Е, как хората на запад от нас се научиха да не пафкат по заведенията и те недоволстваха, пък се примириха, а българинът не може! И защо държавата ще се грижи да не е на загуба частния бизнес на собствениците на хоремаци? Заради намалелите работни места, едва ли? По - скоро имат силно лоби и натискат държавицата.
Някъде да казвам аз, че
трябва да се пафка по заведенията?!!
Хората "на запад" се "научиха" поради наличието на условия и икономики, каквито ние нямаме и това го обясних с реални примери в горните два поста. Аз не коментирам какво трябва, или не трябва, кое е добре за здравето, кой има повече право кой няма и пр.
Говоря за чисто икономическата ситуация и за икономическите последствия от едно, или друго решение. Толкова.
Ако случайно не си забелязала - имаше множество протести на непушачи преди влизането в сила на пълната забрана. След като тя влезе в сила, аз видях само един рехав протест на пушачи и то беше наскоро, чак като захладня. Също така множество пушачи, подкрепят тоталната забрана все пак. Та реплики, как едва ли не пушачите не се примирявали и заради техния инат се обмисля връщане на стария регламент - извинявай, но е нелепо да се коментира.
Аз съм пушач, нито съм протестирала, нито в бъдеще смятам да го правя. Спазвам законите такива каквито са, все едно дали ми изнасят на мен лично. Имах планове на НГ да си остана у дома. Имах ги, защото на НГ имам навика да ходя на парти в нощно заведение, с доста разгологъзен тоалет, да пия алкохол до ранни зори и да пуша цигари. Това дали за някой друг моят начин на забавление е добър, или не - няма грам значение. Имам право да се веселя както на мен ми допада, а защо ми допада точно така си е лично моя работа. След като не е законно да се веселя точно така - оставам си у дома и толкова, не ми е никаква драма. Да дрънна 200 кинта за една вечер в нощен клуб и за всяка цигара да си навличам палтото върху роклята с гол гръб, да ходя ПРЕД заведението на -10 градуса, да зъзна за една цигара и да се връщам и пак да се събличам и това да го правя часове наред..."не мерси". И не, не ми е кеф да не пуша няколко часа, пушенето ми е главна част от кефа.
Само, че не съм оревала света по този повод, нито считам, че заради моето ходене на дискотека веднъж годишно всички клиенти трябва да дишат дим, че моя рахат да не се развали. Доста непушачи дори веднъж годишно не ходят в нощен клуб, обаче пък много държат там да не се пуши, ОК, сега не се пуши и се надявам да си изкарват добре. Не съм им душманин я. Ако разрешат да се пуши пък - ще си изкарвам добре и аз, ако не - има и други опции за мен. В личен план е това.
В обществен и икономически е съвсем различно. Държавата се грижи да не е на загуба частният бизнес на собствениците на "хоремаци" и други заведения, защото това са данъкоплатци и хора осигуряващи работни места. Държавата няма интерес тези хора да фалират, да спрат да плащат данъци и техните служители както и те самите да виснат в бюрата по труда. Понастоящем, в тези бюра има предостатъчно народ, с който държавата не може да се оправя, че да си създава сама нови "клиенти". Относно теориите на конспирацията, които са на почит у нас открай време...кои Пете са тези лобита дето притискали горката държавица по въпроса и тя какво да прави - кляка. Тези лобита, ако имаха такава власт - просто щяха да я притиснат още миналия път и забрана изобщо да не влиза в сила, че сега да се обсъжда отмяна на същата.
Ако приемем, че собствениците на заведения имат силно лоби, пак те питам, защо ако не им бърка доста силно бизнеса тази забрана, те ще натискат НС, да приема регулация, която все пак им увеличава разходите за работа, какъвто разход е една аспирация в зала за пушачи. Имаш ли идея такова съоръжение колко ток дърпа?! Ма те явно са малоумни тези хора и просто искат да имат повече разходи, та чак лобират за това в НС. Много логично - дума да няма.
Гане, в предния си пост акуратно споменах за 10 до 20% заведения от определен тип, които не търпят особени щети от този регламент и ти ми даваш пример именно с едно от тези заведения. По същество - казваме едно и също. Не всички заведения в тази страна са "ХЕПИ" и "KFC", не всички нощни клубове са "Син сити" в София, където апропо се пуши на корем, въпреки "тоталната забрана", но при техните обороти - могат да си позволят да плащат където трябва за целта. В Родопите се пуши баш навсякъде, защото няма кой да следи, а когато има все пак шуробаджанащината е пълна и стринка ми Гергина, няма да дойде да ми състави акт, че в моя дюкян се пушело, пък било забранено по закон.
Аз ти дадох пример обаче, със заведение от типа който са 80% от всички заведения в страната. Ако ти се вижда нисък процент за бизнес търпящ загуби и едвам кретащ като цяло - ще ме изненадаш силно.
Да ви кажа честно, доста ми е смешно като се почнат заклинанията "ама как на запад можело еди какво си". Ми как "на запад" може човек дето не е учил наполовина колкото мен и не може наполовина колкото мен, да изкарва 5 пъти повече от мен, разходите за сметки и храна да не са му дерт, при това да живее под наем и дори да не тъне в лукс - си живее прилично. Пък аз тук - не мога. Не защото да не искам и съм некадърна и мързелива. Ами на запад може, пък тук не може, защото икономиките са на светлинни години разлика една от друга и сравнението не е в полза на нашата. Една процедура "ин витро" "на запад" струва в пъти повече отколкото у нас. Там обаче трудът на специалистите се заплаща в пъти по-високо отколкото при нас, наемите на помещенията са в пъти по-високи, здравните каси са в пъти по-финансирани, средните доходи на населението са в пъти над нашите и така.
Ние имаме цървулски стандарт на живот в почти всички аспекти, ама много ни се иска да правим "хубави западни работи". Обаче само с искане - не стават тези неща, нужни са първо условия те да се случат, че като ги има условията - тогава се правят. В противен случай - следва смешка, след смешка като настоящата. "Ние подаряваме на децата за 1-и юни чист въздух и по-здрави родители..." и след няма и половин година: "Уххх ми то сега, хубаво чист въздух, ама какво ще ги прави тези фалиралите и гладните..." и аре пак наобратно.
Ако има още не разбрали все пак - аз не аплодирам планираната промяна и връщането назад. Коментирам само, че като не се обмисля и оглежда отвсякъде дадена мярка преди да се пристъпи към нея, ами се тръгва популистки с "голямата кошница" - следват само ей такива нелепи и унизителни за властимащите ситуации.
В лично качество, на човек планиращ бизнес в момента - адски ме притесняват такива действия, защото това на икономически език се нарича "несигурна бизнес среда". Т.е. планираш и стартираш нещо при някакви условия и налични регулации, правиш си калкулациите според тях и дори преди да си "отворил врати" - правилата се променят и сметката ти се оказва грешна, не по твоя вина. Хич не ми пука дали аз мога, или не мога да пуша в заведение. Много ми пука обаче, ако сега планирам да отварям заведение, дали мога да разчитам на сигурна бизнес среда и да планирам в какво и как да инвестирам, да има предсказуемост за един по-дълъг период от 6 месеца.
Не сега да отворя нощен бар, който да зонирам, да набия пари в по-голямо помещение, аспирации, повече персонал и пр. и догодина юни пак да има тотална забрана, а аз да се окажа с твърде голямо заведение, с твърде високи разходи, които няма как да избия, ако губя клиентите-пушачи, да съм овътрена с много пари и да се окажа накрая в "бюрото по труда", барабар с персонала. И то не защото съм некадърен предприемач и не съм калкулирала добре инвестицията си, а защото калкулацията ми работи и носи пари, но при други регулации.
Дали ще си стои тотална забрана, дали ще връщат старото положение - все ми е едно на мен лично. Това, което искам е - като се каже нещо, да няма "ново 20" след няколко месеца и после тия същите наглеци да ми обясняват как аз просто не съм предприемчива.
Ми как да съм при такива "условия" за правене на бизнес?!!!