0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #660 -: Декември 15, 2012, 23:16:52 pm »
Ох, ми аз от една страна съм съгласна частната собственост да е неприкосновена и да си я защитаваш ако се налага и с оръжие, но пък да  стреля безразборно всеки, който изперка е страшно.
За стрелбата в училище идеята ми беше що не стрелят в обществени сгради, болници, ако са ядосани от някой то той надали е в училищата. То това малко риторичен въпрос де, кой може да ми каже какво си мислят психопатите  :)
*
« Отговор #661 -: Декември 15, 2012, 23:21:14 pm »
правото за притежание на оръжие в САЩ е конституционно, ще си се стрелят на воля
*
« Отговор #662 -: Декември 16, 2012, 00:43:58 am »
Съжалявам, че не послушах Бърди и направих ваксинация срещу варицела. Синът ми разви някаква странична реакция след това.

Днес разбрах, че майката на стрелеца в Кънектикът имала 5 оръжия в дома си, при положение, че знае, че синът и не е добре. Това не го разбирам! Иначе има толкова сакалтъци, в нашия щат има няколко човека, които ги съдят, защото са оставили пистолет на достъпно място и едното дете го намерило и стреляло, убило сестричката си и т.н има и още няколко такива случаи. Нека си имат оръжие щом искат, ама малко предпазни мерки, бдителност и здрав разум няма да са излишни!
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #663 -: Декември 16, 2012, 09:26:25 am »
rosefromstars, втората поправка на коституцията е която им дава правото на носене на оръжие.

Боби специално /доколкото аз знам/ - не е никак очарована от този свободен режим на продажба и притежание на оръжия при тях. Но пък тя е на позиция, че правата са абсолютни и по принцип и това е над всякаква целесъобразност, ако двете биват сравнявани. Аз не съм на такива позиции, което пък често е причина и за несъгласието между нас двете конкретно по какви ли не въпроси. Което не значи, че Боби не е права, или, че аз не съм права, а че просто мислим различно :)
Не съм очарована макар у нас да има вече ва пистолета. Мен никой не ме пита, купува си господинът оръжие, трябвало му било за самозащита. Въобше не съм на позиция,  че правата са абсолютни. Хич и не смятам да защитавам правото на някого да ми застреля детото като изкука. Прекалено много случаи са вече - то не бяха училиша, кина, молове, президен са им убивали, сенаторка застреляха в главата и пак твърдят, че нямало смисъл от контрол. Всъщност, то било точно обратното - ако повече хроа имали наоколо оръжие, по-бързо щял да е бил спрян убиеца. Логика...

*
« Отговор #664 -: Декември 16, 2012, 11:04:42 am »
Прекалено много случаи са вече - то не бяха училиша, кина, молове, президен са им убивали, сенаторка застреляха в главата и пак твърдят, че нямало смисъл от контрол. Всъщност, то било точно обратното - ако повече хроа имали наоколо оръжие, по-бързо щял да е бил спрян убиеца. Логика...

Боби, то има и такава логика всъщност, но не важи за САЩ особено си мисля...
Преди няколко години се завъртяха едни кадри по всички световни новини, бяха от Израел. Та на тях един терорист беше задигнал фадрома и гази наред хора, а преди това беше застрелял няколко души /ако помня правилно/. Ситуацията се заснема от случайни хора /вероятно туристи/. Та на тези кадри се видя цивилен мъж, който се затича към машината, покатери се в кабината при шофьора, хвана го някъде около раменете и го застреля от упор в главата. И с това драмата приключи. На записа се вижда как терориста се свлича на седалката. Оказа се, че човекът който го ликвидира е полицай, който в момента на случката не е на работа, а на разходка със семейството си. Благодарение на бързата му и адекватна реакция, жертвите на въпросния тип с фадромата бяха минимални, беше я подкарал по уживена пешеходна улица в почивен ден.

В Израел обаче и мъжете и жените минават военно обучение, по две години е ако не греша. Спомням си в едно интервю, като питаха едва ли не на шега Ищар дали е била в "казармата", че отговори "Да, разбира се" и спомена доста висок офицерски чин, който има по този повод. Та в Израел, освен че по принцип живеят в напечена ситуация и има резон всеки да притежава оръжие, на практика цялото пълнолетно население е обучено кога и как да ползва същото. Това предполага и по-висок самоконтрол и по-добра преценка как, срещу кого да стреляш, ако ще и по-адекватна преценка при стрелба дали ще засегнеш случайни хора, които не са ти мишена. По гореспоментия случай например, въпросният мъж не стреля по терориста от разстояние, понеже шансът да улучи и някой от цивилните наоколо беше голям. Да не говорим, че трябва да си много "корав" психически, за да пръснеш на някого главата от упор. Въпреки, че самата случка е адски гадна, реакцията на онзи човек беше и бърза и адекватна на ситуацията.

В България например, също можеш да притежаваш лично оръжие, но все пак има някаква "цедка" и правила, за да се сдобиеш с такова. Задължително се минава психо-тест, а през известен период го минаваш отново, ако искаш да си запазиш разрешителното за ползване на оръжие. Което определено ми се вижда по-разумно от вашия вариант всяко куку да може да си купува срещу лична карта колкото си пожелае оръжия на ден. То хубаво Конституцията им гарантира правото да притежават оръжия, ама барем един психо-тест да минават мераклиите хич няма да е излишно в контекста на случките, за които си говорим.

Да си призная, точно това лято ми е минавала мисълта да си изкарам разрешително за оръжие и да си купя лично такова, единствено заради по-дългия ни престой в къщата на село. Българско село, едва ли е нужно да обяснявам какви случки се случват непрекъснато и как по цялата ни улица няма една обитаема къща и да се развикам - няма кой да чуе дори. Като поразмислих подробно - отказах се. Едно, че има малко дете край мен постоянно, второ че в паниката си наистина мога да гръмна някой, който е влязъл да краде дърва, или храна примерно, а не да ме изнасилва и убива...и изобщо да стане едно мазало отвсякъде. Пък и не съм убедена, че мога да живея нормално, ако убия човек, все едно какъв е бил. Не е за мен "тая работа". У нас без специални разрешителни, можеш да притежаваш т.нар. въздушна пушка /със сачми/, има една такава на къщата в село, седи си заредена та недай си Боже - може да се ползва... За оръжия с бойни патрони обаче, твърдо съм на мнение, че си трябва разрешителен режим, да се минават периодично тестове дали не си превъртял и пр. Иначе само сакатлъци се получават.
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
« Отговор #665 -: Декември 16, 2012, 14:37:34 pm »
Жбрул направили сме застраховка на къщата, не е скъпо под 200лв. Пък те на село ако са решили да те обират ще гледат да те няма, информация винаги имат. И аз съм против оръжията, дори и в каса пак ще ми е шубе.
« Отговор #666 -: Декември 16, 2012, 14:58:47 pm »
 :good_post: Както винаги, Жбрул, съм ти фенка! :) Не може ВСЕКИ да притежава оръжие. И още по-малко да си купува без контрол повече от 4-тири на ден!!! :crazy: То и едно на такива им е в повече! Освен това психотестът преди закупуване според мен трябва да е задължителен. Ами, ако имам разрешително за оръжие от преди 20 години, но днес изперкам и реша да си купя 10 и да изпозастрелям всички около мен, че имали сини очи и ме гладали (според мен) лошо?! Това, според мен, не е демокрация, а си е направо беззаконие и безумие...  :ywoohoo:

П.П. покрай мен винаги е имало оръжие, но никога дори не ми е било някаква цел. въпрос на възпитание.
« Последна редакция: Декември 16, 2012, 15:17:47 pm от rosefromstars »
*
« Отговор #667 -: Декември 16, 2012, 16:07:59 pm »
Жбрул направили сме застраховка на къщата, не е скъпо под 200лв. Пък те на село ако са решили да те обират ще гледат да те няма, информация винаги имат. И аз съм против оръжията, дори и в каса пак ще ми е шубе.

Не съм се изразила добре явно. Не ми е зор дали ще я обират къщата, нито пък има какво да вземат толкова. То най-скъпото нещо там е банята, която това лято правих, ама нея няма как да я изнесат. Страховете ми са да не влезе някой докато сме там с..."по-други намерения". Преди няма и година един човек го убиха в къщата му, заради някакви 10лв. скапани и го удряли с бокс и го горили с цигара, дано каже къде има скрити пари, ама той просто нямал. От ей такива изроди ме е страх мен, ако ме няма - да разбиват, да влачат каквото намерят. За 2 телевизора и една косачка - пари имам. Та така...с други мотиви се бях замислила за оръжие аз.  :?
« Последна редакция: Декември 16, 2012, 16:14:05 pm от Jbrul »
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

*
Re: "Оценка на моториката" на днешната бълга
« Отговор #668 -: Декември 16, 2012, 22:15:57 pm »
Та така...с други мотиви се бях замислила за оръжие аз.  :?

По нашите закони ще вземат да те осъдят после  :D Тук влизат само на празно и аз изобщо не съм се притеснила за нас, даже и вратата забравям. Обирали са ни 4 пъти два от които до нула. Честно казано достатъчен е стреса, че някой ти  влязъл и не намаля с бройката, поне да не е всичко на твой гръб.
« Последна редакция: Декември 16, 2012, 22:25:23 pm от м-и »
« Отговор #669 -: Декември 16, 2012, 22:43:30 pm »
Събитие преди 2 години. Имахме добър наш приятел, с който е учил в университета съпругът ми. Той реши да се ожени за едно момиче с две деца (едното болничко) и да ги осинови. Така и стана. Заживяха заедно, ожениха се, той осинови дечицата, излязоха на квартира, имаше добра заплата и беше много кадърно и способно момче. Беше се запалил на тема оръжия и имаше няколко. Веднъж, докато почиствал едното, което било преустроено на бойно, то гръмна и го уби. Предният ден си правеше табела за фирмата, която щеше да откриват. Нямаше 30 години. Още ми е много тъжно като се сетя за тях. Като ходим на гробищата при баща ми, съпругът ми винаги ходи да му запали една свещичка на гроба....    :balk_144:  .........
*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #670 -: Декември 17, 2012, 03:40:41 am »
У нас без специални разрешителни, можеш да притежаваш т.нар. въздушна пушка /със сачми/, има една такава на къщата в село, седи си заредена та недай си Боже - може да се ползва... За оръжия с бойни патрони обаче, твърдо съм на мнение, че си трябва разрешителен режим, да се минават периодично тестове дали не си превъртял и пр. Иначе само сакатлъци се получават.
Хе хе, аз с такава стрелях по цигари едно време на двора, още седи в гардероба някъде, ама вече  е поръждясала. Тя не мисля, че нещо може да направи или някого да притесни. Тук за да я купиш трябва да си на 16г. , разбрах го понеже пред мен на касата поискаха документите на 2 момчета, които си купуваха такава пушка.
да, има логика с въоръжаването,понеже тук някакъв се беше опитал да обере магазин и 4 човека му бяха насочили пистолет :-). Но реално е абсурдно хората едва ли не като на война да са, понеже полицията не може да се справи.

rosefromstars, няма общо с деморкацията, а със спазването на конституцията. Съдиите казват, като искате ограничения сменете законите, ние само ги тълкуваме, не ги правим. да, ама американската конститучия много трудно се сменя, има дълга процедура, трбява да се ратифицира от всеки щат и т.н., няма как да мине просто. Половината мъже в страната притежават оръжие и са му фенове. Сега искат да забранят притежанието на определени оръжия, примерно полуавотматични и такива с много патрони, че да ти се налага да сменяш по-чесро и евентуално да не можеш да убиеш толкова хора.

В България все още няма толкова оръжие в ръцете на населението и се надявам да не става повече, че веднъж като се пусне масово, просто не виждам как може да се спре. Мисленето на хората се променя. На нашите луди не им идва наум да стрелят, понеже не е такова мисленето около тях. Затова са по-малко опасни. А техните луди въоръжени до зъби с каквото се сетиш и облечени с противокуршумни жилетки, просто са много опасни.

Непрекъснато чувам за хора, на които им гръмнало оръжието докато го чистели. Може би трбява да въведат отново задължително НВО, поне да знаят как се борави с него. Не може да правиш каквото и да е с оръжие, в което има патрони.
« Последна редакция: Декември 17, 2012, 03:54:06 am от Bobbie »

*

Ganka

• 5926
  • мама и леля на ангелчета
« Отговор #671 -: Декември 17, 2012, 14:37:11 pm »
Абе не знам как трябва да е, но трябва да има сериозно ограничаване на въоръжението или поне някакви по-специални тестове да се правят. Да имаш ти лабилен младеж в къщи и да го оставиш да си играе с 5 пушки... Нямам думи просто 8O
Обещах на Лили:)

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
""Вещицата от Портобело", Паулу Коелю
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
« Отговор #672 -: Декември 17, 2012, 20:06:37 pm »
Поредното доказателство, че прекалените права до нищо добро не водят. И сега, понеже по принцип, ей така, на едро, самата Конституция им гарантира това право, даже и на лудите, де факто имаме поредните жертви, на всичко отгоре - деца :( Както не веднъж сме казали в тази и в други теми, права без разумно ограничение в ползването им не бива да има, защото се стига до случаи като този в САЩ. Не можем да разчитаме нито на съвестта на хората, нито на здравия им разум, затова - ограничения, които да гарантират и правата на всички останали.

Днес в БГ има случай на двама загинали в престрелка. Същата се разиграла по време на лов, между ловджия и ядосан виладжия, последния - бивш военен, с лично оръжие. Думи нямам вече за тия безумия, зорлем започнахме да се изтрепваме, от скука ли от що ли, не знам. Аз съм твърдо против оръжията. Съпругът ми е военен и има право да си закупи лично оръжие. На този етап, категорично съм му забранила да го прави, не искам такова нещо в къщата си.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
« Отговор #673 -: Декември 17, 2012, 20:54:54 pm »
Не е проблема в притежанието на оръжие. Проблема е в законите  - отново. По голяма част от убийствата, които се случват у нас са с незаконно притежавано оръжие. Кой беше по статистиките - моля да се включи.

Цитат
В България все още няма толкова оръжие в ръцете на населението и се надявам да не става повече,
Bobbie ама много  си в грешка .... мнооого. И как го каза  " в ръцете на населението"  :wink:. Да ти кажа законно няма кой знае колко, незаконно обаче и идея си нямаш колко има. Не оръжие купено някак си в последните години, а оръжие от бащи и дядовци, ама знаеш ли как стреля туй нещо и след 60 години измъкнато от  избата, долапа или килера.
Ако се разреши законно притежанието на оръжие не значи, че ще почнем да се стреляме тука като на война. Току що съобщиха по БНТ че всяка 4та американка притежава оръжие .... е всяка четвърта стреля и убива? Като погледнем назад и си спомням как се защитава американската демокрация, и въобще западняшката що не посочвате и не съпоставяте с "вашите" демокрации а ? Или ние тука сме някакви недорасляци. И ако ни разрешат притежанието ще се изтрепем. Ми че то вече едва ли не всеки четвърти е ловджия у нас, какво ловните пушки не стрелят и не убиват - хе хе . По селата еле балканските, особено пък родопските, където няма къща без пушка .... да са се изтрепали до сега, още повече като се има на предвид как се консумира алкохол-особено през зимата. Има ли последствия за неправомерно използващия оръжие ама наистина да има , което да значи закони, не само на книга, то тогава въпроса изобщо няма да е в притежанието. Пък който е луд и иска да убива , щото наистина е луд - пак ще го направи и без законно оръжие.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #674 -: Декември 18, 2012, 09:46:57 am »
Малко е оф-топик, извинявайте, но днес попаднах на интересен материал по повод на нещо, писано в тази тема:

Блу, нали сега ни убеждават да не си прекратяваме здравните права, щото трудно било, щото нам си кво, щото ще ги загубим... Само се чудят от НОИ колко пари да останат за коледни добавки :x

Гане, виж какво ми изпрати приятелка:
Нов капан за българите в чужбина: как да го избегнем? (Видео и аудио)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

Ganka

• 5926
« Отговор #675 -: Декември 18, 2012, 11:28:51 am »
Чандра, аз от месеци чета за тези неща, работя към временните обществени съвети на българите в чужбина. Лошото е, че не може да се направи много по въпроса, длъжни сме да си пратим декларациите. А какъв параграф 22 е цялата история, просто не ми се говори :x

"... Защото, ако има някаква утеха в трагедията да изгубиш любим човек, тя е в необходимата вяра, че може би така е по-добре.
*
« Отговор #676 -: Декември 18, 2012, 11:59:43 am »
абе аз до колкото разбрах не е баш така, както пише в това издание. трябва да докажете, че не сте пребивавали в страната повече от посочените дни, което май ставало с някаква бележка от граничните власти или нещо подобно, и още някакво удостоверение и ще ви се отписват задълженията.
*

denisa

• 2681
  • Човек предполага, Господ разполага!
« Отговор #677 -: Декември 18, 2012, 13:02:05 pm »
Ние пратихме заявления и декларации, наскоро проверих, и на сайта на НАП излиза, че сме отписани. Доколкото ми стана ясно от прочетеното в нета, ако някога се приберем в България трябва да платим здравни вноски за една година и ще ни възстановят правата. Надявам се да не ни се трупат вноски, ама в България всичко е възможно...
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #678 -: Декември 18, 2012, 13:20:38 pm »
Лично аз не бях спирала здравноосигурителните си права. Преди повече от три години във връзка с осиновяването се наложи да се прибера в България. Тогава взех от немската Каса удостоверение Е104, че съм била осигурена в Германия + удостоверение за влизане и излизане от страната (споменатото от Стефи) и с това "опростиха" задълженията ми от 2007г. насам (откакто България е в ЕС). За таксите преди 2007г. написах декларация свободен текст, да бъдат погасени по давност... Така възстанових здравноосигурителните си права и не е било необходимо да плащам и един месец със задна дата. Всичко протече сравнително лесно, без усложнения и много бързо
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

Ganka

• 5926
« Отговор #679 -: Декември 18, 2012, 13:27:11 pm »
Абе Стефи, не е баш тъй, не е баш иначе, ако знаеш каква каша е, да не говорим, че хора, които са се отписали, нямат никакви задължения и т.н. се оказва, че наново са висящи в системата. Което е безумно. Има разлики - дали си преди 99та или след 2006та, или си в ЕУ или не си. Изобщо е страшно :x