Боби, нещо не ме разбираш май. Не ни разделя това, че сме на различни мнения и позиции по какви ли не въпроси, нормално е да бъдем.
Разделя ни това, че сме самогъзници и повечето ни мнения за едно, или друго са именно на тази база. Не почиват на някаква логика, мисъл, разговор, вникване в нуждите на другите. Нямаме никакъв разумен аргумент твърде често, за да бъдем на някакво мнение за нещо, но пък настървено ще си седим на него, само за да сме "контра" на някой друг. Това е проблем у нас, не различните ни мнения по принцип.
В повечето случаи е така в нашето общество.
Примерно по въпроса с репродуктивните проблеми, не е по-различно от "цигарения въпрос". Ама тях /хората, които нямат такива проблеми/ не им пукало за нас, те не искали от техните пари да се плащат нашите опити, примерно защото това били "противоестествени практики", да се оправяме както искаме, да сме раждали "навреме" /понеже дори не знаят защо не сме родили "навреме"/, да си осиновим дете /домовете били пълни/...Ей такива можеш да чуеш и прочетеш най-редовно. Не, защото тооолкова няма информация вече, кога, на кого и защо се налага да се помогне по тези въпроси. А защото, когато нещо не ни засяга лично - просто не ни интересува какви проблеми имал някой друг.
НЕ сравнявам, държа да отбележа "цигарения въпрос" и репродуктивната тема!!! Няма как да сравнявам по важност и не го правя. Сравнявам отношението по един, или друг въпрос в нашето общество и типичното у нас мислене: "абе щом лично не съм засегнат - не ми дреме, да мрЪт". Ей такива сме и от това си патим. В добавка, изпитваме адско удоволствие, когато има някой прецакан от кое да е решение и това не сме точно ние. Когато при следващото решение, което вземе, че засегне лично нас никой не подкрепя нас обаче и ни каже :"мен не ме засяга - оправяй се" - сме обидени и възмутени нали. Ма как можело, ама как нямало солидарност и пр. Ми няма да има, защото каквото повикало - такова се обадило. Щом си самогъзник и цакаш съседа си с кеф, когато гори неговата къща, не очаквай твой да спасява твоята когато пламне, логично е. За този тип разделение говоря аз Боби. Не става дума за едните цигари, или за който се сетиш спорен въпрос в обществото в произволна област.
Не знам при вас дали е забранено да се самоубиваш, у нас - не е забранено.
Но видиш ли ти баш за пушенето - държавата трябва да те "спаси" теб от мен. Съжалявам, несъстоятелно е да не кажа друга дума.
Не е това идеята на тези закони, а промяната на цялата пушаческа култура. Мен може да не спаси от теб, но следващото поколение може да спаси от влиянието на тази култура. Всъщност това е, което масово се забелязва в страни с такава политика - младото поколение вече не пуши в такива размери както нашето.
Боби, следващото поколение, което не пуши се ориентира към друг вид забавления - наричат се синтетични наркотици.
Ако за теб това е новина - силно ще ме изненадаш. Ми не пушели, ама се друсат като изоглавени при всеки купон и ходене на нощен клуб. Чудесно наистина, при това се друсат без да има открита реклама на тази практика и продуктите, които ползват са незаконни за производство, продажба и употреба. Е и?
И понеже много хора се правят на яко неразбрали, аз за какво говоря по цигарената тема и т.нар. пълна забрана в момента, да поясня още веднъж. Това, което искат несъгласните с нея е едно единствено нещо - конкретно в заведения, където има съответните зали за целта, изградени по всички стандарти - да може да се пуши. На всички останали места, вкл. в заведения без такива зали - да не може. Та кой в тези случаи ви осмърдявал и тровел насила, че не се сещам?
Ами сядате си на чист въздух, никой не ви кара насила да ходите на опушено все пак. Не е да нямате избор, имате и още как. Ама децата, ама рекламирало се...ай стига бе, като пушим пред заведенията, много повече деца ще минат и ще ни видят как пушим, отколкото в залата за пушачи в някоя кръчма, в която деца не се допускат.
И в момента пък точно деца има в някои ресторанти, в които съвсем незаконно се пуши и е одимено амаааа яката. Та вместо да се изпишат вежди - се вадят очи. Трябвало да се контролира, ама няма кой да контролира, няма ресурс първо. Второ, че "контролиращите" хич не са свенливи и не връщат едни пликчета с пари, като дойдат на проверка при сигнал. Без сигнал - просто подминават някои обекти и толкова.
Що се отнася до повечето пушачи - те вече нямат грам мотив да "играят по правилата". Когато играеха по тях и те самите считаха, че непушачите имат право да недоволстват и никой не възрази да пуши в изолирана зала и да не им пречи - те не мирясаха. Не та не, пълна забрана. Защо? Защото на тях така им харесвало, получиха каквото искаха /уж/, честито да им е както се казва. Аз сега пък пуша без да се съобразявам с тях и исканията им, но този път - без грам гузна съвест. Както казах и по-горе, не аз имам проблем и да не мога да пуша на закрито в момента. Проблем имат непушачите, които одимявам в официално бездимно заведение. Дали ми харесва да го правя? Не. Дали ще продължа да го правя? Да, докато е такова времето навън - ще. Да са ми оставили право на избор, както аз бранех тяхното право на избор да не бъдат осмърдявани и одимявани, когато се пушеше навсякъде. Нещо ми писна все да съм от е...та страна за всичко.
Цял живот спазвам всевъзможни правила, плащам здравни осигуровки, които не ползвам, а винаги си плащам в брой за здраве, паркирам в синя зона и плащам, а не на забранено за без пари. Две години разкарвах в багажника си разделно събран боклук, че да го хвърля в най-близките контейнери за такъв /на 3 преки от нас/, карам с колан, возя си детето в столче, "усвоявам си терасата", като плащам на специалисти за оценка и изкарвам всички нужни документи за целта, осигуровки плащам на реален доход, не тежа на държавата като издръжка за себе си и детето си, учих, работих, не съм паразит, не бях нарушител на каквито и да било правила за каквото и да било. И какво накрая? Аз съм най-големия ахмак явно, защото все се оказвам набутана, а тези дето нищо не спазват - си живеят живота и си свиркат.
И понеже явно съм лош човек, защото пуша цигари, сега нямам право законно и безопасно за непушачите да пуша в заведение, заради нечии превземки. Ами просто вече не ми пука за никакви правила, признавам си. Не заради цигарите точно, те бяха последната капка, от другаде тръгнаха нещата както казах. Що се отнася лично до мен - ще си живея както искам аз занапред и ще нарушавам всички правила, които мога и ми изнася да нарушавам. Когато не го правех - само прецакване, набутване и натрисане на още правила, които ме ощетяват по някакъв начин. Мерси, аз приключих с това за себе си, вече и аз ставам самогъзник щом това е "правилното"