0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #700 -: Декември 19, 2012, 09:24:32 am »
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/12/22/1732225_danuchnite_shte_razchistvat_zdravnata_sistema_ot/

както разбирам от цитираната статия, а и от разказите на колегите ми, които са чели повече по темата, в момента до края на годината има акция за разчистване на базата с данни на НАП от "мъртви души" - хора, които отдавна не подлежат на задължително ЗО, но им се водят там като длъжници. затова предприемат еднократен акт на разчистване с просто деклариране на обстоятелството, че от еди коя си дата не живееш постоянно в България.

Джам, ако е така, добре, но от прочетеното аз останах с впечатление, че българите, възнамеряващи да пребивават повече от 186 дни в годината извън страната, ВСЯКА ГОДИНА трябва да подават такава декларация (Заявление за напускане на страната по член 40а, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване) :? Което е абсурдно - нима имаме толкова административен персонал, който практически ежегодно да обработва документи на всички живеещи в чужбина българи? Или не съм разбрала правилно? Доколкото схванах, сега трябва да подадем два документа: Заявление (за предишните години) и Декларация (за предстоящата)...
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #701 -: Декември 19, 2012, 11:06:36 am »
Чандра, аз не го разбирам в смисъл, че трябва всяка година да се подава. напротив, в самата декларация пише - ще ви уведомя, когато се завърна за постоянно (и пак стана субект на задължителното ЗО). това презюмира еднократност на декларирането.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
« Отговор #702 -: Декември 19, 2012, 11:09:15 am »
Което е абсурдно - нима имаме толкова административен персонал, който практически ежегодно да обработва документи на всички живеещи в чужбина българи? Или не съм разбрала правилно?
Според мен трябва еднократно да се подава, а по въпроса с административния персонал имаме много повече, от това което си мислиш или е необходимо. Последно бях слушала, че имаме повече администрация от страни като Германия  8O 8O 8O
По повод давността, тя се отнася за всички, не само за тези извън страната.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #703 -: Декември 19, 2012, 12:35:53 pm »
Мерси много!:)

Тук се ширеше мнението, че всяка година трябва да се подават такива декларации, но вероятно действително е заблуда... :)

"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

« Отговор #704 -: Декември 19, 2012, 13:56:11 pm »
Не, че искам да ви заблуждавам, но моите приятели, които живеят в чужбина всяка година си подават декларациите, за по-сигурно. Като идват лятото попълват формуляри, не само за здравни, плащат данъци и(ли) ги оставят на близки и роднини.
А някой може ли да ми обясни това, че гледам и не вярвам на ушите си  8O : "Така и догодина болниците няма да получават пари за диагностиката и лечението на спешни състояния при децата, при които има нужда от допълнителни изследвания и хоспитализация, за да се изясни диагнозата.", видяно от тук: вестник "Сега" Брой 4574 (294) 19 Декември 2012 - http://www.segabg.com/article.php?id=629601

е, има и още: "Комисията пък вчера на пожар трябваше да регламентира как да се плащат прехвърлените на касата нови медицински дейности. След като Конституционният съд обяви за противоконституционно прехвърлянето на пари от здравната каса към бюджетна организация като министерството, финансовият министър Симеон Дянков реши да прехвърли на касата самите дейности. Така от 2013 г. тя за първи път ще плаща имунизациите, интензивното лечение, инвитро процедурите, амбулаторното проследяване на психично болни и с кожно-венерически болести, които по принцип би трябвало да са ангажимент на държавата.
В знак на протест срещу тази промяна лекарският съюз отказа да подпише рамковия договор. Така остава в сила старият ред, но новите дейности са без регламент и финансиране. Заради това Даниела Дариткова, Лъчезар Иванов и Менда Стоянова от ГЕРБ предложиха промени в закона за здравното осигуряване, които разрешават на касата да определя как да се финансират дейности при липса на договор.
От дискусията стана ясно, че при добро желание ГЕРБ може да осигури финансиране и за новите пътеки, и за допълнителни дейности в старите, тъй като според закона за здравното осигуряване при липса на договаряне управителят на НЗОК може да внесе през Министерството на здравеопазването в Министерския съвет за гласуване новите обеми и цени на медицинските дейности. "Това ще е нарушаване на договорното начало", сети се Даниела Дариткова, макар че и внесената от ГЕРБ промяна е нарушение на това начало.
Дори да имаше договор, тези промени пак трябваше да се направят, защото в него новите дейности не са разписани. Ние от септември говорим, че няма да се съгласим на това прехвърляне. И вероятно ще търсим съдействие от депутатите отново да бъде сезиран Конституционният съд за прехвърлянето", заяви Димитър Петров от БЛС."
« Последна редакция: Декември 19, 2012, 14:29:23 pm от rosefromstars »
*
« Отговор #705 -: Декември 19, 2012, 14:47:34 pm »

А някой може ли да ми обясни това....
Кое точно не ти е ясно?
Аз от новините разбрах, че лекарите отказват да подпишат новия рамков договор, с което отпада получаването на пари за еди какви си дейности и увеличаване на пари за други. Не се спомена каква е причината за отказа, изглежда освен всички изброени позитиви е имало и негативи, с които лекарите не са съгласни. Симеон Дянков няма да го коментирам, той е способен и парите от банките да вземе, само да намери как и да си ги разпределя, както прецени. На мен пък не ми е ясно, държавата в криза, хората изнемогват, а ГЕРБ все имат пари за още нещо. Получили в пъти повече от необходимото им, що ли?
*
« Отговор #706 -: Декември 19, 2012, 14:50:45 pm »
Те могат да сезират КС,но в движението от националния бюджет,към бюджета на касата,не виждам да има проблем.Честно казано и на мен не ми стана много ясно,защо все пак лекарите не искат тези дейности да се включат в разплащането от касата?? Има някакви детайли,които явно и двете страни не разкриват. :(
/www.mamaibebe.com][/url]
*
« Отговор #707 -: Декември 19, 2012, 16:04:49 pm »
Цитат
Аз от новините разбрах, че лекарите отказват да подпишат новия рамков договор, с което отпада получаването на пари за еди какви си дейности и увеличаване на пари за други. Не се спомена каква е причината за отказа, изглежда освен всички изброени позитиви е имало и негативи, с които лекарите не са съгласни.
Има негативи за позитиви не се сещам аз лично. Държавата абдикира от тези дейности за кото плащаше до сега (вкл. ин витро). Дянков прехвърли и това на ЗК, тези милиони вече ще тежат на опърпания бюджет на ЗК. Как да се съгласят БЛС. То до сега парите до никъде не стигаха, затова режеха пътеки и се чудеха за какви елементарни технически грешки да режат. Не стига, че бяха отклонени пари от ЗК за което:
Цитат
Конституционният съд обяви за противоконституционно прехвърлянето на пари от здравната каса към бюджетна организация като министерството
... и какво от това.
От 270-те хиляди двойки с репродуктивни проблеми само 1,1 % получвахме финансиране .... срамота. Сега бас слагам че през ЗК още повече ще ограничат, та и до 1% няма да се стигне. Вече започнаха с ново условие. А иначе "алгоритъма" нали щеше да се запазва според това нещо сложено за Здравен Министър. На фона на това в новините всичките купени и цензурирани с цялата си наглост ще ни обясняват как сме се стопили с 2 милиона. Браво "уважаеми" управляващи, след време няма да имаме нация дето да се движи по магистралите ви..... само тъмни субекти на каруци, дето раждат в сряда и петък и живеят като животни от детските и безконечно майчинство, като за това плащаме и ниеработещите и гладуващи за да си обезпечим АРТ, щ'от на Дянков му дреме на ..... Ей т'ва ще ни е нацията дами и господа. Ама точно такава най-лесно се управлява - с 3 кебапчета.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
« Отговор #708 -: Декември 19, 2012, 16:20:14 pm »
Виж сега,системата на одобряване и финансиране никаде не се каза ,че ще е различна.Дори,напротив,Стефка каза,че се запазва изцяло. Другото,което аз искам да кажа е,че за тези дейности,както им казваш,не се ли прехвърлят допълнителни средства в НЗОК,така че да си идват с парите? Отделно,за три годи,в НЗОК са се увеличили парите с 3млрд.,това е факт е ,нима няма да им стигнат за финансиране и на това? Така че,не е ясно кой ,какво и защо не харесва,защото честно казано,ако всяка година парите се увеличават,не съм усетил подобряване в здравното обслужване или някакви крачки към по-добро такова.За това не може да се налива до безкрай! Аз преди ден се опитах да го кажа и на Мели,щото всички обвинявате Дянков,ама и вие да сте на негово място и вие няма да давате пари ако няма резултати.
/www.mamaibebe.com][/url]
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #709 -: Декември 19, 2012, 17:16:38 pm »
последна (и най-объркана) информация за здравно-осигурителните вноски:

http://www.nap.bg/news?id=1629
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #710 -: Декември 19, 2012, 17:27:14 pm »
Аз преди ден се опитах да го кажа и на Мели,щото всички обвинявате Дянков,ама и вие да сте на негово място и вие няма да давате пари ако няма резултати.

Рачо, моля те да не пренасяш личния ни разговор в публичното пространство. Не знам кои всички, аз не обвинявам Дянков, това е нелепо, обвинявам овчедушния български народ, който в захлас слуша телевизия и вярва на всичко, което му се поднесе. В това число и тебе, защото не си правиш труда да вникнеш в ситуацията, макар да се опитах много подробно да ти разкажа кое не й е наред на нашата здравеопазна система.

И изначално постановката ти е неправилна - не Дянков или която и да е личност дават пари. Що за схема е това, става въпрос за държавата, за законите, а не за мафиотска структура с мафиотските й правила на управление.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #711 -: Декември 19, 2012, 18:19:03 pm »
И изначално постановката ти е неправилна - не Дянков или която и да е личност дават пари. Що за схема е това, става въпрос за държавата, за законите, а не за мафиотска структура с мафиотските й правила на управление.

Абсолютно вярно.Рачо, прочети малко поинтересувай се.Когато говориш така трябва да си аргументиран, а ти не си.Чул си нещо от тук от там и приказваш.Аз мога само да кажа, че благодарение на управлението няколко сектора са почти унищожени, а ние на север сме обречени на смърт в мизерия!

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #712 -: Декември 19, 2012, 18:45:23 pm »
  Така от 2013 г. тя за първи път ще плаща имунизациите, интензивното лечение, инвитро процедурите, амбулаторното проследяване на психично болни и с кожно-венерически болести, които по принцип би трябвало да са ангажимент на държавата.
Аз нещо не разбирам, обяснете ми моля. Първо- какво значи ангажимент на държавата, здравната каса да не е частна. Все е ангижимент на държавата, но са различни структури. И второ- ми това са пари за медицина, дали репродуктивна или превантивна, все са медицински разходи. Не трябва ли всички да идват от едно място и без това? Аз съм учудена, че до сега не са били така.

*
« Отговор #713 -: Декември 19, 2012, 19:47:48 pm »
Цитат
обвинявам овчедушния български народ, който в захлас слуша телевизия и вярва на всичко, което му се поднесе
Мели, думите от устата ми взе.
ra40до сега никъде, никой, по никакъв повод не чух да казва че парите, които МЗ отпуска на фонда ще се прехвърлят кън ЗК. Ама никъде. Някой ако е чул моля да сподели. Не чух нищо такова и за останалите - имунизации и прочие. Тези 15 милиона за инвитро ще се изцеждат от ЗК. Бюджета на ЗК се формира от здравните осигуровки, които аз и ти ra40 плащаме.  Ей за това казах " държавата абдикира". и изобщо не мога да разбера като някъде се отпуснат държавни пари защо благоговеем сякаш Господ ни ги е дал, ми наши са си.
Bobbieза да разбереш - и "ангажимента на държавата " и ЗК за все наши пари, нищо частно няма. Едните пари са от нашите данъци, а другите са от пак нашите здравни осигуровки. Само че да си оправи дефицита господина Дянков и освободи някой леФ ги върши ей на тия работи, велик е, като го мерна по телевизията направо припадам.
Увеличили парите на ЗК .... ха ха ха. Това е като да наливаш вода в цедка и да чакаш да се напълни. Вие имате ли представа за 20 години как беше съсипана здравната ни система бе хора. Че се краде, краде се - и това го има, ама от кой се краде, докторите ли - не могат си платят тока със заплатите ей за т,ва тръгнаха рушветите. Като се купи някаква нова апаратура гърми по телевизията - ушите ме болят.Открили това, открили онова през месец през два. Всеки ден, всеки божи ден трябва да се подновява нещо, идете да видите с какво се работи в държавните болници .... с рееедки, редки изключения. Ми то ръкавици нямаше по едно време, та под бройка ги раздаваха. Идете и вижте мизерията. Моля ви идете. 20 години съсипваха , сега с 3 милиарда ще цъфнем и вържем. Мижи да те лажем .Аз не вярвам.
Ама Дянков и той чар извади, щом още има фенове.
« Отговор #714 -: Декември 19, 2012, 19:52:46 pm »
 osi_15 osi_13 (ми нямам думи просто...)
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #715 -: Декември 19, 2012, 19:53:01 pm »
Bobbieза да разбереш - и "ангажимента на държавата " и ЗК за все наши пари, нищо частно няма. Едните пари са от нашите данъци, а другите са от пак нашите здравни осигуровки. Само че да си оправи дефицита господина Дянков и освободи някой леФ ги върши ей на тия работи, велик е, като го мерна по телевизията направо припадам.
Да де, просто казвам, че ми се струва съвсем нормално парите за медицина да идват от здравните осигуровки. Не мисля, че дефицит си оправя така,а просто го прехвърля там където би трябвало да е.

« Отговор #716 -: Декември 19, 2012, 19:56:47 pm »
Абе, Боби, някои средства идват от Бюджета или от фондове, а не от здравните осигуровки от Здравната каса. Здравната каса като се осланя главно на парите от здравните осигуровки - затова е цъфнала и вързала, че и ние покрай нея... Затова се има предвид, че държавата абдикира - защото вече няма да отделя пари от бюджета или от фондовете за тези дейности, а те ще са изцяло на издръжката на Здравта каса, която се осланя главно на приходите от здравните осигуровки... т.е. посочените дейности определено ще занижат своя досегашен стандарт (който и без това си беше доста нисък за някои от дейностите) .... Поне аз така го разбирам. Дано да не съм права... Вие как мислите?
« Последна редакция: Декември 19, 2012, 20:06:40 pm от rosefromstars »
*
« Отговор #717 -: Декември 19, 2012, 20:14:49 pm »
Цитат
Да де, просто казвам, че ми се струва съвсем нормално парите за медицина да идват от здравните осигуровки. Не мисля, че дефицит си оправя така,а просто го прехвърля там където би трябвало да е.
Ама и ти Боби. Я помисли ако не е на зор как мислиш че ще се напъва толкова само просто да ги мести там дето трябва да са. Та и през парламента да се гласува (педложение, та първо, та второ четене), да си създава главоболия и с БЛС, организации и прочие. Зарежи тези заблуди. Работата е че ножа е на кокала вече. Изцежда от където и каквото може - какпка по капка, щото след НГ - леле какви дългове ни чакат. И до изборите ще ни замазват очите с много много старание.
Между другото някой дали може да ми събщи по цялата тая гимнастика с прехвърлянето, всичките тези дейности дето до сега са плащани от МЗ и отиват към ЗК приблизително на каква сума са били (грубо за 2012г.)? ... и ще си дойдем пак на думата.
*
« Отговор #718 -: Декември 20, 2012, 01:09:37 am »
Елена, Боби, само да вметна че статията, която постнах вчера - не беше споделена, заради самата тема на статията. ;) Четете между редовете, затова я качих.

Въпросният закон, който и без това няма да оцелее още дълго е една злободневна темичка от нашата държава.
Но пък позициите на обществото, разделението, настървението, пустият мерак "някой, някъде, някак отгоре" да ни нареди житието и битието - не са. Те са един тъжен факт и може би национална черта. Невероятният личен егоизъм, незачитането на околните по никакъв повод... Ако нещо изнася на теб лично и то бива наричано "правилно", защото на теб така ти харесва - няма аргументи, няма здрав разум, няма разговор - има диващина и настояване на "твоето до кръв", без грам мисъл какво ще получиш накрая, дали и дали всъщност не губиш. Просто е важно да бъде на твоето тук и сега, а на другите - майната им. Неспособността да се мисли мащабно и с отчитане на всички факти по даден казус - това ни дъни нон стоп и за всичко. Както и по въпроса, който дискутирате последните страници - пак това ни дъни и наистина ни водят за носа, защото явно по-далеч от него не виждаме.  :?

Това "мислене" и поведение - винаги ни разделят, не ни обединяват, за нищо. Затова и не постигаме нищо, затова не можем да надделеем над собствените си избрани и издържани от нас управници, защото ни е по-лесно и по-приятно да сме насъскани един срещу друг за всичко. За цигари, за ФАР, за това кой каква кола кара и каква къща има и да се мразим за битовизми. И докато е така сред нас самите, "редовите граждани" - онези горе ще ни стрижат като овце, ще ни бият по един шут за да ни вкарат в кошарата където ще ни доят, а ние ще се молим за малко слама и ще се ритаме и ще си блеем овчи един срещу друг. Че така по-лесно.

Ние НЯМАМЕ здравеопазване, нямаме здравни осигуровки/застраховки, все едно как ще ги наречем, защото имаме един монопол - НЗОК, който всъщност е самата държава. Този същия монопол работи в абсолютно неконкурентна среда /зададена нормативно/, обира всички нас, харчи нашите пари за каквото си иска, не за нашето здраве. НЗОК е любимата черна касичка на всяко правителство, същото е и с пенсионното осигуряване...
Обаче простия народ, веднъж не излезе да протестира с искане да бъдат пуснати частните здравноосигурителни фондове на пазара и да се осигуряваме кой където си иска и да получаваме добри здравни услуги. Мнеее. Това не било наша работа, това трябвало да го измисли някой "отгоре". Обаче когато "отгоре" казаха на половината население, че защитават него и децата му и тяхното здраве, цакайки другата половина и бизнеса на доста хора - веднага имаше немалко вързали се, че някой "отгоре" най-после бил помислил за тях. И здравето им  :lol: С пушене, без пушене - и двете страни в "битката" - ще си умрат от рак, без лекарства, в сринатите ни болници обаче. И здравноосигурените и неосигурените, ама не бе - няма протест по въпроса как се осигуряваме и защо така.
Но пък една банда тъпанари, в кучия студ - излязоха да протестират пред МС, да не би да се върнат зоните за пушене, че било ужасно, опасно, вредно за здравето им и вселената като цяло...поне официално. Всъщност - протестираха, защото първо нямат мисъл кое е наистина опасно за здравето им, второ - нямат грам идея, че не заради пушачите получават некачествени здравни услуги, трето - просто е гот да намачкаш "другите" и те докарва до истерия мисълта, че може и да не ги намачкаш до дупка. За хората виждащи до носа си - това е начин на живот все пак, а те са мнозинство в тази страна. Благодарение на тях и късогледството им - държавата е такава и е управлявана от такива екземпляри на каквито сме се нагледали и още ще има да гледаме...

Като по-млада и неопитна - искрено вярвах, че хората са ОК и просто изживяваме разпада на една система, замяната й с нова, че е неизбежно да е тежко, че така се случва всичко хубаво на този свят - трудно, бавно, но с добра воля и старание се случва. Вече не мисля така и то не от онзи ден. Не съм фен на бат' ви Бойко, но като всеки средностатистически простак, попаднал в позиция да "обобщава ситуацията" и той си има прозрения. Това, че "материала е кофти" беше такова прозрение. Не знам само дали е наясно колко е прав наистина. Съмнявам се...
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #719 -: Декември 20, 2012, 01:24:33 am »
жбрул, само не разбирам дали казваш, че всъщност пушенето и пасивното пушене не са вредни за здравето? иначе темата за "народопсихологията" можем да я бистрим дълго