:
1. Болшинството пушачи просто спряха да ходят по заведения в студения сезон /който хич не е кратък/, когато все пак ходят - то е в пъти по-рядко от обичайното и желаното от тях.
2. Вносителите и дистрибуторите на електронни цигари и консумативи за същите - правят чудесни обороти.
3. Собствениците на големи обекти и обекти "перачници на пари" - просто не спазват забраната, защото могат да си го позволят финансово. Плащат глоби, подкупи и като допълнителен ефект - дръпнаха клиентите-пушачи на по-дребните заведения, които не могат да си позволят риск от подобни нарушения. Не могат, защото изкарват колкото да си покриват разходите, да са с печалба позволяваща на собствениците и персонала да живеят и толкова. Точно тези заведения са големият процент от всички заведения и именно те оцеляваха на ръба и досега. Сега - просто повечето от тях няма да успеят да изкарат зимата и ще избълват още безработни, найс а?
4. Регулацията подлежи на спазване тук-там само в големите населени места, в малките - не. Т.е. имаме поредната изгъзица, която засяга "избирателно" определени предприемачи. Това хич не е демокрация, нито е пазарна икономика, само да те уведомя.
5. СЕГА от тази забрана ще пострадат и вече страдат реални хора, които са поели риск и са инвестирали в някакъв бизнес. Те ще останат без работа, техните служители - също, техните семейства ще пострадат съвсем, съвсем реално.
6. Хипотетично, след 20 години, ако евентуално докараме някакво прилично здравеопазване КАТО ЦЯЛО, а не оттук-оттам, да не кажа никак както е в момента... Та тогава чак можем да си говорим, че за гражданите и за здравните бюджети - това е една логична, разумна, завършваща една обща политика стъпка. Дотогава - си е чисто вдигане на лозунги и хвърляне на прах в очите на хората, как видиш ли правителството ни мислело за нас и ни правело европейци...
7. Евентуално, след м'найсе години от тази забрана ще има някакви частични ползи, като спад в общия брой на пушачите и намалени разходи за здраве, в конкретните случаи, когато пушенето е основна, или единствена причина за дадено заболяване. Срещу това - имаме преки щети върху живота на немалко хора /не пушачите, предприемачите визирам/, в една и без това закъсала отвсякъде финансово държава, насред една тежка зима. Не го намирам за приемливо, по никакъв повод. Дори от финансова гледна точка е малоумие. От възпитателна - също - да изкараме хората да пушат масово по улиците, че да могат да ги виждат повече деца?
Ми дайте да им пускаме чалга в часовете по музика в училище - явно това ще ги отврати трайно от въпросната музика и съпровождащият я лайфстайл. Понеже Рачо - никак не е логично да считаш, че пушенето в зала в заведение, в която зала се намират само пълнолетни хора е "реклама на пушенето" пред подрастващите, пък да мислиш че като изкараш пред всяка врата на бар, офис, магазин, учреждение - държавно и частно пушещи хора - те са невидими за децата. Точно обратното се получава.
В държава със заплати, стандарт на живот и здравеопазване близко до нивото на някоя "бананова република" си правим експерименти с бизнеса на именно онази част от населението, която не виси на държавна хранилка. Г-н Б.Б. редовно, по разни поводи обяснява как ние нямаме пари, защото не сме инициативни, не поемаме рискове, не създаваме малък и среден бизнес, работни места и пр. Но в същото време в управляваната от него държава - не се създават никакви условия да поемеш риск и да си инициативен, та дори и за осмелилите се въпреки трудността на тази гимнастика и все пак справящи се - се създават постоянно какви ли не трудности. Не говоря за цигарите в случая. Този въпрос засяга един ресор от целия частен бизнес в страната. Аз обаче имам наблюдения и какви спънки, от чиста проба малоумие и некадърност създава държавата на предприемачите и в други ресори. Но пък иска постоянно и налага какви ли не непремислени правила, та и когато щеше не щеш започнеш и с тях да се съобразяваш - вземе, че пак ги промени и така през половин година...а работи де, да те видя! Планирай, смятай, инвестирай и чакай да ти излезе сметката. Излиза, макар и трудно, ако стартираш нещо с голям финансов ресурс и има мегдан да поемеш финансови удари от поредната "държавническа глупост". Когато не си от тези "играчи" /а те са малцинство/ - фалираш и толкова.
Ти хубаво си развиваш теории "по принцип", но да те попитам все пак, ти в тази държава преди, сега...някакъв личен бизнес, все едно какъв и от какъв мащаб правил ли си? Вложил ли си пари в някакво начинание, да ги завъртиш, да изкараш повече, да плащаш заплати, да отговаряш за други хора и техните семейства в тази нашенската "бизнес-среда"? Ако не си - няма много мегдан да си говорим честно казано. Аз си позволявам Рачо да имам мнение по този и подобни въпроси по една простичка и очевидно неясна за теб причина и ще я споделя пък дано ме разбереш. Аз говоря от опит, пък ти говориш от това "какво давали по телевизията, пишело в нета и в някой си закон". Т.е. ти просто теоритизираш, пък аз знам за какво точно говоря.
В моето рождено семейство, от 90-а година насам - няма нито един човек на заплата. Дори майка ми в качеството си на лекар не е на заплата, защото болниците са ТД т.е. не са на държавано финансиране, както беше едно време. Но хайде нея да я приема за изключение. Откакто се случи т.нар. демокрация - всичките ми роднини захванаха частен бизнес, до един. Баща ми, дядо ми, вуйчо ми и за финансирането на тези начинания и заеми се взимаха от приятели и жилища и коли се ипотекираха...успяха хората. Кога трудно, кога лесно, кога на ръба на фалита са били, заради рисковите ресори които си избраха, но до ден денешен - 23 години ще стане - у дома такова нещо като "чакам заплатата" не се е чуло. Аз самата съм работила на заплата, около година, като бях студентка.
Точно кафене беше направил баща ми, освен другите си занимания в зората на демокрацията и въпросното беше от първите в града и просъществува повече от 10 години. Когато бях на 15 - лятна ваканция. Баща ми ми връчи ключовете от "обекта" и телефоните на доставчиците и ми каза: "оправяй се, каквото изкараш - за теб си е". Та 2 месеца и половина ставах по тъмно, лягах по тъмно, мъкнах каси с бири и безалкохолни, чистех, миех, знаех всеки клиент какво и как обича и не ми тежеше да го правя... Разбрах набързо, че при добри условия - моите лични усилия дават добри плодове. А след като ми остана по-малко от месец лятна ваканция се бях сдобила с неприлично висока сума пари в брой, изкарани от мен лично. Бях горда, доволна и убедена, че ако не се стигне до ситуация да умира детето ми от глад - аз няма да работя за заплата в този живот, защото мога повече и знам как да го получа. После пък след като се омъжих - нямаше никой на заплата в "семейното предприятие" и сега няма. Аз живея в този свят и тази среда, почти нямам приятели на заплати и затова Рачо ми е пределно ясно от "първа ръка" кое, колко и на кого коства, дали от нещо щетите са, или не са пренебрежими. Аз не искам дори държавата да ми помага директно, за да се самоиздържам и да давам хляб и на някой друг покрай това. Искам само, ако може да спре да ми пречи, ама тя извършва постоянни хаотични движения и пречи на всички за всичко. Викаш обаче - тряяя съм доволна и да се фокусирам в сламката и да спра да виждам гората покрай нея, че иначе изпадам "в немилост" пред мнозинството си съграждани.
Нека, не ме бърка това, свикнала съм.
П.П. Предлагам да не ме провокираш и да взема наистина да анализирам държавата, че цялото творчество на Балзак ще ти се види завидно кратко.
И моля те нито ти, нито другите да тълкувате мненията ми по тази тема точно, като подкрепа за пушенето като навик и желание от моя страна то да процъфтява и пр. Нямам никакви подобни мисли. Аз говоря единствено и само за регулации и доколко същите са уместни и полезни реално, в конкретна държава и в конкретен момент. Това, че нещо е добро по принцип - хич не означава, че то работи добре и дава желания ефект при произволни условия и среда в които се прилага. По същата логика, по която и "домашното раждане" може да е ОК в Канада, ама засега у нас не е ОК. Там отчиташе "различните други условия" понеже твоята позиция не е ЗА по принцип. Тук не ги отчиташ, защото личната ти позиция по тази тема е "ма искам те да не могат да пушат" и оттам насетне - друго не те интересува. Аз и в двата разговора - опитвам да бъда обективна, въпреки личните си позици и да имам аргументи различни от само "според мен".