Боби, няма значение, че си с двойно гражданство. Всички подлежат на тая простотия.
За мен няма краен срок, имам писмо от НАП с разяснение точно за това. И на цигу го пратих. За периода сед 2005та, ако не си имал двойно гражданство, както мъжа ми получи 2010та, има краен срок за подване на докуменитите, но не на доказателствата към тях.
Ето какво са ми отговорили вчера от НАП:
"За периодите за които имате само българско гражданство и попадате в условията за освобождаване от здравни вноски следва да подадете заявление и декларации посочени в текстовете по- горе според периода ,за който искате освобождаване.
За периодите, в които Вие сте лице с двойно гражданство за съответните години, през които не живеете постоянно на територията на България, Вие сте сред лицата, които не са задължително осигурени в НЗОК – чл.33, ал.1, т. 2 от ЗЗО. Следователно за годините, за които лице не е задължително осигурен в НЗОК, здравноосигурителни вноски не се дължат. Месеците от годините, за които лицето не е задължително осигурено в НЗОК се покриват на база представени документи, които удостоверяват, че е гражданин и на друга държава, датата на придобиване, както и че не е живяло постоянно на територията на България. За постоянно се има предвид ако лицето живее на територията на Република България повече от 183 дни в рамките на календарна година. Документите се прилагат в едно със Заявление, свободен текст към компетентната ТД или офис на НАП лично или от упълномощено лице. Т
ук няма срок за подаване би могло да се случи във всеки период в който се снабдите с нужните документи. "