0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #680 -: Декември 18, 2012, 13:30:40 pm »
Кашата с осигуровките е за всички  :?
Аз вече няколко пъти нося бележки, че съм платила едни месеца, уж ги оправят и като се мине малко време пак се явяват неплатени.
Връщали не знам си каква си база, някой си нещо си работил и затова така, такива обяснения получавам всеки път.
*
« Отговор #681 -: Декември 18, 2012, 13:37:21 pm »
а Гане, сигурна съм, че е каша, аз просто споделих какво съм чула, далеч не мисля че е съвсем така и че ще мине безпроблемно това отписване на задължения:lol:
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #682 -: Декември 18, 2012, 13:38:21 pm »
Има разлики - дали си преди 99та или след 2006та, или си в ЕУ или не си...
Задълженията преди 1999г. така или иначе не се дължат по давност. Те си стоят в системата в случай, че някой реши да ги погаси доброволно, но НЕ е задължително да се платят. Давността е 5 години... (т.е., на 1.01.2013г. могат да се погасят по давност таксите до 1.01.2007г.)
« Последна редакция: Декември 18, 2012, 13:42:36 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
« Отговор #683 -: Декември 18, 2012, 13:38:47 pm »
Гане, не се съмнявам, че е пълна каша :? както почти всичко в страната ни  :(. Надявам се да не се налага да се връщаме в България, но ако все пак стане така ще му мислим тогава.
Идват празници, желая на всички много положително настроение!
« Отговор #684 -: Декември 18, 2012, 13:43:36 pm »
Кашата с осигуровките е за всички  :?
Аз вече няколко пъти нося бележки, че съм платила едни месеца, уж ги оправят и като се мине малко време пак се явяват неплатени.
Връщали не знам си каква си база, някой си нещо си работил и затова така, такива обяснения получавам всеки път.

Така е, и при мен стана така, Попче, трябваше три пъти да плащам два стари месеца, докато се отчете от системата. Само че, вече си пазя бележките, когато плащам аз, защото не ми се повтарят подобни грешки. Но, когато работодателят ме осигурява - не съм имала проблеми...
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #685 -: Декември 18, 2012, 19:47:09 pm »
абе аз до колкото разбрах не е баш така, както пише в това издание. трябва да докажете, че не сте пребивавали в страната повече от посочените дни, което май ставало с някаква бележка от граничните власти или нещо подобно, и още някакво удостоверение и ще ви се отписват задълженията.
Именно- как точно очакват да имаме физическата възмойност да я извадим тази бележка не ми е ясно. Аз не попадам в тази графа понеже съм с дволно гражданство от момента на спиране на плащанията ми към касата, но мъжа ми попада за известен период.

Аз не мисля, че е страшно както казва Ганка, но просто въобще не сме и знаели за това до преди няколко дена, а срока е края на годината.
« Последна редакция: Декември 18, 2012, 19:55:03 pm от Bobbie »

*
« Отговор #686 -: Декември 18, 2012, 20:34:16 pm »
.... да не говорим, че хора, които са се отписали, нямат никакви задължения и т.н. се оказва, че наново са висящи в системата. Което е безумно.

Дам, вашия разговор ме наведе на мисълта да проверя и нашата ситуация, въпреки че преди 2 седмици дискутирахме темата с презокеанските ни роднини и аз важна, важна им казах: "Аз съм си оправила нещата предварително" :lol: познайте....ОТНОВО задължения. А през 2008, когато последно оправяхме осигуровки, на тръгване си подадохме заявленията за напускане на страната. Точно от година по-късно са започнали да начисляват отново въпреки текста в документа: "Заявявам, че ще Ви уведомя при постоянното ми завръщане в Република България".
Пълмо безумие! Кой да карам сега в тия снегове и студове да ми оправя бакиите?!?

ПП. Bobbie, кажи нещо повече за двойното гражданстово моля.

"What other people think of you is none of your business" - Paulo Coelho
*
« Отговор #687 -: Декември 18, 2012, 20:44:47 pm »
Оли, писах ти на лични.
Ако някой друг от чужбина е на зор, да ми пише - имам синтезирана информация, инструкции и формуляри.
*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #688 -: Декември 18, 2012, 23:00:29 pm »
Боби, няма значение, че си с двойно гражданство. Всички подлежат на тая простотия.
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #689 -: Декември 18, 2012, 23:12:43 pm »
Боби, няма значение, че си с двойно гражданство. Всички подлежат на тая простотия.
За мен няма краен срок, имам писмо от НАП с разяснение точно за това. И на цигу го пратих. За периода сед 2005та, ако не си имал двойно гражданство, както мъжа ми получи 2010та,  има краен срок за подване на докуменитите, но не на доказателствата към тях.

Ето какво са ми отговорили вчера от НАП:

"За периодите за които имате само българско гражданство и попадате в условията за освобождаване  от здравни вноски  следва да подадете заявление и декларации посочени в текстовете по- горе според периода ,за който искате освобождаване.

За периодите, в които Вие  сте лице с двойно гражданство за съответните години, през които не живеете постоянно на територията на България, Вие сте сред лицата, които не са задължително осигурени в НЗОК – чл.33, ал.1, т. 2 от ЗЗО. Следователно за годините, за които лице не е задължително осигурен в НЗОК, здравноосигурителни вноски не се дължат. Месеците от годините, за които лицето не е задължително осигурено в НЗОК се покриват на база представени документи, които удостоверяват, че е гражданин и на друга държава, датата на придобиване, както и че не е живяло постоянно на територията на България. За постоянно се има предвид ако лицето живее на територията на Република България повече от 183 дни в рамките на календарна година. Документите се прилагат в едно със Заявление, свободен текст към компетентната ТД или офис на НАП лично или от упълномощено лице. Тук няма срок за  подаване би могло да се случи във всеки период в който се снабдите с нужните документи. "
« Последна редакция: Декември 18, 2012, 23:32:02 pm от Bobbie »

*

Ganka

• 5926
« Отговор #690 -: Декември 18, 2012, 23:21:16 pm »
Аз пък съм по друг параграф, понеже живея в страна, членка на ЕС :?

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #691 -: Декември 18, 2012, 23:39:06 pm »
Аз пък съм по друг параграф, понеже живея в страна, членка на ЕС :?

е какво е положението по тоя параграф?

днес научих за тая работа от колегите ми, които всички са с деца - постоянно живеещи в чужбина. всички те бяха пратили по една декларация и по едно заявление до НАП по пощата, където просто декларираха от коя дата не живеят в България. не бяха писали изобщо къде живеят и дали са чужди граждани. то няма и такива полета за попълване в тия декларации...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Ganka

• 5926
« Отговор #692 -: Декември 18, 2012, 23:49:47 pm »
Джам, има значение първо коя година си заминал, след това има значение дали си в страна, членка на ЕС и дали има спогодба с нея да се признава данъчната политика. При страните от ЕС, ако си след 2006та, когато сме влезли в ЕС, то там се подава само формуляра, че си осигуряван в друга държава, както и справка кога си заминал.
Освен това, трябва да се подаде декларация, че живееш в чужбина повече от 183 дни. Паспортите не играят роля, пише го навсякъде по извадките от НАП.

*
« Отговор #693 -: Декември 19, 2012, 00:55:07 am »
Извинете, че връщам на "тютюнева тема", но много ми хареса този текст.

http://slivendnesiutre.wordpress.com/2012/12/18/%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D1%8E%D1%82%D1%8E%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%8E%D0%BC%D1%80%D1%83%D0%BA/

Поствам го, защото е добре формулиран друг проблем, наш си и непреодолим явно.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #694 -: Декември 19, 2012, 02:55:00 am »
само от мисълта да трябва да се "разправям" с осигуровки ме втриса. аз все още внасям всичко все едно съм постоянно в бг. вероятно ще пътуваме по-малко в бъдеще и ще трябва да се поразровя.

жбрул, за мен проблемът е, че в повечето заведения няма обособени пространства и табелката "непушачи"/"пушачи" се мести от маса на маса в зависимост от предпочитанията на клиентите. не ми пречеше преди да се роди ади - цял живот съм живяла с пушачи. но сега би ми пречило ужасно.
*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #695 -: Декември 19, 2012, 06:32:31 am »
Извинете, че връщам на "тютюнева тема", но много ми хареса този текст.
За мен или Кольо е наивно глупав или се прави на такъв. Разсъжденията са в същия стил като на американците за оръжията. Гледа се с година, две напред. Да, забраната няма да откаже пушачите, но ще направи много да промени мисленето на следващото пололение и как то ще гледа на пушенето.

*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #696 -: Декември 19, 2012, 07:52:28 am »
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/12/22/1732225_danuchnite_shte_razchistvat_zdravnata_sistema_ot/

както разбирам от цитираната статия, а и от разказите на колегите ми, които са чели повече по темата, в момента до края на годината има акция за разчистване на базата с данни на НАП от "мъртви души" - хора, които отдавна не подлежат на задължително ЗО, но им се водят там като длъжници. затова предприемат еднократен акт на разчистване с просто деклариране на обстоятелството, че от еди коя си дата не живееш постоянно в България. не пише за никакви разграничения на хората според година на напускане, страна на постоянно местожителство, двойно гражданство и др.

хората даже са подавали документитепо пощата - така е пишело в някакво интервю с шефа на НАП - че за улеснение на гражданите, може да подават декларациите си ПО ПОЩАТА.
подава се 1 заявление+1 декларация - има ги на сайта на НАП.

останах с впечатление, че този път ще е лесно.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Bobbie

• *
  • 5701
« Отговор #697 -: Декември 19, 2012, 08:10:05 am »
Аз също смятам по пощата да пратя за мъжа ми пък и кактро съм тръгнала ще пратя и за мен.

*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #698 -: Декември 19, 2012, 09:13:14 am »

Нов капан за българите в чужбина: как да го избегнем? (Видео и аудио)

Боби, в цитираната горе татия също пише и за двойното гражданство...
Гане, а какво става със задълженията ДО 2007г., ако съответния човек не е бил в чужбина. Те погасяват ли се по давност? Питам за познат, не за себе си. Аз за радост в системата имам задължения само за 2012г.
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #699 -: Декември 19, 2012, 09:20:40 am »
Последните години от НАП станаха доста отзивчиви, така че пращайте запитвания - отговарят. За служителите на гише мога да кажа същото, отнасят се любезно, упътват ако нещо е сгрешено и не е ясно.