0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: "Оценка на моториката" на днешната българска държава
« Отговор #620 -: Декември 13, 2012, 13:06:33 pm »
Лидия, права си, много си права в първата част на поста си.
Имаше друга тема, която заключиха поради същата причина. Всеки пише последен, за да е последна неговата дума. Да, ама се включва друг като последен и т.н
Ще заключат и тази :wink: Ще се отвори трета тема..... :D

За срещата ти с девойката на пътя добре разбирам за какво говориш. Преди няколко години отбих в банкета на междуградски път, за да предотвратя челен сблъсък между мен и един господин.
Важно е, че сте добре с детето. Но остава онова чувство на безсилие, тази девойка надали си е взела поука от станалото :?

*
« Отговор #621 -: Декември 13, 2012, 14:09:29 pm »
Само прекръстете темата на Хайд Парк - в смисъл място където всеки може да се изока и да отпуши напрежението  :lol: :lol:
В очакване ....
*

yana-v

• 1207
  • Ще порасна голяма!!!
« Отговор #622 -: Декември 13, 2012, 15:58:01 pm »
Лиде, съжалявам за случилото се, дано Мони не се е стреснала много!

Мен преди около месец един тиквеник щеше да ме отнесе на зелено на пешеходна пътека. Спря точно до крака ми в последния момент. Не знам от къде долетя, аз се огледах нямаше никой. На всичкото отгоре имаше наглостта и да ме хока! Ужасни шофьори има.

Аз не мога да си представя как децата ще пресичат сами! :(
« Отговор #623 -: Декември 13, 2012, 16:03:33 pm »
Лиде, добре, че сте се разминали практически само с уплах. Но то да беше само тази девойка. Имам чувството, че от три седмици по улиците са само малоумници, които си мислят, че са хванали дядо господ за ... шлифера. Всяка сутрин на Черни връх, отсечката между Кошарите и Хладилника масово в насрещното по трамвайните релси...не само коли, ами и рейсовете и те... Снощи някакъв малоумник с камион за каране на стъкла ме засича при ляв завой, висят от каросерията въжетата за връзване на стъклата, а съм ги настъпила с гума, а станало мега сакатлък... Пешеходци пресичат на най-тъмното при условие, че пешеходната пътека е на 5 метра и осветена с два прожектора, по Ляпчев баща с малко дете на ръцете прескача през мантинелата, за да пресече баш къде не трябва... Мога да продължавам още и още и още, и все се чудя защо аджеба все още се впечатлявам, ама на, трудно ми е да преглътна малоумието човешко...

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #624 -: Декември 13, 2012, 16:47:03 pm »
Елена, извинявай за заяждането и провокативния тон. Ненужно и неприятно, признавам. Няма да се повтори.

Извинявам се и на четящите темата, че допринесох да тя да завие в нежелана посока.
*
« Отговор #625 -: Декември 13, 2012, 17:01:27 pm »
Само прекръстете темата на Хайд Парк - в смисъл място където всеки може да се изока и да отпуши напрежението  :lol: :lol:
Както и да я прекръстим, ако някой не желае "да е по темата" - все едно.  :lol:

Относно яслите - явно съм останала с погрешно впечатление. На моя приятелка майка й работи в ясла, но жената е педагог, ако не греша "начална педагогика", или нещо такова беше. В смисъл с висше образование е и е точно такава специалност - за работа с малки деца. Преди години е работила в ДГ... Че затова си мислех, че и в яслите имат някаква "програма" не просто да ги хранят, да ги слагат да спят и пр.

Боби, повечето майки не са педагози естествено, но гледайки децата си у дома - имат времето да ги занимават и "обучават" съобразно възрастта им. То за тази цел не се иска особена квалификация, ами малко мозък и информация кое е подходящо за детето ти в даден етап от развитието му.
Естествено, няма как на ясла с толкова деца на главата един-двама души да ги занимават, да им обясняват, да повтарят думи, да помагат за развиването на дадени умения и пр. занимавайки се с всяко дете поотделно. Това мога аз у дома да го направя, те там не са вълшебници и не могат да се клонират хората.  :lol: Затова си мислех, че е редно да имат разработена от специалисти програма за "работа в група", ама явно грешно си мисля. Или пък някакви педагози да "гастролират" из яслените групи и в даден ден, за час примерно да ги занимава един човек с нещо си, в друг ден друг човек с друго нещо и така.
Иначе яслата си е просто "паркинг за деца" и в такъв вид - наистина няма мегдан да сравнявам кое е по-добре за детето ми - дали аз да си го гледам у дома, или те там буквално да го отглеждат както се отглежда животинка. Ядене, спане и другото на самотек, да мине деня...То ясно, че като нямаш друг избор - даваш го на яслата и хубаво-лошо - там ще е. Просто какво пречи да се "ъпдейтнат" малко нашите ясли - не ми е особено ясно.

П.П. Безумието по пътищата вече не знам и как да го коментирам. По този параграф специално, стигам до извода, че явно сме нация от идиоти в 90%...и като шофьори и като пешеходци. Ми то нашето поведение по улиците е сравнимо с това на камикадзета само. Хем не ти пука за твоя живот, хем ако може да пречукаш и повече други хора самоубивайки се от глупост. Те камикадзетата поне имат някаква "кауза", а ние..."кауза" да правим оборот на погребалните агенции. :?
НЯМА НАЧИН, ДА НЯМА НАЧИН!

« Отговор #626 -: Декември 13, 2012, 17:19:13 pm »
Жбрул, благодаря ти, че разясни част моите постове. :flower:
Лидке, дръж се!  :bighug: С времето уплахът ще мине... Когато бях малка, докато карах колело, ме блъсна кола (спусках се по едно голямо надолнище (имах предимство, защото беше главен път и спокойно яко се бях засилила) и от една малка пресечка изскочи една кола (която беше без предимство), естествено аз нямах никаква възможност да спра, блъснах се в колата, полетях над нея и паднах няколко метра от нея; на всичкото отгоре се оказа, че в колата, която се блъснах всъщност са били баба ми и дядо ми  osi_14 ), баба ми излиза от колата и пищи "Уби детето, уби детето!!!" идва до мен и още повече се разпищя "  osi_12 Ама то нашето детеее!!!", аз постепенно се освестих и бавно станах, че бях паднала върху един камък, който удари бъбрека ми, и отидохме в болницата да поставят успокоително на баба ми и да ме прегледат - Слава Богу нищо ни нямаше :) ). След случилото се, постоянно повтарях, че аз съм правата и съм имала предимство. Тогава, майка ми ме изпрати при един приятел на семейството - съдебен лекар (патолог). Той, като ме видя, ме попита какво се е случило и аз му разказах. Той стана от бюрото си, на което имаше две отделни купчини с папки и ми каза: "Виждаш ли папките?", аз "Да.". Той: "В тази купчина са били виновни за случилото се. А, в тази другата - са невинните за случилото се. Но, хората и в двете купчини са мъртви! Това е моята статистика! Гледай да не станеш част от статистиката ми!". Това се запечата в съзнанието ми! И до ден днешен си говорим: "Гледай да не станеш част от статистиката на доктора! :)"! Много добър човек! Благодарна съм му много! И естествено, защото често нещата не зависят от нас, преди да тръгнем винаги казваме кратка молитвичка: "Господи пази ни! Ти пред нас, ние след Тебе!".
« Последна редакция: Декември 13, 2012, 17:55:51 pm от rosefromstars »
*
« Отговор #627 -: Декември 13, 2012, 17:23:41 pm »
Била съм на стаж в ясла, не е вярно че нямат план за работа. Например учат за годишните времена, сега за Дядо Коледа, учат стихчета, апликират, имат физическо.

При жълтеница у новороденото не се дава да се пие глюкоза, защото излишният  билирубин не се отделя с урината, а с изпражненията.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #628 -: Декември 13, 2012, 19:31:55 pm »
По повод студентските възможности за детски заведения да ви споделя, какво правят тук учещите майки, което много ми допадна. Организират се в групички, примерно 5 на брой и си правят "каса", в която внасят примерно по 50 евро на месец всеки. Със събраната сума наемат стая и си правят план, коя от майките в кой ден да гледа всички 5 - 6 деца и така се редуват. Някои си наемат и една педагожка... Има други, които по двойки или тройки просто се разбират да си гледат децата "на разменни начала"...

Лиде, много хубав пост! Респект и към Цигу!... :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*

Bobbie

• *
  • 5701
  • Beauty is in the eye of the beholder!
« Отговор #629 -: Декември 13, 2012, 21:20:43 pm »
Била съм на стаж в ясла, не е вярно че нямат план за работа. Например учат за годишните времена, сега за Дядо Коледа, учат стихчета, апликират, имат физическо.
В яслата на свеки няма такова нещо, поне според това, което тя ми казва.

*
« Отговор #630 -: Декември 13, 2012, 22:16:03 pm »
И аз се извинявам за снизходителния тон и за отговорите си.

Успех момичета, във всчико!

*
« Отговор #631 -: Декември 13, 2012, 23:59:44 pm »
лидия, благодаря ти за хубавия пост, много ни е нужно от време на време някой да внесе малко здрав разум, явно.
ужасна случка, като съм с детето все ме е страх и си казвам, че проблемът е в мен, че твърде много се притеснявам, но мисля, не е само това. наистина хората тук карат по много агресивен начин.

цигу, маги,  :cool:, надявам се в бъдеще да ни е по-лесно да си говорим.

колкото до яслите - какъвто и план да имат, при отношението 2 души на 20 деца е мисията невъзможна да има качествена грижа. затова и е остановен стадарта 1:3, но дори и на запад той не винаги е посрещан, а за българия е непосилен, дори и за частните градини.

чандра, мисля, че подобни практики и тук са започнали и наистина ми изглеждат смислени. доста съжалявам, че не си гледам детето заедно с близките ми приятелки, щото като сте близки може да я оставя спокойно, да е редовна практика и тн. в лондон има един човек, с когото имам такива отношения и тя е ...австралийка. с другите хора (американки, англичанки, германка) някак не ми изглежда постижимо. но все повече се убеждавам в правотата на онази поговорка дето казвала, че за отглеждането на дете трябва цяло село. като е бебе беше лесно, но сега вече ....  :)
*
« Отговор #632 -: Декември 14, 2012, 01:01:06 am »
В яслата не съм сигурна има ли педагози, но със сигурност има програма. Много бях учудена като я видях по дни и я сменяли всяка седмица  :lol: преди 8г. толкова невероятно ми се е сторило, че съм запомнила  :lol: А иначе си учат стихчета, песни, пиеси разиграват и правят тържества за всеки празник-Коледа, 8-ми март, Първа пролет, Велик ден. В яслата имало и родителски срещи  8O основно директорката иска пари от родителите, я за играчки, я за ремонт или нещо друго.
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #633 -: Декември 14, 2012, 01:27:43 am »
Не е съвсем по темата, но искам да предоставя на вниманието ви една статия, която ми се видя интересна, все едно дали е на Чомски или не... :)

10 начина да Ви манипулират
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
« Отговор #634 -: Декември 14, 2012, 08:50:31 am »
Досега се въздържах да пиша, но съм изчела всичко. Исках просто да ви кажа за яслите, че няма такива работи, че е само "хранилка". Моите тръгнаха на година и 4 месеца. Ревах като трябваше да ги отписваме. Толкова добре се чувстваха там децата, научиха много. Имат си орграма, всеки ден ги занимават по 2 часа предиобяд - песни, стихчета, танци. Общо бяха 3 сестр (които са и с педагогическо образование) и 3 лелички. Въртяха се на смени, но по-малко то 3 никога не са били. Леличките обслужват децата, те нямат ангажимент с обучението им. Ако в някоя ясла няма програма, то е не защото не трябва да има, а защото не си вършат работата и вие спокойно може да си го изискате. Но не ми харесва, когато се говори наизуст и така обобщено. Научиха много, имали сме няколко тържества там и всичко, което показаха децата няма как да го научат от въздуха, ако не се занимават в яслата с тях.
Сега и в градината - неслучайно поствам линкове, където пише за инициативите и наградите на нашата градина, ама то нали не е селски скандал се подминава ей така....

А за последните разразили се страсти - Цигу и Маги, моите адмирации. Да се извиниш, когато няма за какво е много благородно!
Елена, вместо да им постваш "cool", да беше върнала същото... Според моите възприятия възпитаните хора така правят  :wink:
*
Re: "Оценка на моториката" на днешната бълга
« Отговор #635 -: Декември 14, 2012, 09:49:14 am »

По повод студентските възможности за детски заведения да ви споделя, какво правят тук учещите майки, което много ми допадна. Организират се в групички, примерно 5 на брой и си правят "каса", в която внасят примерно по 50 евро на месец всеки. Със събраната сума наемат стая и си правят план, коя от майките в кой ден да гледа всички 5 - 6 деца и така се редуват. Някои си наемат и една педагожка... Има други, които по двойки или тройки просто се разбират да си гледат децата "на разменни начала"...

Това се нарича "родителски кооператив". Не е само за учещи майки, а и за работещи такива.
В София вече има около 15 . В повечето майките присъстват на разменни начала, но само като помощници. Има наети професионални педагози.
Доскоро и ние бяхме в такъв. Много съм доволна.
За съжаление обаче в новият проекотозакон за образованието тази "алтернатива" на детските градини се криминализира.

*
« Отговор #636 -: Декември 14, 2012, 11:39:09 am »
Досега се въздържах да пиша, но съм изчела всичко. Исках просто да ви кажа за яслите, че няма такива работи, че е само "хранилка". Моите тръгнаха на година и 4 месеца. Ревах като трябваше да ги отписваме. Толкова добре се чувстваха там децата, научиха много. Имат си орграма, всеки ден ги занимават по 2 часа предиобяд - песни, стихчета, танци. Общо бяха 3 сестр (които са и с педагогическо образование) и 3 лелички. Въртяха се на смени, но по-малко то 3 никога не са били. Леличките обслужват децата, те нямат ангажимент с обучението им. Ако в някоя ясла няма програма, то е не защото не трябва да има, а защото не си вършат работата и вие спокойно може да си го изискате. Но не ми харесва, когато се говори наизуст и така обобщено. Научиха много, имали сме няколко тържества там и всичко, което показаха децата няма как да го научат от въздуха, ако не се занимават в яслата с тях.
Сега и в градината - неслучайно поствам линкове, където пише за инициативите и наградите на нашата градина, ама то нали не е селски скандал се подминава ей така....
И в нашата ясла е така, само че освен сестри имат и педагог, който ходи по групите и преподава. Даже им купихме помагала за ясла - нещо като учебник за попълване от децата. От септември до май има тържества за Нова Година, Баба Марта, мама, куклен театър, и в края на май абитуриентски бал на децата, които ще изписват.... :D
На моите много им харесва, особено като станаха по-големи сега, но доста често ту единия, ту другия е болен и отсъстват.

*
« Отговор #637 -: Декември 14, 2012, 12:14:24 pm »
Потвърждавам за яслите. Дори имахме учебни помагала от серията на Татьозов http://www.book.store.bg/p32360/az-mislia-toshko-tatiozov.html
*

julia_m

• 665
  • Най-хубавото нещо тепърва предстои :)
« Отговор #638 -: Декември 14, 2012, 12:32:36 pm »
По последни четения по вестниците родителските кооперативи в Бг ще бъдат закривани , а при нарушения - родителите глобявани с от 3 до 5хил.лв. Това го четох съвсем наскоро в нета, по повод задължителната детска градина от 4г. възрасто, нещо което за мен лично е пълно безумие и много ме навежда на мисълта за стремеж към оеднаквяване и зомбиране на цялото население - всички в кюпа и който страни ще бъде снакциониран и то доста жестоко.
За безумието по пътищата - преди два месеца ние също претърпяхме инцидент - прибирахме се от лекар, караме по широк булевард тук в Пловдив - в кв. Тракия - ама широко ама просторно, толкова, че пешеходната пътека е с остров по средата между платната. Означена е със светофари - от тия модерните със соларните батерии, но това е лирично отклонение. Та съпруга ми шофира и вижда, че едно семейство ще пресича, удря спирачките, но спира на 2метра поне от пътеката, при което хората докато пресичаха само се спряха по средата и с изумление загледха какво става и точно в тоя момент се чуха яко спирачки и ужасен тътен - удариха ни. Тук искам да кажа, че съпруга ми беше видял че зад нас има кола, но тя била далеч и въобще не е преценил че има опасност, ако беше - щеше да продължи сигурно, освен това факта че не сме ударили спирачки насред пътеката говори сам за себе си. Та удрят ни нас, той слиза от колата, а аз стоя стиснала зъби и гледам да не се разстройвам, че двете деца на задната седалка, но какво се случва. Шофьорката на другата кола слиза и започва да крещи - ама неистово: Така ли се спира!? На какво прилича това ?! И още една камара подобни. При което на мен така ми прикипя, слязох от колата и като я почнах - забравих всякакви обноски и културен тон. Няма да коментирам, че в такива ситуации тя е виновната, а факта че отпред е пешеходна пътека допълнително утежнява ситуацията. Единственото за което и днес съжалявам, е че тогава хем бяха набрала номера на полицията - не се обадих. Мъжа ми се притесни че с двете деца ще трябва да висим с часове, а те пък болни бяха. Та тая чафка се отърва тогава. И до днес смятам, че това беше много голяма негова грешка, защото тая утре ще сгази някой на пътека ами и след това ще иде да му се скара, защо пресичал така .... Та и аз се моля да не ставам част от статистиката...
« Отговор #639 -: Декември 14, 2012, 13:55:55 pm »
Не е съвсем по темата, но искам да предоставя на вниманието ви една статия, която ми се видя интересна, все едно дали е на Чомски или не... :)

10 начина да Ви манипулират

е, добре де - ама защо ромите не се оставят да бъдат манипулирани и продължават с деситилетия да си карат все така? и една ромка може да се грижи за 10 деца, а и повече като ги събира от съседите понякога, а при нас не може, че и криминално било? защо всячески власта се стреми да отклони вниманието на жената в нейната репрудоктивна възраст, а и даже забранява, когато тя и други като нея се стремят да намират решения по наболелите проблеми като свободнато време на жената в полза на нейното обучетие, работа и развитие и добруване на децата, а в същото време прокламира, че нацията застарявала...  :balk_80:  osi_10  :balk_153: